Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tiskové vyjádření resortu školství Libereckého kraje k připravovaným změnám v síti škol

Mgr. Markgrafová Eva

  • 29. 11. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:4567|autor:Mgr. Markgrafová Eva|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

V souvislosti s očekávaným úbytkem žáků a s nutnou restrukturalizací oborů vzdělávání tak, jak je Libereckému kraji ukládají  strategické dokumenty České republiky o vzdělávání, připravil resort školství návrh poměrně zásadních změn v síti škol.

Vzhledem k tomu, že se jedná o opatření nadčasová, perspektivní a poměrně rozsáhlá, není možné očekávat, a Liberecký kraj tímto směrem nikdy neuvažoval, že by ke stěhování oborů a nebo rovnou celých škol docházelo ze dne na den. Prakticky to ani není možné, protože stávající kapacity jsou uvolněny pouze zčásti. K radikálnímu úbytku žáků začne na středních školách docházet až během následujících dvou let.

Z toho pro žáky základních škol a jejich rodiče vyplývá zásadní informace: Nabídka vzdělávacích programů na středních školách v kraji zůstává prakticky nedotčena a k vlastnímu stěhování oborů bude postupně docházet na základě návrhu ředitelů středních škol podle toho, jak se aktuálně situace na trhu vzdělávání bude vyvíjet. Žák, který se na vybraný obor přihlásí a bude na něj přijat, také tento obor dostuduje. A to s největší pravděpodobností i tam, kde studium zahájil. Liberecký kraj tím sleduje jeden cíl. Přeje si, aby se nutné změny v nabídce vzdělávání co nejméně negativně projevily na úrovni výuky. Společně s dětmi budou díky metodě normativního financování přecházet ze školy na školu i pracovníci škol, ohrožena tak navrhovanými změnami nebude zaměstnanost na školách a odbornost poskytovaného vzdělávání.

 

Mgr. Petr Doležal
náměstek hejtmana pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky