Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman a radní se setkali s podnikateli Libereckého kraje

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 01. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6006|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman Petr Skokan, Petr Doležal, náměstek hejtmana, resort školství, mládeže, tělovýchovy a  sportu, Antonín Schäfer, náměstek hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, Vít Příkaský, člen rady kraje, resort hospodářského a regionálního rozvoje, Vladimír Richter, člen rady kraje, resort dopravy a Hana Králíčková, členka rady kraje, resort sociálních věcí, bezpečnosti a problematiky  menšin se včera setkali se sedmdesáti  zástupci významných podniků a firem z Libereckého kraje.

„Stalo se tradicí, že se my členové Rady Libereckého kraje každoročně setkáváme s  průmyslníky, podnikateli, a majiteli firem, kteří mají bezpochyby svůj významný podíl na rozvoji Libereckého kraje, na stavu zaměstnanosti, a třeba i  na rozvoji zejména technických oborů středních škol.

Jsem rád, že jsme se sešli v tak hojném počtu, ukazuje to na skutečnost, že Liberecký kraj je nejen krásný svou přírodou a cestovním ruchem, ale i rozmanitostí a výkonností fungování hospodářských subjektů,“ řekl v úvodu hejtman.

Následovala bohatá diskuse, ve které podnikatelé prozradili mnohé záměry svých firem v roce 2008.

 

Dokument: Proslov hejtmana k podnikatelům v úterý 8. 1. 2008

Oporou jsou největší firmy v Libereckém kraji

           Dozvěděl jsem se, že tři firmy v kraji se v roce 2006, z tohoto roku jsou zatím dostupné statistické údaje, dostaly do stovky nejúspěšnějších českých společností. Vyrábějí součástky a komponenty pro automobilový průmysl, v roce 2006 převálcovaly všechny ostatní obory největším obratem.

            Českolipská firma Johnson Controls Automobilové součástky obsadila v rámci kraje první příčku, její obrat činil v roce 2006 přes 18,5 miliardy korun. Vévodí tak všem firmám v kraji. V rámci republiky obsadila 46. místo a její obrat byl například vyšší než společnosti Globus nebo Česká pošta.

            Na druhém místě skončil v rámci kraje liberecký závod Cadence Innovation, k. s., která vyrábí plastové výrobky pro automobilový průmysl. Třetí příčku obsadil jablonecký závod TRW Lucas Varity. Její hlavní náplní je výroba brzd.

            Jsme tomu samozřejmě rádi, když dřívější hlavní výrobní obory v kraji, jako je sklářství nebo textilnictví, pomalu mizí. Přesto připomeňme společnost Technolen, technický textil z Lomnice nad Popelkou, která vyrábí především stany, figurovala v roce 2006 v rámci kraje na 9. místě s ročním obratem 1,6 miliardy korun. Další textilní firma, Seba T z Tanvaldu, zaujímala v roce 2006 s 534 miliony ročního obratu 14. příčku.

 

Prvních 15 nejúspěšnějších firem Libereckého kraje

           

1. Johnson Controls, Česká Lípa:

18 579

2. Cadence Innovation, Liberec:

8 673

3. TRW Lucas Varity, Jablonec nad

Nisou: 8 458

4. Diamo, Stráž pod Ralskem:

4 194

5. Fehrer Bohemia, Česká Lípa:

3 263

6. Syner  Group, Liberec: 2 943

7. Jablonex Group, Jablonec nad

Nisou: 2 700

8. Cutisin, Jilemnice: 1 673

9. Technolen, Lomnice nad

Popelkou: 1 625

10. Crystalex, Nový Bor: 1 577

11. Tarmac, Liberec: 1 242

12. Bombardier, Česká Lípa: 927

13. Samohýl, Lomnice nad

Popelkou: 599

14. Seba T, Tanvald: 536

15. Elmarco, Liberec: 500

číslo vyjadřuje roční obrat firem v milionech

korun za rok 2006

 

Jsme pyšní i na malé a střední  firmy a živnostníky

Máme tu ale  i celou řadu zajímavých menších a středních firem i živnostníků, kteří  dosahují světových úspěchů: Například v soutěži Cena Inovace, kterou vyhlašuje Euroregion Nisa v kategorii  BEST INNOVATION – Nejlepší inovace letos získala l. místo firma SINGING ROCK s.r.o. z Poniklé za sportovní a záchranářské lano, vyráběné inovační technologií a chráněné mnoha zahraničními a domácími patenty. Firma vyváží do 42 zemí světa.

V téže kategorii se na III. místě umístila firma DTZ s.r.o. z Liberce za ústí hořáků do spalovacích energetických pecí, u něhož byl použit nový keramický materiál. Tato inovace znamená vysoké energetické úspory, chrání životní prostředí a je rovněž chráněna patentem.

Do mezinárodního kola soutěže z našeho regionu postoupily mimo oceněné firmy ještě :

VÚTS, a.s. Liberec, TRUMPF Liberec, spol. s r.o. Hana Kortánová + Město Železný Brod a SINGING ROCK + Integrovaná střední škola Semily.

Nezapomínáme ani na zemědělce a potravináře, kteří nás každoročně přesvědčují v soutěži Výrobek roku LK, že dokáží na náš stůl dostat výrobky chutné, více než srovnatelné se zahraničními výrobci – namátkou  Moštárna Lažany,  Krkonošské sýrárny, různé kozí farmy Pivovary Svijany, Rohozec a Vratislavice, Jizerská pekárna Česká Lípa a řada dalších I jim patří dík. 

Evropské peníze

 Z nejdůležitějších úkolů, které nás v roce 2008 čekají, bych však připomněl především úspěšné rozběhnutí všech mechanizmů, které umožní nejenom kraji ale i dalším subjektům z našeho regionu, včetně společností a firem, čerpat přislíbené dotace z fondů EU prostřednictvím tzv. Regionálních operačních programů. Jsem přesvědčen, že toto je náš klíčový úkol po celé tzv. programovací období, které potrvá do roku 2013. Je to totiž unikátní příležitost, která se nebude opakovat. Pokud uspějeme, evropské peníze v mnoha směrech pomohou rozvoji Libereckého kraje. Pokud se nám to nepodaří, tuto šanci promarníme.

Pokud se jedná o projekty, které jsou v současné době připravovány na území Libereckého kraje, tak v databázi projektů evidujeme přes 2 000 projektových záměrů, které předpokládají financování z různých operačních programů.

Např. V oblasti životního prostředí se plánují projekty přesahující 300 mil.Kč, v oblasti dopravy se plánují projekty ve výši kolem 1,9 mld.Kč, v oblasti školství a vzdělávání zhruba 2,4 mld.Kč, v oblasti kultury a cestovního ruchu ve výši zhruba 330 mil.Kč, v oblasti zdravotnictví kolem 1,3 mld.Kč a v oblasti sociálních věcí zhruba 68 mil.Kč.

Mezi největší projekty patří v současné době výstavba Centra vzdělanosti Libereckého kraje, výstavba pavilonu urgentní péče Krajské nemocnice Liberec, snížení energetické náročnosti ve vybraných školách a školských zařízeních, Regiotram Nisa, Podnikatelské inovační a vzdělávací centrum a inkubátor v Turnově, rekonstrukce silnic II. a III. třídy, rekonstrukce Oblastí galerie v Liberci aj. Letos je na operační programy k dispozici zhruba 100 mld. Kč. Čerpání těchto prostředků může být rozloženo až do roku 2010 podle pravidla N+3.. Letos již byly schváleny čtyři operační programy - Interreg IVC, program Lidské zdroje a zaměstnanost,  program Vzdělávání pro konkurenceschopnost a program Praha Adaptabilita. Předpokládáme samozřejmě, že se na jejich realizaci budou podílet především podnikatelé z Libereckého kraje.

 

 

Zahraniční aktivity Libereckého kraje: partnerské regiony

A ještě na jednu věc bych Vás rád upozornil. Liberecký kraj má řadu partnerských vztahů se zahraničními regiony a samozřejmě sem jezdí mnoho návštěv, velvyslanců, významných osobností průmyslu a podobně. Připomenu například spolupráci s polským Dolnoslezským vojvodstvím, norským Møre og Romsdal, Prešovským samosprávný krajem, Valle d´Aosta v Itálii, švédským regionem Gotland, St. Gallen ve  Švýcarsku a Svobodným státem Sasko. První kontakty jsou navázány i s Ruskou federací v oblasti Orenburgu, s Ukrajinou kolem Užhorodu a dalšími oblasmi. Tady všude je pprostor pro navázání kontaktů nejen v oblasti kultury nebo sportu, ale také na podnikatelské úrovni. Rádi tyto kontakty zprostředkujeme, lze se i zúčastnit i našich studijních a  pracovních  cest do těchto zemí. V mnoha z nich se už nyní prezentujeme jako Liberecký kraj, představujeme regionální výrobky, například ve Vládním kraji Drážďany, ve Francii a dalších, na nichž nabízíme i do budoucna  možnost prezentace i dalším našim firmám a společnostem.

Další možností k navázání kontaktů jsou poměrně časté návštěvy velvyslanců a  představitelů zastupujících úřadů pro cizí státy v České republice.

Návštěvy velvyslanců

Letos Liberecký kraj navštívil například velvyslanec USA pan R. Graber. Svou návštěvou rovněž poctil Liberecký kraj velvyslanec Albánské republiky v České a Slovenské republice pan Qazim TEPSHI, pan Radhouan Larif, velvyslanec Tuniské republiky v ČR, velvyslanec Kanady pan Michael Calcott, kraj navštívila i velvyslankyně Lotyšska paní A. Daudze.  Všichni projevili velký zájem o navázání konkrétních hospodářských styků, například s Technickou univerzitou, firmami podnikajícími v oblasti cestovního ruchu a podobně.

Koncem měsíce února by měla přijet delegace z Ruské Federace, aby nám oplatila návštěvu. Mělo by se jednat o počátcích spolupráce obou krajů - konkrétně Orenburské oblasti, Pokud je zájem zjistit možnosti spolupráce z vaší strany, dejte vědět.

V dubnu pak navštíví Liberecký kraj primátor města Edmonton z kanadské provincie Alberta Stephen Mandel a chystají s k nám další..

Vážení podnikatelé, přátelé, Liberecký kraj tu chce být pro vás. Všemožně proto bude váš zájem o konkrétní společné projekty se zahraničím podporovat.

Přeji Vám pěkný večer.









Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky