Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TISKOVÁ ZPRÁVA PO RADĚ KRAJE 18.3. 2008

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 03. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6290|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Kraj podpoří krajanskou Českou školu v chorvatské Končenici

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan navrhuje poskytnout 30 tis. Kč jako finanční příspěvek Československému ústavu zahraničnímu (ČSÚZ), Karmelitská 25, 118 31 Praha 1.

„Prostředky příjemce využije na doplnění knižního fondu knihovny České školy Josefa Růžičky v Končenici v  Chorvatsku, kterou navštěvují děti našich krajanů,“ vysvětlil hejtman Petr Skokan.

Česká základní škola Josefa Růžičky Končenice
Škola je vedena Josefem Heroutem. V rámci dlouhodobé spolupráce s touto školou a s mateřskou školou (ředitelka Gordana Tomášková) ČSUZ zařídil v základní škole knihovnu nazvanou Masarykova knihovna. Dodal vše včetně nábytku (stolky, židle, regály, stůl pro knihovnice) a techniky (videopřehrávače, DVD – domácí kino, počítač a další potřebné věci). Zařízení bylo následně doplněno o knižní a hudební fond v českém i v chorvatském jazyce. Knihovna je otevřena nejen pro žáky a učitele, ale pro všechny obyvatele Končenic. Škole byly také dodány vytvarné a sportovní potřeby a 12 počítačů s různými výukovými programy.

K Svazu Čechů patří také menšinové školy Jana Amose Komenského v Daruvaru a Josefa Růžičky v Končenici, mateřská škola Ferdy Mravence v Daruvaru a mateřská škola v Končenici. Všechny tyto instituce napomáhají k udržení české kultury a podílejí se na vytváření pocitu češství, ale hlavní roli hraje samozřejmě vždy rodina, ve které se udržují české tradice, český jazyk, české písničky. Po Ivanově Selu Češi ve 30. letech založili či osídlili další vesnice - Končenice (Končanica), Brestovec (Brestovac), Dežanovec (Dežanovac), Sirač a Baldjevinu v okolí Daruvaru. Až do 90. let 19. století bylo takových vesnic několik desítek a počet Čechů žijících v Chorvatsku se z 2088 osob v roce 1878 zvýšil až na 31 888 osob na přelomu století, přičemž nejvíce Čechů přišlo až po zrušení vojenské hranice. V současnosti je ale větší české osídlení kromě města Daruvaru (kolem 20 %) jen v Ivanově Selu, Končenici a Lipovci a dalších sedmi obcích, kde Češi tvoří nadpoloviční většinu. Přestože Čechů je i v dalších obcích stále dost, tvoří už minoritu. Však se také na přelomu tisíciletí při sčítání lidu hlásilo v Chorvatsku k české národnosti už jen něco málo přes 10 000 lidí. Tak velký úbytek ale není způsoben emigrací zpět do České republiky jako u krajanů z ukrajinské Volyně, ale stále se zrychlující asimilací.

Informace o české komunitě v Chorvatsku jsou k dispozici na následující adrese.http://laz.mf.cz/clanek/chorvatsko-slavonie-cechum-zaslibena

p.Jaromír Šlápota, předseda, Čs.ústav zahraniční

Tel. 257 533 732 nebo 257 533 734

e-mail: krajane@csuzkrajane.cz  www.csuzkrajane.cz

 

Hejtman přidal na organizování soutěže Miss Českolipsko

Agentura REAS AGENCY dostane od hejtmana LK Petra Skokana finanční příspěvek ve výši 10 tisíc Kč na pořádání akce Miss Českolipsko 2008, která se uskuteční dne  17. 5. 2008 v České Lípě.

 

Liberecký kraj věnoval bojovníkům za svobodu 40 tisíc korun

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan poskytne částku 20 tis. Kč jako neinvestiční dotaci - finanční příspěvek Českému svazu bojovníků za svobodu, Okresnímu výboru Liberec.

„Peníze  příjemce využije pro úhradu nákladů spojených s činností organizace v roce 2008,“ uvedl hejtman.

Zároveň navrhuje poskytnout částku 20 tis. Kč jako neinvestiční dotaci - finanční příspěvek Českému svazu bojovníků za svobodu, Okresnímu výboru Česká Lípa.

„Náš příspěvek využijí bojovníci za svobodu pro úhradu nákladů spojených s organizačním zabezpečením Memoriálu generálmajora Antonína Sochora ve Stráži p.R. a s cestou členů ČSBS na oslavy 64.výročí SNP v srpnu 2008,“ vysvětlil Petr  Skokan.

 

 

Kraj vyhlašuje Přírodní památku Okřešické louky

Rada kraje po projednání vydává nařízení Libereckého kraje, kterým se zřizuje Přírodní památka Okřešické louky a její ochranné  pásmo.

Lokalita Okřešické louky o výměře cca 2,5 ha, která je vyhlašována v kategorii přírodní památka, leží v okrese Česká Lípa. Územně náleží k městu Česká Lípa. Jedná se o slatinné louky, na kterých je soustředěno značné množství zákonem chráněných druhů rostlin - mezi nimi zvláště vysoký počet stanovištně citlivých lučních orchidejí a též druhy celorepublikově silně a kriticky ohrožené. Vysokou botanickou hodnotu lokality, k jejímuž zachování se ochrana především vyhlašuje, podtrhuje i přítomnost mnoha zde zjištěných vzácných druhů živočichů.

„Lokalita nebyla zařazena do systému Natura 2000 jen proto, že nevyhovuje požadavkům na minimální výměru - po všech ostatních stránkách však splňuje veškerá kritéria, stanovená Komisí pro výběr a ochranu v Evropě ohrožených stanovišť a druhů,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika.

„Nad to je záměr v souladu s národním zájmem na ochranu druhové diverzity na území ČR a je též v souladu s Koncepcí ochrany přírody a krajiny Libereckého kraje, která předpokládá doplnění sítě maloplošných chráněných území o přírodně nejhodnotnější lokality,“ doplnil.

Z hlediska regionálního se v tomto případě jedná o chráněné území s relativně (tj. vzhledem k rozloze) nejvyšší koncentrací ohrožených druhů vůbec.

Návrh příslušného nařízení Libereckého kraje bude po schválení radou zveřejněn ve Věstníku právních předpisů Libereckého kraje.

 

APIC získá od kraje finanční dar na činnost

Resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky Libereckého kraje dlouhodobě úzce spolupracuje s Regionální agrární radou Libereckého kraje. Spolupráce je oběmi stranami i širokou veřejností hodnocena jako nadstandardní.

Tato skutečnost vedla k založení Sdružení Agrární poradenské a informační centrum Libereckého kraje (dále jen APIC LK), jehož členem je i Liberecký kraj.

APIC LK získal v roce 2005 od Ministerstva zemědělství České republiky statut Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje (dále jen KIS). „ „Pro zabezpečení řádné činnosti sdružení v roce 2008 poskytne Liberecký kraj finanční dar ve výši sto tisíc korun,“ informoval náměstek hejtmana Radim Zika.

Vzájemná spolupráce s Libereckým krajem se týká především následujících oblastí:

 a)        Realizace vzdělávacích a osvětových akcí pro agrární sektor i širokou veřejnost Libereckého kraje - již 5 let je vydáván kalendář vzdělávacích akcí resortu, ve kterém tvoří společně realizované akce zásadní část. V roce 2008 bude ve spolupráci realizováno celkem 27 akcí.

b)         Provozování pracoviště Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje. Centrum, které je v majetku Libereckého kraje, pracuje od 1. května 2004.

c)         Informační, poradenská a konzultační činnost při řešení úkolů resortu z oblasti zemědělství a rozvoje venkova.

KIS poskytuje prostřednictvím Agrárního poradenského a informačního centra poradenské a informační služby pro agrární sektor, na jejichž zajištění nemá Liberecký kraj personální kapacity.  

Poskytovat kvalitní služby pro agrární sektor v podmínkách neziskové organizace je velmi problematické. KIS je a bude pravidelně podporováno z prostředků Ministerstva zemědělství České republiky. Prostředky jsou však poskytovány přísně účelově a navíc nepokrývají veškerou činnost KIS.

V rámci schváleného rozpočtu pro rok 2008 byla jako samostatná akce schválena podpora Krajského informačního střediska organizaci Agrární poradenské a informační centrum Libereckého kraje.

Dar bude využit na zajištění činností nad rámec těch, které jsou podporovány ze státního rozpočtu. Dar na stejný účel a ve stejné výši byl Sdružení APIC LK poskytnut Libereckým krajem i v letech 2006 a 2007,“ připomněl Radim Zika..

 

Ćasopis Krkonoše – Jizerské hory podpořil Liberecký kraj

Resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky Libereckého kraje navrhuje v rámci podpory ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty v Libereckém kraji podpořit vydávání časopisu Krkonoše - Jizerské hory v roce 2008 částkou 50 tisíc korun formou daru. „Podpora stejnou formou byla Libereckým krajem poskytnuta také v předchozích letech,“ poznamenal náměstek hejtmana  Radim Zika.

Podle něj se jedná se o měsíčník o přírodě a lidech. Převážná část je využívána pro články věnované přírodě Krkonoš a Jizerských hor. Lze v něm nalézt příspěvky o historii hor, životě lidí, sportu a podobně.

Vydavatelem časopisu je Správa Krkonošského národního parku. Část redakce, která se věnuje zpracovávání příspěvků z oblasti Jizerských hor, sídlí v Liberci.

 

Turisté dostali příspěvek na značení cest

Projekt  údržby značení pěších turistických tras, včetně jejich vybavení orientačním systémem a na optimalizaci turistického značení v Libereckém kraji,  bude financován z rozpočtu odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu LK částkou 120 tisíc Kč.

„Cílem poskytnutí účelového finančního prostředku je podpořit jednu z činností Klubu českých turistů Jizersko Ještědské oblasti, a to značení turistických cest a jejich pravidelnou údržbu, které se věnují již od roku 1889,“ uvedl náměstek hejtmana Antonín Schäfer s tím, že poměrná část tohoto příspěvku bude využita i na optimalizaci vedení turistických tras v Libereckém kraji z hlediska bezpečnosti.

Důvodová zpráva

 

Kraj podpoří vydání sportovní publikace a projekt proti šikaně

Spisovatel Jaroslav Kotrbáček získal od LK finanční prostředky v celkové výši 20 tisíc korun na   částečnou úhradu nákladů spojených s vydáním publikace s názvem „Na motorce okolo Liberce“. která by měla vyjít v měsíci červnu roku 2008.

„Obsahem knihy je historie motocyklových soutěží konaných v Libereckém kraji v letech 1946 – 1972,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu a sport Petr Doležal.

Zároveň podpořil libereckou o.p.s Venkovský prostor  částkou 20 tisíc na částečnou úhradu nákladů spojených s Výtvarnou a literární soutěží realizovanou v rámci zastřešujícího projektu - POSTAVME SE ŠIKANĚ.

„Soutěž je zaměřená na podporu boje proti šikaně a jejím cílem je zasáhnout co možná největší počet účastníků k aktivnímu přístupu při řešení této problematiky,“ řekl Petr Doležal.

 

Odbor cestovního ruchu vyhlašuje grant

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu předkládá Radě Libereckého kraje k projednání návrh II. výzvy grantového programu G-13 Podpora propagace cestovního ruchu Libereckého kraje z důvodu nevyčerpání přidělených finančních prostředků. 

Program C 13 - Podpora propagace cestovního ruchu Libereckého kraje

1.)        termín realizace podporovaných projektů: v průběhu roku 2008

2.)        předmět podpory: Zvýšení atraktivity akcí regionálního a nadregionálního významu, prohlídek historických objektů (zejména hradů, zámků, církevních objektů) a firem s tradiční výrobou (sklářství, šperkařství, gastronomie, apod.)

          pořízení dobových úborů a rekvizit

          podpora doplňkových programů

          ediční činnost (propagační materiály daného objektu a k NOVĚ vytvořenému doplňkovému programu

3.)        okruh žadatelů: obce, svazky obcí, fyzické a právnické osoby, občanské sdružení, spolky, nevládní neziskové organizace.

 

Hospodaření a výsledek hospodaření příspěvkových organizací v resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu v roce 2007

Liberecký kraj k 1. 1. 2007 zřizoval osmdesát škol a školských zařízení k 31. 12. 2007 byl zřizovatelem a spravoval sedmdesát čtyři škol a školských zařízení.

Rok 2007 uzavíralo 81% škol a školských zařízení své hospodaření s kladným výsledkem hospodaření v celkovém objemu 12.987.398,14 Kč před zdaněním, 12.488.995,95 Kč po zdanění, který byl z 80% tvořen z doplňkové činnosti. Většina organizací přidělila zlepšený výsledek hospodaření do rezervního fondu. Se záporným výsledkem hospodaření ukončilo své hospodaření šest škol v celkovém objemu 638.770,14 Kč po zdanění. Na hospodaření škol a školských zařízení se kladně projevilo teplé klimatické období v zimních měsících, kde meziročně došlo ke nížení vynaložených nákladů  na energie v hlavní činnosti o 5%. Tato nákladová položka se podílela v roce 2007 v průměru 47% na celkovém objemu poskytnutých finančních prostředků na provoz od zřizovatele. Objem poskytnutého příspěvku od zřizovatele z kapitoly 913 04 byl v porovnání s rokem předchozím vyšší o 2,7%.

                                                                                                                            Mgr. Jiří Langer

                                                                                                                              tiskový mluvčí

                                                                                                                             Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky