Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové jízdní řády veřejné autobusové a železniční dopravy budou platit od neděle 10.12.2006

Ing. Prokeš Petr

  • 05. 12. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:4577|autor:Ing. Prokeš Petr|email:petr.prokes@kraj-lbc.info|telefon:485 226 648|mobil:|aktualizace:]

V neděli 10. prosince 2006 začnou platit nové jízdní řády dopravců veřejné železniční a autobusové dopravy ve všech zemích EU. Pro území Libereckého kraje byly vydány čtyři regionální autobusové jízdní řády - pro Českolipsko, Jablonecko, Liberecko a Semilsko. Doplňující mapa Libereckého kraje s vyznačenými trasami linek příměstské autobusové dopravy je k dispozici na webových stránkách Libereckého kraje www.kraj-lbc.cz na mapových projektech odboru dopravy, na vývěsní desce odboru jsou také k dispozici konečné jízdní řády železniční i autobusové dopravy s platností od 10.12.2006 do 8.12.2007. Prodej těchto jízdních řádů je zajištěn ve všech provozovnách dopravců.

„Počet vlakových i autobusových spojů na území Libereckého kraje zůstává přibližně stejný jako letos,“ sdělil Ing. Petr Prokeš, ředitel společnosti KORID LK. Zejména železniční jízdní řády však budou poměrně výrazně změněny. Důvodem úprav jsou celorepublikové změny v dálkové železniční dopravě a naše snaha vytvořit kvalitativně lepší jízdní řády, jejichž základní kostra by měla zůstat zachována v horizontu minimálně pěti let. Téměř na všech železničních tratích v Libereckém kraji je zaveden taktový jízdní řád. „Výhody takto sestaveného jízdního řádu jsou ve snadno zapamatovatelných pravidelně se opakujících časech odjezdu a v návaznostech v železničních uzlech,“ uvedl Mgr. Vladimír Richter, člen rady Libereckého kraje pověřený řízením resortu dopravy. Při svých cestách jistě oceníte nové návaznosti v železničních uzlech Turnov, Stará Paka a Česká Lípa. Vlaky v Libereckém kraji by také měly jezdit přesněji. Odbourány byly prvky, které často způsobovaly zpoždění, např. prodloužení rychlíků Pardubice – Liberec jako osobních vlaků do Frýdlantu v Čechách.

Nové autobusové jízdní řády s sebou přinášejí řadu drobných úprav, které vycházejí z požadavků vás – cestujících. Některé změny odjezdů autobusů souvisejí také se změnou železničních jízdních řádů, kdy existuje snaha o vytvoření logických návazností mezi vlaky a autobusy. Z tohoto pohledu nastane výrazná změna v Železném Brodě, kde některé linkové autobusy začnou zajíždět k železniční stanici. S dalším rozšířením této nabídky se počítá od dubna 2007.

Ceny jízdného ve veřejné osobní dopravě v Libereckém kraji zůstanou stejné i v novém roce 2007. Přes neustálý růst cen pohonných hmot a zdražování dalších vstupů zůstane i nadále v nezměněné podobě v platnosti stávající Ceník jízdného IDS LK (integrovaný dopravní systém Libereckého kraje), který je na území Libereckého kraje pro všechny zúčastněné dopravce veřejné linkové autobusové dopravy sjednocen do 50 km. Stávající výše jízdného zůstává zachována i v městských hromadných dopravách a jízdné v tarifních pásmech do 40 km neplánují zdražovat ani České dráhy.

Ceník jízdného IDS LK

Tarifní vzdálenost

Obyčejné jízdné

Tarifní vzdálenost

Obyčejné jízdné

Tarifní vzdálenost

Obyčejné jízdné

Tarifní vzdálenost

Obyčejné jízdné

0 – 2 km

5,- Kč

8 – 10 km

14,- Kč

18 – 20 km

22,- Kč

31 – 35 km

34,- Kč

3 – 4 km

7,- Kč

11 –13 km

17,- Kč

21 – 25 km

27,- Kč

36 – 40 km

38,- Kč

5 – 7 km

11,- Kč

14 – 17 km

20,- Kč

26 – 30 km

30,- Kč

41 – 45 km

42,- Kč

 

V souvislosti s novými jízdními řády začal koordinátor veřejné dopravy, společnost KORID LK vydávat IDOL zpravodaj – Informační bulletin veřejné osobní dopravy v Libereckém kraji. „IDOL je zkratka pro Integrovaný dopravní systém Libereckého kraje, na kterém v současné době intenzivně pracujeme, a který by měl v budoucnu zatraktivnit veřejnou osobní dopravu v Libereckém kraji,“ vysvětlil Ing. Petr Prokeš. Integrovaný dopravní systém by měl umožnit cestování různými dopravními prostředky na jednu jízdenku, místně provázat a časově sladit jízdní řády městských hromadných doprav, autobusových linek i vlakových spojů. IDOL zpravodaj by měl vycházet čtyřikrát do roka a klade si za cíl seznamovat čtenáře s novinkami a zajímavostmi z veřejné osobní dopravy v Libereckém kraji. Zdarma bude k dostání v informačních centrech, ve vlacích a autobusech v Libereckém kraji. Bližší informace o jízdních řádech naleznete v příloze.

 

Ing. Petr Prokeš

ředitel KORID LK, spol. s r.o.

  • Nové jízdní řády veřejné autobusové a železniční dopravy budou platit od neděle 10.12.2006 (.rtf)
    72 kB
    23. 10. 2009 14:27

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky