Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TISKOVÁ ZPRÁVA PO ZASEDÁNÍ RADY LK 12. 8. 2008

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 08. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6834|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Kraj poskytne z Krizového fondu půl miliónu na nákup elektrocentrály

Rada Libereckého kraje na svém zasedání 12. 8. schválila poskytnutí účelové dotace z Krizového fondu Libereckého kraje pro Severočeské vodovody a kanalizace, a. s. ve výši 500  tisíc Kč.

Generální ředitel Severočeských vodovodů a kanalizací, a. s. (dále jen „SČVK“) požádal Bezpečnostní radu Libereckého kraje o poskytnutí finanční dotace z Krizového fondu Libereckého kraje na nákup elektrocentrály 250 kVA. Ta  umožní účinněji reagovat na mimořádné události nebo krizové situace, které by mohly ohrozit plynulé zásobování obyvatelstva Libereckého kraje pitnou vodou,“ uvedl hejtman petr Skokan a připomněl, že, SČVK je společnost, se kterou uzavřel Liberecký kraj „Smlouvu o zajištění nouzového zásobování obyvatelstva Libereckého kraje pitnou vodou při mimořádných událostech a za krizových stavů“.

„SČVK je hlavní subjekt „Služby nouzového zásobování vodou“ pro Liberecký kraj,“ dodal.

 

Kraj rozdělil dva a půl miliónu korun z rezervy

            Na základě zhodnocení aktuálního stavu plnění a čerpání rozpočtu kraje 2008 a vyhodnocení potřeb uplatněných jednotlivými resorty kraje doposud nezahrnutých v rozpočtu (rezerva) kraje Rada LK rozhodla navýšit rozpočet pro resorty:

 

a)         resort sociálních věcí a problematiky menšin ………………………. 200 tis.Kč

 

            neinvestiční dotace Libereckému romskému sdružení, o.s. ve výši 200 tis.Kč na uspořádání 1. mezinárodní konference s tématem „Multikulturalita a menšiny v evropském kontextu“, která se bude konat v Liberci. Cílem konference je prezentace vědeckých výzkumných studií a příkladů dobré praxe s návrhy strategií k překonávání sledovaných jevů v oblasti problematiky menšin a multikultury. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o interdisciplinární tématiku, bude konference otevřena tuzemským i zahraničním odborníkům z různých vědních oborů.    

 

b)         resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu  ……………….. 900 tis.Kč

 

            neinvestiční dotace dobrovolnému svazku obcí Krkonoše se sídlem ve Vrchlabí ve výši 400 tis.Kč na pokrytí výdajů spojených s údržbou lyžařských stop, značením turistických cest a cyklostezek v působnosti sdružení obcí.

 

            investiční dotace Židovské obci Liberec, církevní organizaci ve výši 500 tis.Kč jako navýšení spoluúčasti kraje na realizaci Památníku obětem šoa. Židovská obec vlastní památkový objekt na židovském hřbitově v Liberci, který by měl být ve své stavební části  rekonstruován a v interiérové části vybaven a upraven tak, aby umožňoval pořádání komorních kulturních, vzdělávacích a společenských akcí. Zastupitelstvo kraje svým usnesením ze dne 25. března 2008 schválilo poskytnutí investiční dotace ve výši 2 000 tis.Kč, kterou je navrhováno, vzhledem k předpokládaným nákladům ve výši 6 440 tis.Kč, navýšit o těchto 500 tis.Kč a upravit tak celkovou spoluúčast kraje na zřízení památníku na 2 500 tis.Kč. 

 

c)         resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu  .…………………… 480 tis.Kč

 

            investiční dotace TJ Sokol Mukařov, o.s. ve výši 480 tis.Kč na pokrytí výdajů spojených s generální opravou střechy objektu č.p. 76. V prosinci 2007 byl objekt č.p. 76 v Mukařově převeden Obcí Malá Skála na TJ Sokol Mukařov, který na základě technického posouzení objektu konstatuje, že na převzatém objektu je nezbytné zabezpečit opravu střechy a provést zemní isolace objektu. Předpokládané náklady na provedení těchto prací činí cca 600 tis.Kč. 

d)      Gymnázium a sportovní gymnázium Dr. Randy Jablonec nad Nisou    870 tis. Kč

        oplocení areálu školy

Opět se dostalo na sport  a vzdělání

Rada kraje schválila účelové dotace na přímou podporu sportu a vzdělání.

Přímá podpora sportu

-          BASKETBALOVÝ KLUB ČESKÁ LÍPA

„Finanční prostředky v celkové výši 30.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů souvisejících se zajištěním sportovních basketbalových soustředění dětí a mládeže Českolipska ve věku 7 - 18 let, především pak na nákup služeb spojených s ubytováním účastníků a pronájmem sportovišť,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Doležal, pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.

 

-          TJ SLAVOJ DUBÁ,

            Finanční prostředky v celkové výši 30.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s činností fotbalového oddílu TJ SLAVOJ DUBÁ a účastí starších žáků a dorostenců v krajských soutěžích.

 

-          TJ Bižuterie, o.s., Jablonec nad Nisou

Finanční prostředky v celkové výši 50.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s účastí členů TJ Bižuterie, o.s., oddílu KABU na mezinárodních soutěžích pořádaných WKC (World Karate Confederation) v Thajsku, Bosně a Hercegovině a Slovinsku.

 

-          DAAK TOUR, Skalice u České Lípy Finanční prostředky v celkové výši 20.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s realizací 15. ročníku cyklistického závodu DAAK TOUR, který je otevřen široké veřejnosti a je součástí severočeské amatérské ligy. Doprovodným programem je vložený závod dětí a závod veteránů a bývalých účastníků Závodu míru.

Propagace sportu

­           Liberecká sportovní a tělovýchovná organizace o.s., Liberec

Finanční prostředky ve výši 150.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s 11. ročníkem festivalu sportovních filmů - SPORTFILM LIBEREC 2008, který se uskuteční ve dnech 22. - 25. 9. 2008. Festival je zařazen do světového okruhu národních festivalů s touto tematikou.

Přímá podpora vzdělávání

­          PROSTORY - občanské sdružení, Jablonec nad Nisou

Finanční prostředky ve výši 50.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s realizací projektu „Kluci a holky na slovíčko“, jehož cílem je probudit v dětech pocházejících ze sociálně znevýhodňujícího prostředí zájem dále se vzdělávat.

 

 

Letních her mládeže se v příštím roce zúčastní přes 150 mladých sportovců

V roce 2009 se uskuteční Hry IV. letní olympiády dětí a mládeže ČR. Pořadatelstvím her pověřil Český olympijský výbor ve výběrovém řízení Jihočeský kraj.

„Hry IV. letní olympiády dětí a mládeže ČR (Hry IV. LODM) se uskuteční ve dnech 23. - 28. června 2009 jihočeském Táboře,“ uvedl Petr Doležal, náměstek hejtmana pro školství, tělovýchovu a sport.

Maximální počet účastníků za kraj je 184 osob, z toho 154 sportovců v kategorii mladší a starší žáci a žákyně, 28 trenérů a 2 vedoucí výpravy. Sportovní disciplíny (počet sportovců a trenérů):

          atletika (34 + 6)

          basketbal dívky (12 + 2),

          beachvolejbal (4 + 1)

          cyklistika (10 + 2)

          fotbal (17 + 2)

          florbal (17 + 2)

          rychlostní kanoistika (6 + 2)

          karate (10 + 2)

          moderní gymnastika (4 + 1)

          plavání (24 + 4)

          tenis (8 + 2)

          triatlon (8 + 2)

          fotografická soutěž, výtvarná soutěž. Fotografická a výtvarná soutěž jsou korespondenční soutěže.

 

Předpokládané náklady na zabezpečení reprezentace Libereckého kraje na Hrách IV. LODM v případě schválení účasti je 1, 2 miliónu Kč.

Přípravu reprezentace Libereckého kraje na LODM zajišťuje odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu. Výběr reprezentantů probíhá ve spolupráci s Krajským sdružením ČSTV a Asociací školních sportovních klubů, neboť tato sdružení aktivně pracují s požadovanou věkovou kategorií.

„S ohledem na výrazné omezení počtu účastníků ze strany pořadatele, ve srovnání s předcházejícími letními olympiádami, a úroveň sportovců Libereckého kraje v daných sportech doporučili zástupci jmenovaných organizací účast maximálního počtu reprezentantů,“ vysvětlil Petr Doležal.

 

Zimní hry dětí a mládeže budou v roce 2010 v Libereckém kraji

Na základě výběrového řízení byl Liberecký kraj pověřen Českým olympijským výborem pořadatelstvím Her IV. Zimní olympiády dětí a mládeže ČR v roce 2010 (ZODM 2010). „Přestože  ZODM 2010 bude probíhat až v termínu od 31. ledna do 5. února 2010, je třeba již do konce roku 2009 zabezpečit většinu organizačních kroků účasti reprezentantů Libereckého kraje včetně finančního zabezpečení,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství a sport Petr Doležal.

Vzhledem k trojnásobnému vítězství v bodovém hodnocení krajů na předcházejících zimních olympiádách dětí a mládeže, lze předpokládat dosažení podobného umístění i v roce 2010. Zimní sporty mají v Libereckém kraji nejen dobré sportovní zázemí, ale daří se systematicky vychovávat úspěšné sportovce již v mládežnických kategoriích. Dokazuje to i fakt, že v některých sportech (např. skoky a severská kombinace) trénují v oddílech našeho kraje žáci, kteří na zimních olympiádách reprezentují jiný kraj.

„Pořadatelská role Libereckého kraje, bohatá základna kvalitních mladých sportovců ve vyhlášených sportech a v neposlední řadě opakovaně potvrzené vítězství na předcházejících hrách zimních olympiád dětí a mládeže jsou argumenty podporující schválení účasti reprezentace Libereckého kraje na ZODM 2010,“ dodal náměstek hejtmana.

 

 

Základní informace o ZODM 2010:

­          termín konání: 31. 1. - 5. 2. 2010,

­          maximální počet členů výpravy: 92 osob, z toho 75 sportovců, 15 trenérů a 2 vedoucí výpravy,

­          sportovní disciplíny - běh na lyžích, skoky na lyžích, severská kombinace, alpské lyžování, snowboard, lední hokej, biatlon, krasobruslení, rychlobruslení,

­          doprovodné kulturní soutěže - korespondenční výtvarná soutěž, standardní tanec,

­          náklady na zabezpečení reprezentace Libereckého kraje na Hrách IV. ZODM  2010 v případě schválení účasti jsou předpokládány ve  výši 1 milión Kč.

 

Připravuje se projekt jízdenky "Krakonošův pas"

Veřejnou dopravu v Krkonoších kromě běžných železničních a autobusových spojení zajišťují v letní a zimní turistické sezóně i turistické autobusové linky tzv. „Krkobusy“, které propojují známá horská střediska.

„V současné době ale v oblasti Krkonoš chybí jednotná jízdenka, kterou by si cestující mohl zakoupit pro své cesty veřejnou dopravou. Z tohoto důvodu vznikla vize projektu jízdenky Krakonošův pas,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro dopravu.

 

Vize projektu

 

-          jízdenka Krakonošův pas bude sloužit pro cestování veřejnou dopravou v oblasti Krkonoš (na území Královéhradeckého a Libereckého kraje) a má zjednodušit cestování v oblasti v souvislosti s plánovanou optimalizací veřejné dopravy,

-          bude integrovaný jízdní doklad, jehož cena bude stanovena nařízením Královéhradeckého a Libereckého kraje

-          bude vycházet z úspěšné jízdenky LIBNET+, která platí v celém Euroregionu Nisa,

-          jízdenka bude vydávána v osobních pokladnách obsazených železničních stanic v regionu, při nástupu v neobsazené stanici průvodčím ve vlaku na vybraných železničních tratích, u řidičů příměstské autobusové dopravy v regionu, v předprodejních místech autobusových dopravců,

-          výše tržeb z jízdenky Krakonošův pas se předpokládá v obdobné výši jako u jízdenek LIBNET+.

-           jízdenka bude platit v území ohraničeném městy a obcemi: Královec, Trutnov, Hostinné, Kunčice nad Labem, Martinice v Krkonoších, Stará Paka, Semily, Železný Brod, Tanvald, Kořenov a Harrachov,

„Zavedením jízdenek Krakonošův pas by mělo zvýšit turistický ruch v oblasti a zlepšit využívání veřejné dopravy v Krkonoších, nepředpokládá se pokles tržeb u zapojených dopravců,“  míní Vladimír Richter.

 

Další informace:

-          platnost jízdenky bude jeden kalendářní den,

-          cena jízdenky pro jednu osobu: 100,- Kč,

-          cena jízdenky pro skupinu až 5 osob bez rozdílu věku: 200,- Kč,

 

-          na železnici bude jízdenka platit v osobních, spěšných vlacích a rychlících v těchto úsecích:

          trať 030: Stará Paka - Železný Brod

          trať 035: Železný Brod - Tanvald

          trať 036: Tanvald - Harrachov

          trať 040: Stará Paka - Trutnov hl. n.

          trať 042: Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou

          trať 043: Trutnov hl. n. - Žacléř

          trať 044: Kunčice nad Labem - Vrchlabí

          trať 045: Trutnov hl. n. - Svoboda nad Úpou

 

-           v regionální autobusové dopravě bude jízdenka platit na linkách dopravců:

          ČSAD Jablonec nad Nisou a.s.

          ČSAD Semily, a.s.

          KAD, spol. s r.o.

          OSNADO spol. s r.o.

(jednotlivé linky příp. jejich úseky budou uvedeny v příloze smlouvy s dopravci)

 

-          v městské hromadné dopravě bude jízdenka platit v:

          MHD Trutnov

          MHD Vrchlabí

 

„Na dalším jednání bude případné zapojení dalších druhů doprav např. lanových drah a případné poskytování slev u dalších služeb. Tento krok by ale měl vliv na cenu jízdenky,“ upozornil radní.

 

Předpokládaný časový harmonogram

Září 2008                                Rozeslání vize projektu Krakonošův pas partnerům

Říjen 2008                              První schůzka zúčastněných stran

Listopad 2008                         Stanovení linek, na kterých bude jízdenka platit

Prosinec 2008                         Stanovení podoby jízdních dokladů

Leden 2009                             Podepsání smlouvy partnery

Únor 2009       Nařízení Královéhradeckého a Libereckého kraje o cenách jízdenek

Březen - Květen 2009             Příprava informační a propagační kampaně

Květen 2009                           Tisková konference

Červen 2009                           Zahájení prodeje jízdenky Krakonošův pas

 

Záměr projektu "Železnice v Libereckém kraji v roce 2030" z programu  INTERREG IV B Central Europe

Projekt Železnice v Libereckém kraji v roce 2030 by se stal součástí projektu “Diminishing barriers to regional passenger rail transport”, připravovaného koordinátory veřejné osobní dopravy ze zemí Střední Evropy do programu INTERREG IV B. Lead partnerem projektu bude BAG SPNV (Koordinátor veřejné dopravy v Berlíně), KORID LK, spol. s r.o. by se stal partnerem projektu.

 

 Věcné zaměření projektového záměru:

„Projekt Železnice v Libereckém kraji v roce má pomoci rozvoji železniční dopravy v oblasti. Celý Liberecký kraj včetně stotisícového města Liberec nemá kvalitní, rychlé a pohodlné železniční spojení s okolními významnými aglomeracemi. Dnešní jízdní doby vlaků jsou podobné jako před 70 a více lety“, uvedl Vladimír Richter, člen Rady LK pověřený vedením resortu dopravy.

Projekt Železnice v Libereckém kraji v roce 2030 bude koncepčním materiálem, který bude stanovovat priority, rozsah a způsob modernizace jednotlivých železničních tratí v regionu do roku 2030 a definovat objednávku železniční osobní dopravy v Libereckém kraji do roku 2030 včetně požadavků na zajištění služeb ze strany železničních dopravců a požadovaného vozového parku.

Přínosy projektu budou pro všechny skupiny cestujících, kterým nabídne zkvalitnění železniční dopravy v Libereckém kraji a celém Euroregionu Nisa. Jedině kvalitní, rychlá, pohodlná a moderní osobní železniční doprava má šanci se stát plnohodnotnou alternativou k problematické individuální automobilové dopravě, která stále více obtěžuje obyvatele měst kongescemi a smogem.

„Rozvoj železniční dopravy v Libereckém kraji je důležitý i z ekologického hlediska - na území Libereckého kraje leží národní park Krkonoše a množství chráněných krajinných oblastí. V neposlední řadě je pro své přírodní krásy Liberecký kraj cílem turistů nejen z České republiky ale i z dalších států Evropské unie,“ dodal Vladimír Richter.

 

Cíle projektu:

1.         definovat kvalitní, rychlé a pohodlné železniční spojení Liberce s okolními stotisícovými městy: Praha, Ústí nad Labem, Dresden (SRN), Görlitz (SRN)/Zgórzelec (Polsko), Jelenia Góra/Wroclaw (Polsko) a Hradec Králové pomocí modernizace stávajících železničních tratí.

2.         zatraktivnění železniční osobní dopravy v Libereckém kraji a v celém Euroregionu Nisa na ostatních významných linkách dálkové a regionální osobní železniční dopravy s modernizacemi a úpravami dotčených železničních tratí s cílem vytvořit kvalitní systém veřejné osobní dopravy v oblasti, jehož páteří bude železniční doprava.

3.         vytipování míst a přípravné studie na zřízení terminálů doprav a přestupních míst, kde by docházelo ke styku osobní železniční dopravy a dalších druhů doprav.

 

Předpokládaný hlavní zdroj financování: 

Projekt bude financován z programu Evropské unie INTERREG IV B Central Europe.

 

Struktura finančních zdrojů:

- 85% strukturální fondy EU

- 5% státní rozpočet

- 10% vlastní podíl žadatele

Celková finanční velikost projektu:

Celkové odhadované náklady projektu jsou 3.500.000,00 Euro.

 

Rámcová finanční velikost projektu za českou stranu:

Celkové odhadované náklady projektu za českou stranu jsou 100.000,00 Euro.

 

Rámcová předpokládaná míra spolufinancování:

V rámci oblasti podpory INTERREG IV B Central Europe je míra spolufinancování žadatele 10%. Předpokládaný podíl KORID LK, spol. s r.o. tedy bude 10.000,00 Euro.

 

Předpokládaný harmonogram:

Projekt bude realizován v předpokládané délce trvání 36 měsíců v letech 2009 - 2011.

 

Kraj pořídí dva akční plány proti hluku v okolí silnic

Z novelizovaného zákona o ochraně veřejného zdraví vyplývá, že krajské úřady pořídí do 18. července roku 2008, akční plány pro okolí pozemních komunikací ve vlastnictví kraje, po kterých projede více než 6 000 000 vozidel za rok. Krajský úřad Libereckého kraje, odbor dopravy, který je pověřen zajištěním zpracování akčních hlukových plánů, obdržel strategické hlukové mapy dne 4.2.2008 od Ministerstva zdravotnictví.

„Ze sčítání dopravy z roku 2005 vyplývá pro Liberecký kraj pořídit akční plány pro následující dva úseky silnic ve vlastnictví kraje,“ uvedl radní pro dopravu Vladimír Richter s tím, že jde :

a) silnice II/283 - Turnov křižovatka se silnicí III/28314 - Turnov, náměstí Českého ráje - 6 620 005 voz/rok - délka úseku cca 300 metrů

b) silnice III/2784 - Liberec, Kubelíkova ulice - Liberec, České Mládeže, křižovatka se silnicí I/35 - 6 563 430 voz/rok - délka úseku cca 1 km

„Na tuto činnost bylo poskytnuto Libereckému kraji ze strany Ministerstva financí převodem na bankovní účet 16 000 Kč,“ doplnil radní. 

 

Vznikne maloplošné chráněné území  "Jezírko pod Táborem“

Rada LK souhlasila  s  projektovou žádostí „Jezírko pod Táborem na pozemku v katastru obce  Chlum pod Táborem“ do Operačního programu Životní prostředí. Projekt je předkládán ve spolupráci s odborem rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí, který je iniciátorem této aktivity.

 

            Věcné zaměření projektu

Jedná se o investiční projekt zacílený na záchranu biotopu maloplošného chráněného území v kategorii chráněná přírodní památka Jezírko pod Táborem (jedná se o lesní pozemek a vodní plochu), nacházející se na katastrálním území Chlum pod Táborem. Tato lokalita je zařazena mezi evropsky významné lokality. Konkrétně jde o ochranu rostlinného společenstva, na které je vázána populace silně ohrožené rosnatky okrouhlolisté a řada dalších významných rostlin např.: vrbovka bahenní, bublinatka jižní, svízel prodloužený, krtičník stinný pravý a suchopýr úzkolistý.

Všechny tyto rostliny potřebují ke své existenci vysokou hladinu podzemní vody a dostatek slunečního světla. Na dané lokalitě dochází k razantnímu rozšiřování náletu olší a vrb do  vodní hladiny, následkem čehož je zastiňování a zazemňování větší části jezírka.    Propustnost hráze je příčinou trvalého snižování vodní hladiny.

Těmto nepříznivým jevům by měly zabránit plánované úpravy, které budou spočívat v opravě hráze, ve vybudování nového výpustního objektu, v likvidaci náletu a v odstranění části organických sedimentů. Veškeré práce jsou navrhovány tak, aby nepoškodily stávající  chráněné rostlinné společenstvo.

 

            Předpokládaný hlavní zdroj financování

 Operační program Životní prostředí, oblast podpory 6.4 (Optimalizace vodního režimu krajiny). Předpoklad vyhlášení výzvy v dané oblasti podpory je stanoven na srpen a příjem žádostí je stanoven na září-říjen 2008 dle informace MŽP ze dne 29. 7. 2008. Na zpracování projektové žádosti se bude podílet ORREP ve spolupráci s odborem rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí, který je odpovědný za obsahovou část.

 

            Struktura finančních zdrojů

-          85 % strukturální fondy EU

-          5 % státní rozpočet

-          10 % vlastní podíl žadatele

 

            Finanční velikost projektu

Celkové náklady projektu jsou stanoveny ve výši 1 606 500,- Kč (náklady na stavbu včetně DPH a trvalého stavebního dozoru).

 

            Předpokládaná míra spolufinancování

V rámci podpory OPŽP 6.4. je míra spolufinancování žadatele ve výši 10% Předpokládaný podíl LK je 239 500,- Kč.

 

            Předpokládaný harmonogram

Zahájení vypouštění nádrže                    15. 8. 2009

Zahájení výstavby                                    7. 9. 2009

Ukončení výstavby                              15. 11. 2009

 

.

 

Kraj schválil jedenadvacet žádostí na podporu  hospodářsky slabých oblastí

Dne 28.5.2008 byla vyhlášena odborem regionálního rozvoje a evropských projektů šestá výzva k předkládání žádostí o dotaci v rámci programu Grantového fondu Libereckého kraje č. 18 - Podpora hospodářsky slabých oblastí Libereckého kraje.

„Na oddělení řízení grantových schémat bylo doručeno celkem 28 žádostí. 6 žádostí podali podnikatelé (maximální výše dotace činí podle podmínek programu 49 % uznatelných výdajů projektu) a 22 žádostí podaly veřejné subjekty - města, obce, svazky obcí a nestátní neziskové organizace (maximální možná výše dotace 75 % uznatelných výdajů projektu),“ uvedl Vít Příkaský, člen Rady LK pro regionální rozvoj a evropské projekty..

Celkové finanční prostředky požadované na realizaci projektů v této výzvě činí 5 512 075,00 Kč (1 074 000,00 Kč pro podnikatele a 4 438 075,00 Kč pro města, obce a nestátní neziskové organizace), přičemž celková alokace finančních prostředků pro šestou výzvu je 4 000 000,-Kč.

 „Výbor hospodářského a regionálního rozvoje schválil návrh na poskytnutí dotací 21 žádostem, a to 6 podnikatelským subjektům v celkové výši 1 074 000,- Kč a 15 žádostem z veřejného sektoru ve výši 2 926 000,- Kč,“ řekl radní.

Veřejný sektor celkem 2 926 000

Schválené dotace celkem         4 000 000,-

 

Projekt                                                   Žadatel                                        Dotace (Kč)

Rekuper Sychrov - rozvoj služeb         REKUPER SYCHROV, s.r.o.            250 000

Bezbariérovost objektu bývalých školních dílen            Obec Čistá u Horek     250 000

Zřízení informačního centra ve Frýdlantu          Město Frýdlant                        250 000

D.N.P. spol. s r.o. - Truhlárna D.N.P. spol.s r.o. - Truhlárna              154 000

Do zapomenutého kraje za živoucími kořeny, Občanské sdr. LUNARIA        250 000

Turistická základna Lindava - oprava střechy   Aulický invest, s.r.o.     250 000

Podpora tělovýchovy a sportu  TJ Sokol Roprachtice                         187 500

Revitalizace zeměděl.areálu-rekonstrukce střechy        Obec Křižany              250 000

Zateplení výrobní haly a penzionu         Josef Smeták                                       250 000

Centrum pro zahrady a záhony a služby související       Zdeněk Zadrobil            80 000

Modernizace prodejních prostor SDH plus      SDH plus, s.r.o.                         90 000

Rekonstrukce a mateřského centra      o.s. Mamiklub, N. Město p.S. 177 750

Projektová dokumentace "cyklostezky zdraví" Město Cvikov              250 000

Městský cyklookruh    Město Stráž pod Ralskem                                             96 675

Křížová cesta v K. Šenově - I.etapa    Občanské sdružení NA VÝSLUNÍ     248 000

Výstavba dětského hřiště - Nové Město pod Smrkem                         240 000

Multifunkční areál v prostorách koupaliště        Obec Horní Police                    75 000

Integrovaný dopravní terminál v Mimoni           Město Mimoň             250 000

Vybavení jídelny v ubytovně FK Cvikov          FK Cvikov                              123 500

Krok za krokem          Centrum Mateřídouška o.s.                                            99 500

Příběhy Frýdlantska     Místní akční skupina Mikroregionu Frýdlantsko           178 075

Důvodová zpráva:

 

Kraj se stal partnerem projektu „Vyrůstat se dvěma jazyky“

Projekt vyrůstat se dvěma jazyky“ podporuje osvojení českého a německého jazyka a získání mezikulturních kompetencí již v předškolním věku. Klíčovou úlohou projektu je vybudování sítě modelových českých a německých předškolních zařízení, která budou koncept vícejazyčného vzdělávání uvádět do praxe. Těžištěm je praktické uplatnění imerzní metody ve dvou českých a dvou německých mateřských školách a poskytování odborné a metodické podpory těmto školám, které se promění na modelová vícejazyčná zařízení.

„Výsledkem odborné podpory bude příručka, kterou budou moci využít další mateřské školy ve Svobodném státu Sasko a Libereckém kraji,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Doležal, pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu LK.

Projekt je zahrnut do euroregionální vzdělávací sítě PONTES a prohlubuje práci jedné z jejích dílen nazvané „Sousedství a jazyk“. Cílovou skupinou projektu jsou děti a jejich rodiče v modelových mateřských školách, pedagogové modelových mateřských škol, pedagogové, kteří mají zájem o přeshraniční spolupráci, odborní poradci v mateřských školách a pracovníci veřejné správy, kteří se touto tématikou zabývají.

 

Projekt v sobě zahrnuje následující aktivity:

§          praktické uplatnění imerzní metody ve dvou českých a dvou německých mateřských školách - v partnerských mateřských školách budou zaměstnáni rodilí mluvčí, kteří budou s dětmi komunikovat ve svém rodném jazyce minimálně 20 hodin týdně. V průběhu projektu se z těchto mateřských škol mají stát modelová a konzultační střediska pro další mateřské školy. Pedagogové se na tuto činnost připraví v rámci dvoutýdenního tandemového jazykového kurzu a 60ti hodinového kurzu pro imerzní metodu, dále se zúčastní školení o Rámcovém vzdělávacím programu pro předškolní vzdělávání (platné pro Českou republiku) a Saském vzdělávacím plánu pro školky (platné pro Svobodný stát Sasko).

§          odborná pomoc a podpora imerzní metody - výsledky praktického uplatnění imerzní metody budou hodnoceny ze strany Lužickosrbského institutu Bautzen a Technické univerzity v Liberci. Výstupem bude příručka, která bude sloužit dalším pedagogům mateřských škol.

§          jazyková, mezikulturní a metodická kvalifikace německých a českých pedagogů - budou realizovány modulové vzdělávací kurzy, které se budou soustředit na oblast podpory smyslového vnímání při osvojování druhého jazyka a zprostředkování zvyků a obyčejů typických pro danou zemi.

§          provozování poradenského centra v České republice a Německu za účelem zavedení vícejazyčných nabídek v českých a německých mateřských školách v příhraniční oblasti - v Libereckém kraji a Svobodném státě Sasko bude zřízeno poradenské centrum pro vícejazyčnost, provozovatel na české straně bude Česko-německé fórum žen a na německé Euro-Schulen Görlitz/Zittau.

 

Nositel projektu a partneři:

Nositelem projektu (tzv. Lead-partnerem) bude Euro-Schulen gemeinnützige Gesellschaft für berufliche Bildung und Beschäftigung Sachsen mbH (Euro-Schulen veřejně prospěšná společnost s ručením omezeným pro vzdělávání a zaměstnání Sasko), pobočka Görlitz a Zittau.

 

Partnery projektu jsou:

§          Česko-německé fórum žen

§          Sorbisches Institut (Lužickosrbský institut)

§          Technická univerzita v Liberci

§          Internationales Begegnungszentrum St. Marienthal (IBZ) - PONTES-Bildungsnetzwerk

§          Mateřská škola „Klíček" Nový Bor, Svojsíkova 754, okres Česká Lípa, příspěvková organizace

§          Mateřská škola, Hrádek nad Nisou, Liberecká 607, okres Liberec, příspěvková organizace

§          AWO Kreisverband Oberlausitz, Straße der Jugend 2, Löbau

§          AWO-Kindertagesstätte “Spreequellspatzen“, Breitscheidstrasse 22, Neugersdorf

§          Stadtverwaltung Zittau, Amt für Familie und Bildung - Referat Kinder und Jugend, Technisches Rathaus, Sachsenstr. 14, Zittau

§          Kindertageseinrichtung „Butzemannhaus“, Ziegelstrasse 15a, Zittau

 

V roli tzv. přidružených partnerů bude vystupovat Sächsisches Staatsministerium für Kultus v Drážďanech (Saské státní ministerstvo kultu) a v případě schválení tohoto materiálu Liberecký kraj. Konkrétní role a zapojení tzv. přidružených partnerů do projektu je uvedeno níže.

Zdroje financování:

Předpokládaným hlavním zdrojem financování je Cíl 3 / Ziel 3 - Program na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Struktura financování vychází z pravidel tohoto programu, tj. z 85% by se na financování mohl podílet Evropský fond pro regionální rozvoj, další finanční zdroje poskytnou partneři projektu. Ze strany Libereckého kraje se nepředpokládá spolufinancování.

Harmonogram projektu:

Projekt by měl být realizován od 1. ledna 2009 do 31. prosince 2011.

Zapojení Libereckého kraje:

„Liberecký kraj by měl v rámci projektu vystupovat jako tzv. přidružený partner. Jeho úlohou by měla být podpora projektu na regionální a nadregionální úrovni, šíření informací o projektu pro občany Libereckého kraje, poradenství ve vztahu k proveditelnosti a rozšiřování vícejazyčné výuky v mateřských školách, začlenění kvalifikačních kurzů pro pedagogy do seznamů programů dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a podílení se na vypracování metodiky pro zaměstnávání německých pedagogů v mateřských školách v Libereckém kraji,“ vysvětlil Petr Doležal.

 

Kraj podporuje deset dětských dopravních hřišť

Liberecký kraj se podílí na činnostech v oblasti zvyšování bezpečnosti na pozemních komunikacích v souladu s dokumentech „Koncepce BESIP v Libereckém kraji který je každoročně vyhodnocován a aktualizován. V rámci této koncepce jsou podporovány 2 základní oblasti, lidský činitel a pozemní komunikace. Jedním ze specifických cílů v oblasti lidského činitele je i podpora dopravní výchovy, zavedení systému ve výuce dopravní výchovy a využívání dětských dopravních hřišť (dále jen „DDH“) se stejnými podmínkami  pro všechny děti v kraji.

„Jako jeden z cílů bylo stanoveno zabezpečit dopravní výchovu pro všechny žáky 4. ročníků, to znamená pro děti, které od 10 let mohou být samostatnými účastníky silničního provozu. Ve srovnání se školním rokem 2002/2003, kdy se dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích dle tématického plánu Ministerstva dopravy účastnilo 55 % základních škol v kraji, bylo to v roce 2006/2007 již 90 % žáků 4. tříd ZŠ v LK,“ uvedl Vladimír Richter, radní por dopravu LK.

Na DDH chodí také mateřské školy a speciální školy.

V současné době je v LK 10 DDH, která můžeme rozdělit na „velká“, ta mají vlastní zaměstnance (DDH Liberec, které je krajským DDH, dále DDH Česká Lípa, Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Košťálov, Turnov) a „malá“ DDH, která fungují u základních škol a jsou využívány školou, případně dalšími, po dohodě.

Dětská dopravní hřiště v Libereckém kraji

            Místo   Vlastník / Provozovatel

1          Česká Lípa      Centrum služeb pro silniční dopravu, v nájmu město Česká Lípa, provozovatel Městská policie Česká Lípa

2          Český Dub      Město

3          Frýdlant           Město

4          Hrádek n. N.   Město

5          Chrastava        Město

6          Jablonec n. N. Centrum služeb pro silniční dopravu, v nájmu město Jablonec nad Nisou, provozovatel Městská policie Jablonec nad Nisou

7          Košťálov         Obec

8          Liberec            Liberecký kraj, provozovatel Integrovaná střední škola stavebních a řemeslných oborů Liberec

9          Osečná            Obec

10        Turnov Město, provozovatel Žlutá ponorka, středisko volného času dětí a mládeže

 

Dopravní výchova je jedním z významných prvků prevence v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Úkolem dopravní výchovy je na jedné straně děti ochránit, na druhé straně z nich vychovat takové účastníky provozu, kteří se budou chovat ohleduplně a řídit se stanovenými pravidly. Na dopravních hřištích získají děti navíc i praktické dovednosti, které jim usnadní dnes velmi nesnadnou úlohu účastníka silničního provozu.

Ze statistiky vyplývá, že za posledních 6 let nastolen sestupný trend a je tedy nezbytné v preventivní činnosti a dopravní výchově dětí v našem kraji pokračovat a tím tyto nehody dětí včetně následků dále minimalizovat. 

 Rada LK schválila vloni  materiál „Přímá podpora dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích v LK“. Cílem tohoto kroku bylo zajistit systémové řešení částečného financování DDH v LK. Financování DDH je nejednotné, na DDH směřují finance měst, MD, kraje, případně dalších subjektů. Ministerstvo dopravy přispívá pouze na výuku žáků 4. ročníků. Některá DDH využívala finanční prostředky z grantového programu LK, z rozpočtu LK se doposud hradily na jednotlivé DDH finance zejména na obnovu kol, drobné úpravy apod.

Jako systémové řešení problému ze strany LK bylo v loňském roce zvoleno  každoroční proplacení na základě výkazu o realizaci dopravní výchovy na DDH, který je součástí uzavřené smlouvy o poskytnutí přímé podpory. Smlouva stanoví, že příjemci bude vyplacen příspěvek ve výši 5 000,- Kč, a to v případě, že počet žáků, kteří se zúčastní zkoušek průkazu cyklisty, bude 100 a méně. Pokud bude počet žáků vyšší, potom poskytovatel poskytne příjemci k uvedené fixní částce 5 000,- Kč částku 50,- Kč  za každého dalšího žáka, který se zúčastní zkoušky průkazu cyklisty na dětském dopravním hřišti.

Na základě zaslaných výkazů byla DDH v LK vyplacena přímá podpora za rok 2007, jejíž využití měla DDH povinnost prokázat do června roku 2008. Veškeré finance poskytnuté z rozpočtu Libereckého kraje, odboru dopravy, financí určených na zvyšování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích byly využity účelně a v souladu s ustanovením smlouvy. Přehled čerpání je uveden níže v tabulce.

Čerpání přímé podpory dopravní výchovy na DDH v LK v roce 2007

Dopravní hřiště Počet žáků -účast zkoušek průkazu cyklisty     Výše příspěvku v Kč   Konkrétní použití příspěvku - dle doloženého vyúčtování

Jablonec nad Nisou      744      37 200 Provoz areálu DDH Jablonec n.N.

Česká Lípa      789      39 450 Výměna plynového kotle v areálu DDH Česká Lípa.

Český Dub      38        5 000   Jízdní kolo AUTHOR Matrix (1 ks) a ceny pro žáky v oblastní soutěži DSMC.

Frýdlant           257      12 850 Údržba, provoz v areálu DDH Frýdlant.

Hrádek nad Nisou       0          0          0

Chrastava        69        5 000   Jízdní kolo AUTHOR (1 ks).

Košťálov         461      23 050             Rekonstrukce DDH Košťálov (rozšíření vozovky, pokládka obrubníků).

Osečná            19        5 000   Jízdní kolo KTM STREET (1 ks) a cykl.přilba zn. KED (1 ks).

Turnov 285      14 250             Údržba kol, dětské přilby (12 ks), vysavač listí a blesk k fotoaparátu.

Celkem           2 662 žáků      141 800 Kč      

„Kromě podpory dopravní výchovy na DDH je podporována i dopravní soutěž mladých cyklistů, které se účastní žáci druhého stupně ZŠ dle věku rozděleni do  dvou kategorií. DDH, které se bude podílet na přípravě vítězného družstva krajského kola dopravní soutěže mladých cyklistů, bude náležet příspěvek ve výši 10 000 Kč v I. i II. kategorii,“ upozornil radní.

Vynaložené částky na podporu dopravní výchovy na DDH jsou pro DDH motivující. Jedná se o malé částky, které souhrnně lze hradit z rozpočtu resortu dopravy, financí určených pro zvyšování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Výše dotace se podstatně nebude měnit, protože je vázána na počet dětí ve čtvrtých třídách ZŠ.

Koncepce prevence kriminality Libereckého kraje (výtah)

Vláda ČR dne 15. 10. 2007 usnesením č. 1150 schválila Strategii prevence kriminality na období 2008 - 2011. Strategie zároveň přesouvá větší kompetence v oblasti prevence kriminality na kraje.

Na aktivity prevence kriminality kraj obdržel  finanční dotaci ze státního rozpočtu v průběhu roku 2008. Tyto finanční prostředky bude kraj rozdělovat formou dotací v samostatné působnosti, proto je rok 2008 stanoven jako přechodný.

„Aby kraj mohl finanční prostředky na program prevence kriminality čerpat, je třeba splnit podmínky nastavené touto Strategií prevence kriminality na období 2008-2011. Mezi hlavní podmínky patří vypracování Koncepce prevence kriminality Libereckého kraje na období 2009 - 2011 a vytvoření podmínek pro organizaci, přípravu, realizaci a finanční zabezpečení krajského programu,“ uvedla MUDr. Hana Králíčková, členka Rady LK pověřená vedením rresortu sociálních věcí, , bezpečnosti a národnostních menšin.

Koncepce formuluje cíle, které vycházejí z vize zkvalitnit bezpečnost a ochranu  obyvatel Libereckého kraje. Hlavním cílem je rozšířit a zefektivnit preventivní programy v neprospěch nárůstu kriminality. Specifickým cílem je zajistit funkční systém prevence kriminality na krajské a místní úrovni tj. koordinace participujících subjektů, vytvoření systému kvalitních, efektivních a stabilně finančně zabezpečených preventivních programů v kraji a posilovat odpovědnost a působnost obcí či jejich svazků v oblasti prevence.

Závěry byly definovány na základě meziresortní spolupráce v rámci boje proti výskytu sociálně patologických jevů.

Radě kraje proto předkládáme ke schválení Koncepci prevence kriminality Libereckého kraje na období 2009-2011.

 

Kraj má dva komiksy s odstrašujícími příběhy pro mladé

V souladu s činnostmi v oblasti zvyšování bezpečnosti na pozemních komunikacích, které stanoví dokument „Koncepce BESIP v Libereckém kraji a který je každoročně vyhodnocován a aktualizován, byly vytvořeny dva komiksové příběhy s tematikou bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. Autorka Šárka Parizová z České Lípy, je jednou z vítězek výtvarné soutěže vyhlašované Libereckým krajem, „O pohár Hejtmana Libereckého kraje“, kterého se zúčastnila v roce 2007.

„Zpracované komiksy budou prezentováno v rámci aktivit LK podporujících zvyšování bezpečnosti na pozemních komunikacích, bude zejména součástí Prezentačního stánku BESIP Libereckého kraje, je umístěno na www.deti.bezpecne-na-silnicich,  a bude využito při dalších aktivitách LK souvisejících s danou problematikou,“ uvedl Vladimír Richter, člen Rady LK pověřený vedením resortu dopravy.

 

                                                                                                                  Mgr. Jiří Langer

                                                                                                                   tiskový mluvčí

                                                                                                                 Libereckého kraje

 

 

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky