TISKOVÁ ZPRÁVA PO RADĚ LK 22. 4. 2008

• 07. 05. 2008 00:00

[id:6429|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman podpoří hasiče, Mistrovství Evropy i dokončení orloje v Kryštofově Údolí

Hejtman Petr Skokan navrhuje poskytnout částku 50 tis. Kč jako finanční příspěvek Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Sboru dobrovolných hasičů Chrastava.

„Prostředky hasiči využijí na úhradu nákladů spojených s renovací historického hasičského auta značky Praga RN z roku 1951 a motorové stříkačky, výrobce Antonín Holeček, Praha, z roku 1930, exponátů pro Muzeum hasičské techniky  v Chrastavě,“ uvedl hejtman.

Ten se  také rozhodl poskytnout částku 20 tis. Kč GPC Česká republika-Asociaci silového trojboje.. Prostředky příjemce využije  na pokrytí nákladů spojených s organizačním zabezpečením Mistrovství Evropy v silovém trojboji a benchpressu, které se uskuteční 12.-17.května 2008 v Novém Boru.

Peněžní dar ve výši 100 tisíc korun obdrží  Martin Chaloupka z Kryštofova Údolí na  dokončení orloje v obci.

„Budovaný orloj je jednou z turistických atrakcí obce a přispívá ke zvýšení její návštěvnosti,“ poznamenal Petr Skokan.

Také Občanské sdružení obce Radvanec získá příspěvek 30 tisíc Kč na  pokrytí nákladů spojených s uspořádáním 6. pouti sv.Antonína spojené se Dnem dětí, která se uskuteční  14.června 2008 v obci..

Petice občanů Železného Brodu je neopodstatněná

Rada Libereckého kraje se na svém jednání dne 22. dubna 2008 zabývala peticí občanů Železného Brodu proti výstavbě garáží v ulici Vlastimila Rady v Železném Brodě a údajnému ničení již tak malého množství zeleně v Železném Brodě a zhoršení bydlení v ulici Vlastimila Rady. Petici prezentoval místní občan Luděk Hnídek

Na  prošetření petice se společně podílely odborné odbory Krajského úřadu LK: odbor územního plánování a stavebního řádu a odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí.

Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Libereckého kraje prošetřil podanou petici u příslušného stavebního orgánu Městského úřadu v Železném Brodě, stavebního úřadu (dále jen stavební úřad) a z hlediska stavebního zjistil následující skutečnosti: Stavební úřad v Železném Brodě neeviduje žádnou žádost o vydání územního rozhodnutí nebo stavebního povolení na stavbu garáží v ulici Vlastimila Rady v Železném Brodě.

Stavební úřad v Železném Brodě provedl na základě našeho správního orgánu kontrolní prohlídku na místě tj. v ulici Vlastimila Rady a nezjistil skutečnosti, které by potvrdily v této části obce  jakoukoliv stavební činnost nasvědčující započetí stavby předmětných garáží,“ uvedla Kateřina Lauermannová, vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu LK.

Odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí prošetřoval podanou petici na odboru životního prostředí Městského úřadu v Železném Brodě a zjišťoval, zda již byla výstavba garáží projednána v územním nebo ve stavebním řízení, případně zda již došlo k ničení zeleně nebo pokácení dřevin. Odborem životního prostředí Městského úřadu v Železném Brodě bylo rovněž sděleno, že dosud k žádné výstavbě garáží nedošlo. Pokud by došlo v souvislosti s výstavbou garáží ke kácení městské zeleně, která podléhá ve smyslu zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, muselo by být v této věci vedeno správní řízení k podané žádosti vlastníka pozemku, na kterém se dřeviny nacházejí.

„Vzhledem k těmto skutečnostem lze konstatovat, že nebylo v současné době zjištěno žádné porušení stavebního zákona ani zákona o ochraně přírody a krajiny. V případě, že by byla správními orgány vydána rozhodnutí v 1. stupni a podána proti nim odvolání, potom bude Krajský úřad Libereckého kraje rozhodovat jako odvolací orgán,“ připomněl hejtman Petr Skokan.

Kraj zpracuje studii o „vesnických rozhlasech“

Jednou z akcí zařazených do základního rozpočtu Libereckého kraje na rok 2008 je i záměr zpracování studie, která by zmapovala stav veřejných zvukových informačních systémů, pro které lze ovšem použít i zjednodušeného označení „vesnický rozhlas“. V dnešní době se již lze setkat spíše s jejich pozůstatky. V době ne až tak vzdálené však představovaly základní informační prostředek pro sdělování všeobecných i specializovaných informací. Rozvoj jiných, především bezdrátových, technických prostředků pro předávání informací i obecné přesvědčení o překonání tohoto prostředku, který byl v myslích mnoha obyvatel spojen s obdobím kolektivního hospodaření, způsobil rozpad většiny venkovských rozhlasů. Technické vybavení dožívalo a prostředků k obnově se obcím nedostávalo.

„V současnosti se však začíná ukazovat, že vůbec nemusí jít o překonanou záležitost. Zkušenosti z řady mimořádných situací, od povodní po vichřici svědčí o potřebnosti rychlého a plošného informování obyvatel o vniklé hrozbě přes sdělování průběžných změn situace až po výzvy k postupu při reakci na nastalou událost. A nemusí nutně jít o přírodní události,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika.

Podle něj si určitě lze představit i řadu společenských záležitostí, při kterých by informace obecním rozhlasem mohla být velmi vhodná a potřebná.

“Ve světle těchto skutečností vznikla v resortu rozvoje venkova myšlenka podnítit reinstalaci venkovských rozhlasů na bázi moderního technického vybavení všude tam, kde se toto ukáže jako potřebné. Pro tento účel je zadávána předmětná studie, která má v obcích do 2000 obyvatel v Libereckém kraji prověřit stávající stav a zároveň zmapovat možnosti pro znovuzavedení vesnického rozhlasu, a to jak po stránce technické realizovatelnost a využitelnosti, tak i pokud jde vůbec o zájem o jeho existenci v daných obcích,“ doplnil náměstek hejtmana.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky  „Studie stavu veřejných zvukových informačních systémů v obcích do 2000 obyvatel na území Libereckého kraje“ je do 2 000 000,- Kč bez DPH

Nová ředitelka sociálních služeb v České Lípě

Ze  6 uchazečů doporučila výběrová komise Radě LK kandidáta na funkci ředitele organizace Denní a pobytové sociální služby Česká Lípa, příspěvková organizace. Rada poté schválila Bc. Ilonu Hummelovou.

Tour de Ralsko podpořil náměstek hejtmana Petr Doležal

Návrhu na poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 10 tisíc Kč pro občanské sdružení Tour de Ralsko, se sídlem  v Mimoni se rozhodl vyhovět náměstek hejtmana Petr Doležal. Tato dotace bude účelově vázána na realizaci 4. ročníku veřejného cyklistického závodu, který se uskuteční od 25. 4. 2008 do 26. 4. 2008 v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

„Jsou připraveny tři závody - závod pro školy, závod pro firemní týmy a hlavní závod pro veřejnost,“ uvedl náměstek hejtmana.