Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radonový program v praxi Libereckého kraje

Mgr. Markgrafová Eva

  • 14. 07. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:4088|autor:Mgr. Markgrafová Eva|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

V otázce radioaktivity je dnes pozornost veřejnosti soustředěna především na umělé zdroje záření, zvláště na jaderná zařízení, problematiku radioaktivních odpadů apod., přitom největší ozáření obyvatel je způsobeno přírodní radioaktivitou, zejména radonem v ovzduší budov. Radon a jeho produkty v ovzduší bytů, školských zařízení a pracovišť mají na svědomí více než 70% veškeré dávky ozáření. Ozáření od radonu  může způsobit rakovinu plic, zdravotní důsledek plynoucí z tohoto ozáření v České republice je odhadnut na 900 případů úmrtí na rakovinu plic ročně, což je asi 15% ze všech úmrtí na rakovinu plic.

Výskyt radonu v budovách je možné výrazně eliminovat. K tomu je nutné nejprve vyhledat objekty se zvýšeným výskytem radonu. To je hlavním úkolem Radonového programu ČR, který ve spolupráci se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost realizují jednotlivé krajské úřady. V Libereckém kraji zajišťuje Radonový program ČR odbor hospodářského a regionálního rozvoje.

Měření koncentrace radonu je dobrovolné a bezplatné a nijak nenarušuje běžný chod domácnosti. Měření se provádí u bytů v rodinných nebo bytových domech, dětských, předškolských a školských zařízeních, které byly zkolaudované před rokem 1991. V bytových domech se detektory umísťují do bytů  v prvním nadzemním podlaží, případně v suterénu.

Měření trvá jeden rok a poté je vyhodnoceno Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. Při zjištění, že koncentrace radonu v obydlí převyšuje doporučené hodnoty, je majitel objektu informován o možných opatřeních vedoucích ke snížení koncentrace radonu na únosnou míru.  V případě splnění závazných podmínek je možné na tato ozdravná opatření získat příspěvek ze státního rozpočtu až do výše 150 000 Kč.

Na základě průzkumu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost byly v Libereckém kraji vytipovány lokality, kde se předpokládá zvýšený výskyt radonu v ovzduší budov. Jedná se zejména o obce Dalešice, Vlastiboř, Radčice, Loužnice, Jeřmanice, Šimonovice, Lázně Libverda, Bílý Kostel, Višňová, Pertoltice, Tanvald, Bedřichov, Josefův Důl, Janov nad Nisou, Kořenov, Lučany nad Nisou, Nová Ves nad Nisou, Rádlo, Smržovka, Velké Hamry, Harrachov, Liberec, Stráž nad Nisou, Mníšek a Dlouhý Most.

Zájemci o měření radonu z těchto, ale i dalších obcí Libereckého kraje si mohou vyžádat detektory na měření radonu na Krajském úřadě Libereckého kraje, na odboru hospodářského  regionálního rozvoje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky