Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vánoce v duchu starých lidových zvyků a tradic

Vánoce v duchu starých lidových zvyků a tradic

[16342|2b405d17d4a87c627588320c61a662aa|5|public/vnejsi_vztahy/vanoce_pernicky_cec34d1649.jpg]

05. 12. 2006
[id:4580|autor:Mgr. Markgrafová Eva|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

 Jak si udělat krásné Vánoce, abychom tím co nejméně ubližovali přírodě? Jaký si vybrat stromeček, ten živý či umělý? Jak pomáhat v zimě zvířátkům? A mnoho podobných otázek vás může napadnout při pohledu na vánoční výzdobu v obchodech.

Výzdoba plná lesklých balících papírů s příměsí různých plastů či kovů a vánočních ozdob, které již dávno nejsou ze skla (vše nerecyklovatelné), nás nabádá k obecně rozšířenému konzumnímu způsobu života již od poloviny října. Uvědomujeme si však, jak tyto věci škodí přírodě? A máme vůbec ještě jinou možnost?

„Nedílnou součástí ekologické výchovy je návrat ke starým českým zvykům, tradicím i řemeslům. V předvánočním čase tak máte možnost najít ve střediscích ekologické výchovy v Libereckém kraji alternativu ke komerčně pojatým vánocům,“ řekl k připravovaným aktivitám náměstek hejtmana Radim Zika, jehož resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky programy na řadě míst kraje koordinuje.

Akce jsou určeny všem, kteří se chtějí v předvánočním shonu na chvíli zastavit a připomenout si některé staré vánoční zvyky a tradice. V jejich rámci se budete moci přesvědčit, že vánoční stromek ozdobený ořechy, jablkem, pomerančem či slaměnými ozdobami je stejně krásný a možná i krásnější. Budete si moci zkusit vyrobit jednoduchý dárek, který potěší vaše blízké.

Velkou příležitost si oživit staré české vánoční zvyky a tradice budete mít například ve středisku ekologické výchovy  v Oldřichově v Hájích, kde pro vás budou o víkendu 9. a 10. prosince (vždy od 10.00 hod. do 16.00 hod.) připraveny tvořivé vánoční dílny (pokud přijedete v sobotu, budete si moci například vyrobit krásné adventní věnce se stacionářem Rváček), zábavné úkoly s vánoční tématikou, vánoční zpívání a mnoho dalšího.

Od 5. do 10. prosince si budete moci na Vánočních trzích v prostorách Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě vyrobit ozdoby z vizovického pečiva či si vyzkoušet tradiční řemesla, jako je paličkování, krajkářství, drátkování či práce s kůží.

V Domě dětí a mládeže v Novém Městě pod Smrkem bude každé odpoledne od 13.00 hod. od 11. do 14. prosince připravena akce Vánoční tradice. Bude možné si vyrobit například vánoční přání z ručního papíru či svíčku ze včelího vosku. V Jablonném v Podještědí, na břehu Markvartického rybníka, se budete moci 23. prosince ve 14.00 hod. seznámit s vyhodnocením soutěže Markvartický kapřík. Menší akce již proběhly v Tanvaldu a Jablonci nad Nisou.

Více o předvánočních programech středisek ekologické výchovy se můžete dozvědět na webových stránkách www.ekovychovalk.cz.

Akce probíhají v rámci projektu Regionální systém ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty Libereckého kraje (ORSEJ), který byl podpořen Evropským sociálním fondem v České republice a státním rozpočtem České republiky (ministerstvo životního prostředí).

Mgr. Markgrafová Eva
eva.markgrafova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 327