Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Severáček bude zpívat ve svém mlýně, který mu daroval kraj

21. 12. 2006
[id:4648|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Bývalý mlýn v osadě Letařovice na Českodubsku darovali liberečtí krajští zastupitelé na svém 11. zasedání 19. 12. 2006  Občanskému sdružení Kruh přátel Severáčku.

 Světoznámý dětský pěvecký sbor Severáček mlýn využívá již třicet let. Za tu dobu byl objekt udržován pouze z finančních prostředků rodičů, bývalých členů sboru či sponzorských darů. Tím, že se Kruh přátel Severáčku se o nemovitost dobrovolně stará, jeho hodnotu významně zvýšil. Za to si určitě důstojné místo pro svá pěvecká soustředění více než zaslouží, vždyť patří k nejvýznamnějším a nejúspěšnějším dětským pěveckým sborům v celé České republice,“ vysvětlil důvody darování hejtman Petr Skokan.

V současné době slouží stavení o prázdninách jako zázemí pro provoz stanového tábora. V budově je kuchyně, sklad potravin, jídelna, sociální zařízení, dvě zkušebny a další menší místnosti. Kruh přátel kromě vlastního pěveckého soustředění Severáčku zapůjčuje vybavený tábor ještě pěveckému sboru Radost z Prahy a dalšímu sboru  z Nové Paky, vždy na dva až tři týdny. Po změně vlastnických vztahů plánuje sdružení vyřešit vytápění budovy mlýna, aby ji bylo možno využívat i mimo letní období. Poté bude zařízení nabídnuto k využití Unii českých pěveckých sborů, takže by mlýn ke svým soustředěním mohly využívat mnohé sbory ZUŠ, které obtížně hledají místa i pro krátkodobá soustředění.

 Pokud by chtěl Kruh přátel Severáčku objekt prodat, musel by jej nejprve nabídnout Libereckému kraji.

To však po dlouhodobých bezproblémových zkušenostech v žádném případě nepředpokládáme, a tak přeji dětem a Severáčku, v jeho již vlastním působišti, mnoho hezkých zážitků a úspěchů na pěveckých soutěžích,“  podotkl  Petr Skokan.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302