Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Od 14. prosince se mění jízdní řády i v Libereckém kraji!

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 12. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7239|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Tradiční celostátní, resp. celoevropská změna jízdních řádů veřejné dopravy letos připadá na neděli 14. 12. K tomuto datu budou připraveny jak nový jízdní řád Českých drah, tak i oblastní jízdní řády autobusových dopravců Libereckého kraje, vymezené pro území bývalých okresů.

„Zlepšení dopravní obslužnosti, zejména pro lidi žijící na venkově, je jednou z mých priorit po převzetí resortu dopravy v kraji,“ zdůraznil na dnešní tiskové konferenci náměstek hejtmana pro dopravu LK Martin Sepp.

Co najdeme v jízdních řádech nového?

K dispozici budou autobusové jízdní řády podle okrtesů a také kapesní vydání regionálního železničního jízdního řádu.

„Ten ve vybraných stanicích uvádí i nejdůležitější návaznosti na autobusové spoje,“ uvedla Stanislava Jakešová, vedoucí odboru dopravy KÚLK.

Na železnici dojde k navýšení počtu rychlíkových spojů v relacích Praha – Turnov – Tanvald (o dva páry), Liberec – Česká Lípa – Ústí nad Labem (doplněn jeden pár dopoledne, čímž zde vznikne celodenně pravidelný dvouhodinový interval) a některé rychlíky od Nymburka a Mladé Boleslavi budou prodlouženy z České Lípy až do Rumburka.

Na železniční trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se zvýší množství zrychlených osobních vlaků, zastavujících pouze v zastávce Liberec–Rochlice a nově také ve Vratislavicích n.N. Ostatní, frekvenčně slabší zastávky budou tyto vlaky projíždět, což je doplněno prodloužením téměř všech spojů meziměstské tramvajové linky č.11 z Jablonce nad Nisou až k libereckému nádraží (konečná Viadukt).

Tímto krokem chceme vytvořit alternativu k individuální automobilové dopravě pro rychlou přepravu mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou,“ vysvětlil Petr Prokeš, ředitel KORID LK, (Koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje), spol. s r. o.

„K posílení dopravy v pracovních dnech dojde mezi Libercem a Frýdlantem: vlaky zde nově pojedou každou hodinu.“ doplnil Martin Sepp, náměstek hejtmana pověřený vedení resortu dopravy

Na trase Žitava - Hrádek n.N. - Liberec (- Tanvald) dochází z podnětu německé strany k posunutí časové polohy mezinárodních vlaků z Drážďan (na našem území budou nově vedeny jako spěšné vlaky). Tyto vlaky nově přijíždějí na naše území o cca 35 min. dříve, odjíždějí naopak o cca 35 min. později. Tím byly vynuceny změny i u dalších vlaků na trati Liberec - Varnsdorf.

Na trati 040 v úseku Stará Paka – Martinice v Krkonoších budou nově všechny spěšné vlaky Trutnov – Chlumec nad Cidlinou a opačně zastavovat v zastávkách Tample a Bělá u Staré Paky zast.

Spěšné vlaky budou v těchto zastávkách stavět pouze na znamení“, upozorňuje Petr Prokeš.

V autobusové dopravě je připravována reorganizace linkového vedení a jízdních řádů v oblasti Jilemnicka, Tanvaldska a severní části Semilska a Železnobrodska, její spuštění je plánováno v průběhu roku 2009. V prosincovém termínu změn jízdních řádů tak nastanou podstatnější změny jen v dálkové dopravě.

„Na regionálních linkách se prováděly převážně jen změny, které si vyžádali cestující“, upřesnila Stanislava Jakešová. Kupříkladu tak dojde k dílčím zlepšením návazností mezi vlaky a autobusy např. v Křižanech či v Jablonci nad Jizerou.

Třebaže úkolem linkové autobusové dopravy je v prvé řadě zajištění základní dopravní obslužnosti, tedy dopravy do škol a zaměstnání, Liberecký kraj se spolu s jednotlivými dopravci snaží zlepšovat nabídku i o víkendech. K posílení dochází např. na lince Liberec – Osečná – Stráž pod Ralskem, nově bude zaveden víkendový spoj z Hrádku nad Nisou přes Jablonné do Stráže pod Ralskem.

V obou případech budou výkony zajištěny úsporným malokapacitním autobusem, jehož náklady jsou nižší, vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu.

 Nových víkendových spojů se dočkají také cestující na linkách mezi Jabloncem nad Nisou a Železným Brodem, kde v posledních letech dochází k nárůstu počtu cestujících, což je pádným argumentem pro další rozšíření nabídky.

Kompletní přehled změn je uveřejněn na webových stránkách www.iidol.cz, popř. na stránkách doprava.kraj-lbc.cz. K vyhledávání složitějších spojení pak poslouží osvědčený internetový vyhledávač www.idos.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky