Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bezlepkový dort z Jizerských pekáren byl vyhlášen na Dožínkách Výrobkem roku

Mgr. Matoušová Barbora

  • 01. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6899|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Sedmý ročník Krajských dožínkových slavností se již tradičně povedl. Pestrý program přilákal do hostitelských obcí Sychrov a Radimovice na osm tisíc návštěvníků. Ti měli možnost seznámit se se staročeskými zvyky a tradicemi kraje, pobavit se při různých kulturních vystoupeních a ještě ochutnat dobré jídlo. Součástí slavností totiž bylo vyhlášení již pátého ročníku soutěže o titul Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství a samozřejmě i ochutnávka výrobků. Jak již řekl Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu zemědělství, životního prostředí a informatiky: „Soutěž je jednou z možností, jak seznamovat širokou veřejnost s kvalitou a originalitou regionálních potravinářských výrobků. Jejím prostřednictvím jsou výrobky propagovány nejen v Libereckém kraji, ale i v rámci celé České republiky.“

 

Do letošního ročníku bylo přihlášeno jedenácti výrobci celkem 27 výrobků. Ty soutěžily v devíti kategoriích, přičemž největší zájem byl o skupinu Mléko a mléčné výrobky, ve které „se utkalo“ devět sýrů a dalších mléčných produktů. V soutěži nakonec však zvítězil výrobek z kategorie Potraviny pro zvláštní výživu, a sice Bezlepkový dort z Jizerských pekáren. Společně s dalšími výrobky byl odměněn finanční částkou. „Oceněné výrobky získaly právo nést na svém obalu nápis Výrobek roku 2008 a logo Libereckého kraje. Každé ocenění bylo doprovázeno finančním darem na podporu podnikání ve výši 20.000,- Kč, přičemž absolutní vítěz, tedy Jizerské pekárny, získal 40.000,- Kč,“ uvedl Zika s tím, že většina oceněných se finančního daru vzdala ve prospěch charity. Stejně tomu bylo i v minulých letech, věnování odměny potřebným se tedy v rámci soutěže stává hezkým zvykem.

 

Nejen vyhlášení nejlepších výrobků, ale také vydání nové publikace k soutěži přispívá k popularizaci regionálních potravinářských výrobků. Brožura „Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství 2004 – 2008 představuje výrobce, kteří se zúčastnili pěti ročníků soutěže, a seznamuje se všemi 39 výrobky, které dosud získaly titul Výrobek roku. Pro občany může být nápovědou, které z regionálních výrobků stojí za ochutnávku.

Výrobky Libereckého kraje roku 2008 z odvětví potravinářství - zemědělství:

 

·          kategorie Potraviny pro zvláštní výživu

výrobek Bezlepkový dort s tmavou polevou, 900 g

výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.  

     Výrobek získal celkově nejvyšší bodové ohodnocení a stal se zároveň Nejlepším výrobkem Libereckého kraje roku 2008  z odvětví potravinářství – zemědělství

 

·          kategorie Mléko a mléčné výrobky

výrobek Gaston - paprika a chilli

výrobce PLASTCOM, akciová společnost, Mlékárna Příšovice

 

·          kategorie Maso a masné výrobky

výrobek Selská kýta

výrobce Masný průmysl Česká Lípa s.r.o.

 

·          kategorie Pekařské výrobky

výrobek Špaldový koláč – mufín, 120 g

výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.,

 

·          kategorie Ovocná vína a medoviny

výrobek Kittelova medovina

výrobce STYLE BOHEMIA s.r.o.

 

·          kategorie Pivo

výrobek Světlý ležák František

výrobce SKLÁRNA A MINIPIVOVAR NOVOSAD & SYN HARRACHOV s.r.o.

 

·          kategorie Lihoviny a ostatní alkoholické nápoje

výrobek G BOD Bezinka, G BOD Griotte Dry

výrobce STYLE BOHEMIA s.r.o.

 

·          kategorie Nealkoholické nápoje

výrobek Lažanský rubín – Jablko s vlákninou

výrobce MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o.

 

·          kategorie Biopotraviny

výrobek BIO chlebík semínkový, 250 g

výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky