Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

D.R.A.K otevřel ekologickou zahradu

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 12. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7237|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Občanské sdružení D.R.A.K v Liberci   v rámci oslav Svaté Barbory otevřelo na Mikuláše Drakovu ekologickou zahradu pro děti a mládež s tělesným znevýhodněním. Zahrada plná ekologických prvků, speciálně upravených pro vozíčkáře, bude sloužit také dětem a mládeži z blízkého okolí.

„Vybudování ekologické zahrady podpořil Liberecký kraj částkou čtyřicet osm tisíc korun,“ připomněla  na slavnostním otevření  zahrady statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová.

Smyslem projektu je vytvoření přírodě blízkého prostředí, které bude přístupné školským zařízením, dětem, mládeži a dospělým se zdravotním znevýhodněním a volnočasovým institucím. Projekt podporuje ekologickou výchovu u dětí a mládeže, setkávání lidí se znevýhodněním s lidmi bez znevýhodnění v místě běžného života komunity a v neposlední řadě přispívá ke zlepšení stavu zeleně a krajiny v panelové zástavbě Liberce 1.

Projekt, na němž se podílí ještě RWE Transgas, a.s., se skládá ze dvou částí:
a) Vybudování zahradních prvků určených k ekologické výchově:
Tyto prvky budou obsahovat jednotlivé úkoly zaměřené na vlastní výzkumnou práci dětí a mládeže -pozorování, experimentování s využitím všech smyslů (smyslová stezka: ptačí bar – netradiční krmítka pro ptáky, bylinná zahrádka, sbírka dřevěných vzorků s ukázkami letokruhů a strukturami dřeva). Soubor prvků bude vytvářet naučnou ekologickou stezku, kde budou děti a mládež získávat žádoucí informace o ekologii a zlepšování životního prostředí formou prožitku. Stanoviště ekologické stezky-kompostér, suchá skalka-ukázka suchomilné vegetace, hřbitov odpadků, hmatová sbírka hornin).
b) Zahradní prvky určené ke hře:
Vrbové chýše a tunely, položené stromy, pískoviště, zahradní dřevěná, zahradní klouzačka, vše v provedení pro znevýhodněné děti.

 

D.R.A.K. kromě toho mohl také v letošním roce díky finančnímu příspěvku  78.000 Kč od Nadace Euronisa  a 70.000 Kč od Nadace Preciosa staticky zajistit přístupovou terasu pro vozíčkáře, které hrozilo její zřícení.

Občanské sdružení D.R.A.K. bylo založeno lidmi, kteří se ocitli ve svízelné životní situaci. Narodilo se jim dítě s tělesným postižením nebo byli nuceni sami zvládat důsledky svého zdravotního handicapu. Některé z nich zvládání této situace obohatilo o zkušenosti či impulsy a podnítilo je k rozhodnutí pomáhat jiným, kteří řeší podobné nesnáze.
Základními hodnotami, na kterých je postavena činnost sdružení jsou domov, rodina, aktivita, komunikace (D.R.A.K.), respekt k jedinečnosti každého člověka a svoboda ve výběru možných řešení individuálních problémů.

Adresa“
Občanské sdružení D.R.A.K.
Oblačná 450
460 01 Liberec 1

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky