Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejen vojáci přivítali novou knihu Armáda v Liberci a v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 12. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7230|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Za účasti velitele 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany (31. brchbo) plukovníka gšt. Ing. Miroslav Knoppa, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerové, pověřené vedením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu, a krajského zastupitele Milana Šíra byla v Kasárnách 6. října v Liberci, (sídle 31. brchbo) pokřtěna kniha plk. Ing Vladimíra Nováka Armáda v Liberci a Libereckém kraji. Knihu vydalo za přispění Libereckého kraje liberecké nakladatelství Květa Vinklátová – Knihy 555.

„Publikace plk. Ing. Vladimíra Nováka Armáda v Liberci a Libereckém kraji se vůbec poprvé zabývá podrobným pohledem na liberecký region z hlediska jeho vojenské důležitosti. Autor zaznamenává dějinné souvislosti válek 18. a 19. století a také postihuje strategický význam severočeského pohraničí v první polovině 20. století v souvislosti s oběma světovými válkami,“ uvedla Květa Vinklátová, ředitelka nakladatelství.

 Kniha se pak zaměřuje především na historii a vývoj jednotlivých vojenských posádek, vojenských útvarů, vojenských zařízení a vojenských škol, z nichž mnohé s transformací a profesionalizací Armády České republiky zanikly.

„Jsem velmi ráda, že jedna z prvních cest v mé nové funkci vedla právě do sídla 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci, která je již dlouhou dobu ozdobou a chloubou Liberce a Libereckého kraje. Jsem potěšena i tím, že právě dnes se bude křtít kniha Armáda v Liberci a Libereckém kraji, která mapuje tradice armády v našem kraji od 18. století až do současnosti a která tak potvrzuje skutečnost, že máme být na co hrdí a pyšní.

Přeji autorovi, plukovníku Vladimíru Novákovi, čtenářům, a zejména hrdinům této publikace, tedy Vám vojákům, aby úspěchy, kterých jste dosáhly v minulosti, neskončily vydáním této knihy, ale pokračovaly při plnění bojových úkolů doma a na vojenských misích v zahraničí i v dalších letech,“ řekla v úvodním proslovu Lidie Vajnerová.

 Knihu pak pokřtili a slavnostním přípitkem pustili mezi čtenáře autor  plk.  Vladimír. Novák, Doc. Rudolf Anděl z TU Liberce, plk.gšt. Jiří Gajdoš a Petr Skokan, bývalý hejtman LK.

Vedle popisů činností posádek, útvarů, zařízení a škol kniha dále připomíná jednotlivé velitele a další armádní funkcionáře, přináší množství odtajněných informací týkajících se tehdejší výzbroje či samotného systému velení. Nechybí medailony významných vojenských činitelů a zasloužilých válečných veteránů bojujících ve službách britského letectva. Samostatná kapitola se zabývá armádním střediskem vrcholového sportu – libereckou Duklou, jejíž příslušníci, zvláště lyžaři (běžci, skokani, sdruženáři), sáňkaři, bobisté, volejbalisté…, reprezentovali naši zemi a z vrcholných sportovních podniků, jakými jsou olympijské hry, mistrovství světa či světové poháry, přiváželi medaile. Větší prostor je též věnován liberecké chemické jednotce, začleněné do jednotek NATO, které aktivně působí v oblastech současných válečných konfliktů.

Čtenář jistě ocení bohatý obrazový doprovod, sesbíraný ze sbírek institucí i soukromých archivů, z něhož je většina snímků publikována vůbec poprvé.

Jak autor Vladimír Novák poznamenává, práce vznikala několik let mozaikovým způsobem, studiem historických dokumentů a armádních podkladů a zpracováním vzpomínek a rozhovorů s pamětníky. K pochopení významu Liberce z hlediska moderního vojenství kniha Vladimíra Nováka bezesporu významně přispěje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky