Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tisková zpráva po zasedání Rady LK 19. 2. 2008

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 03. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6222|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Jablonec n. N. zvítězil v krajské soutěži památkových zón

Rada kraje poskytla finanční dar ve výši 100 000,- Kč městu Jablonec nad Nisou za vítězství v krajském kole soutěže o nejlepší Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

„Nejlepší projektový dokument v roce 2005 v Libereckém kraji zpracovalo město Jablonec nad Nisou, které těsně zvítězilo před Jilemnicí,“  uvedl náměstek hejtmana Antonín Schäfer, pověřný vedením resoertu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Rozhodla o tom podle něj hodnotitelská komise složená ze zástupců krajské sekce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci a Ministerstva pro místní rozvoj,“

Hodnocení projektových dokumentů proběhlo 28. ledna 2008, předmětem hodnocení jsou základní identifikační a statistické údaje (např. počet kulturních památek, velikost, počet obyvatel ad.), dále péče o návštěvníky (např. ubytovací a stravovací služby), péče o kulturní památky (počet nevyužívaných kulturních památek a památek v havarijním stavu, počet kulturních památek opravených v předchozím roce ad.), péče o ostatní nemovitosti na území památkové rezervace nebo památkové zóny, koncepční příprava regenerace, přihlíží se rovněž k aktivitě obyvatel města a místních podnikatelů při obnově památek a další kritéria. O hodnocení projektových dokumentů se vypracuje protokol, kde je každá z hodnocených kategorií bodově oceněna.

            „Navrhli jsme, aby Liberecký kraj ocenil kvalitní práci města Jablonec nad Nisou a jako výraz uznání věnoval městu Jablonec nad Nisou finanční dar ve výši 100 000,- Kč. Podle darovací smlouvy se město Jablonec nad Nisou zaváže použít finanční dar výhradně na obnovu kulturní památky, nebo kulturních památek, které se nacházejí na jeho území,“ zdůraznil náměstek hejtmana a připomněl, že, zajímavostí letošního hodnocení krajského kola byl minimální rozdíl mezi vítězným Jabloncem nad Nisou a druhou Jilemnicí.

„Pro malý rozdíl mezi oběma městy hodnotící komise doporučila, aby do celorepublikového kola postoupila obě města,“ dodal.

Kraj dále předpokládá, že obdobný finanční dar obdrží i města s nejlepším dokumentem programu regenerace v příštích letech; v roce 2005 stejný dar získalo město Turnov.

Slavnostní předání daru se uskuteční    v sídle kraje 13. března.

 

Kraj opět poskytl dotace na  kulturní a spolkovou činnost

Rada kraje souhlasila  s poskytnutím dotace:

- Městu Tanvald,  ve výši  15 000,- Kč na divadelní přehlídku "O zlatý člunek města Tanvaldu".

- Městu Desná, ve výši 13 000,- Kč na divadelní přehlídku "O Desenského medvěda".

- "My" sdružení pro taneční a pohybové divadlo, ve výši 55 000,- Kč na přehlídku scénického tance "Tanec, tanec ... 2008"

- Občanské sdružení Větrov, Vysoké nad Jizerou  ve výši 38 000,- Kč na přehlídku "Krakonošův divadelní podzim".

-Turnovská Bohéma, o.s., Turnov, ve výši  57 000,- Kč na přehlídku "Modrý kocour"

- Divadelní spolek J.K.Tyl Josefův Důl, , ve výši 31 000,- Kč na přehlídku "Josefodolské

  divadelní jaro 2008".

- Kultura Nový Bor, s.r.o.,  ve výši 30 000,- Kč na přehlídku "Dospělí dětem".

- Dům dětí a mládeže Větrník, Liberec 1, ve výši 33 000,- Kč na dětské soutěžní přehlídky "Dětská scéna 2008, Wolkrův Prostějov, Dětská recitace 2008".

- LS Na Židli, o.s., Turnov,  ve výši 20 000,- Kč na loutkářskou přehlídku "XVIII. Turnovský drahokam".

- Divadelní spolek J.K.Tyl Lomnice nad Popelkou, ve výši 24 000,- Kč na  krajskou přehlídku ochotnického divadla Jizerské oblasti.

 - Ludmila Rellichová Taneční a pohybové studio "Magdaléna", Rychnov u Jablonce n. N., ve výši 46 000,- Kč na přehlídku "Tanec srdcem 2008".

- Kulturní centrum Turnov s.r.o., , ve výši 22 000,- Kč na přehlídku "Zahrada písničkářů".

- Základní umělecká škola, Liberec ve výši 65 000,- Kč na 4 přehlídky pěveckých sborů "Vítání jara".

- Dům dětí a mládeže Libertin, Česká Lípa, ve výši 3 000,- Kč na okresní přehlídku "Wolkrův Prostějov".

- Dům dětí a mládeže Libertin, Česká Lípa, ve výši 3 000,- Kč na dětskou přehlídku "Porta 2008".

- Dům dětí a mládeže Vikýř, Jablonec nad Nisou, ve výši 3 000,- Kč na přehlídku dětských recitátorů "Dětská scéna 2008".

- Dům dětí a mládeže Vikýř, Jablonec nad Nisou, ve výši 6 000,- Kč na přehlídku sólových zpěváků "Skřivánek 2008".

- Dům dětí a mládeže Vikýř, Jablonec nad Nisou, ve výši 11 000,- Kč na kytarovou soutěžní přehlídku "Kytarová struna".

- Dům dětí a mládeže Vikýř, Jablonec nad Nisou, ve výši 8 000,- Kč na 5. ročník soutěže "Zpěváčci 2008".

- Středisko pro volný čas dětí a mládeže, Turnov, ve výši 5 000,- Kč na divadelní přehlídku  "Turnovský štěk 2008".

- Středisko pro volný čas dětí a mládeže, Turnov, ve výši 5 000,- Kč na přehlídku mateřských škol "Turnovská Mateřinka 2008".

- Dům dětí a mládeže Větrník, Liberec 1, ve výši 5 000,- Kč  na divadelní přehlídku " Na(ne)čisto".

Kraj podpořil sport a vzdělání

V rozpočtu resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu jsou v kapitole 91404 vyčleněny finanční prostředky určené na podporu akcí, které jsou přínosné pro rozvoj Libereckého kraje. Finanční prostředky jsou poskytovány formou dotací subjektům působícím v oblasti mládeže, sportu, tělovýchovy a vzdělávání. Finanční prostředky jsou účelově vázány na realizaci aktivit, jejichž cílem je rozvoj níže uvedených oblastí.

Přímá podpora sportu

-Sport Aerobic Liberec o. s. Liberec – Starý Harcov

„Finanční prostředky v celkové výši třicet  tisíc koriun jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s účastí výpravy na „Světovém poháru v gymnastickém aerobiku“, který se bude konat v Bulharsku,“ uvedl Petr Doležal, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.

- Tělovýchovná jednota LIAZ Jablonec nad Nisou, o.s. Finanční prostředky v celkové výši 8.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s realizací projektu „Účast Vlasty Zlatníkové na atletických soutěží veteránů“, především na mezinárodní scéně.

­ Okresní sportovní a tělovýchovné sdružení Semily, Finanční prostředky v celkové výši 195.000,- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu zvýšených provozních nákladů - elektrické energie pro kryté umělé ledové plochy v okrese Semily provozované organizacemi sdruženými v ČSTV.

 

Přímá podpora vzdělávání

- Základní škola speciální a mateřská škola speciální, Turnov, Kosmonautů.

„Finanční prostředky v celkové výši padesát tisíc korun jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s pořízením pomůcek na ucelenou smyslovou výchovu a rozvoj motoriky žáků se závažným mentálním postižením, více vadami a autismem,“ uvedl Petr Doležal.

-Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, Finanční prostředky v celkové výši 15.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojenou s realizací akce „AUTOMECHANIK - JUNIOR“, především na             organizační zajištění soutěže.

-Masarykova základní škola a Obchodní akademie Tanvald. Finanční prostředky v celkové výši 8.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu  nákladů spojených se vzdělávací návštěvou Senátu České republiky.

-Svaz sléváren České republiky  BRNO. Finanční prostředky v celkové výši 20.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s prezentací technických škol Libereckého kraje na Slévárenském veletrhu FOND-EX 2008.

 

Liberecká záchranka chce spolupracovat se zhořeleckou RZS

Zdravotnická záchranná služba LK, p.o. požádala prostřednictvím odboru zdravotnictví o předložení svého projektového záměru „Přeshraniční spolupráce Zdravotnických záchranných služeb v ERN“, na kterém se chce podílet v roli partnera v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR-Polsko, radě kraje a zastupitelstvu ke schválení.

Předkladatelem projektu je Euroregion Nisa (regionální sdružení), který je tzv. vedoucí partner projektu a jeho úlohou je zejména koordinace tohoto projektu a technická asistence. „Jeho partnerem na české straně je ZZS LK, p.o., na polské straně je to pak ZZS Zgorzelec, jehož zřizovatelem je nemocnice ve Zgorzeleci. Polská strana bude zrcadlově žádat a čerpat v rámci projektu dotaci na stejný předmět jako ZZS LK, p.o., zejména na pořízení sanitních vozů a jazykové kurzy pro záchranáře a lékaře,“ uvedl. MUDr. Jaroslav Krutský, člen Rady LK pověřený vedením resortu zdravotnictví.

Cílem projektu je v příhraniční oblasti působnosti ZS vytvořit na základě evropských direktiv prostor pro jednotný přeshraniční systém ZZS a zároveň technicky dovybavit ZZS jednotlivými vozy.

Předpokládaný rozsah spolupráce se zahraničním partnerem je:

1.         nákup technického vybavení- 4 sanitní vozy pro ZZS za celkem 10 mil. Kč- jeden sanitní vůz za 2,5 mil. Kč

2.         v rámci koordinačního centra (tím je dispečink ZZS LK, p.o.) z důvodu urychlení pomoci vymezit pojmy (strana žádající o pomoc, pomoc poskytující, mimořádná událost atd.) a druhy poskytované pomoci

3.         vytvoření dokumentace - identifikační průkazy, formuláře, identifikace vozů

4.         jazykové kurzy pro lékaře a zdravotnický personál ZZS LK, p.o.

Celkové náklady akce pro ZZS LK, p.o. jsou stanoveny na 12 000 000,-Kč (478 127,-EUR), kdy je nutné předfinancování ve výši 90%. Toto procento představuje dotaci z ERDF ve výši 85% a státního rozpočtu ve výši 5%. Dále 10 % celkových způsobilých výdajů je výše spolufinancování žadatele a jednotlivých českých partnerů, které je nutné prokázat formou usnesení společně se žádostí. Jelikož  tento operační program neumožňuje poskytování zálohových plateb, je nutné zajistit alokaci finančních zdrojů ve výši 10 800 000,- Kč (430 314,-EUR), jenž je navrhováno získat z rozpočtu LK, konkrétně  z HV roku 2007-2008.

„Navrhované celkové spolufinancování podílu partnera ZSS LK, p.o. Libereckým krajem v rámci způsobilých výdajů by proto bylo maximálně 1 200 000,-Kč (47 813,-EUR) na celý projekt,“ uvedl Jaroslav Krutský.

Doba trvání projektu je jeden rok, zahájení projektu se předpokládá na měsíc červen 2008 a dokončení projektu v červnu 2009.

                                                                                                                             

O Jizerskou magistrálu pro pěší se postará Střevlik

Jizerská magistrála pro pěší turistiku začíná u turistického hraničního přechodu Jizerka - Orle a končí v silničním sedle Albrechtice u Frýdlantu. Celková upravovaná délka je 42,34 km. Projekt optimalizuje páteřní trasy pro pěší turisty v centrální hřebenové části CHKO Jizerské hory. Magistrála vede, až na výjimky, po stávajících značených turistických cestách a pěšinách.

„Úpravy zajišťují bezpečný průchod pro pěší turisty se  základním komfortem a převážně s vyloučením cykloturistů,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Antonín Schäfer.

Projekt byl realizován od září 2005 do září 2007. Rada kraje na svém 12. zasedání dne 23. 10. 2007 vzala na vědomí zprávu o ukončení realizace projektu „Jizerská magistrála pro pěší turistiku“, financovaného v rámci Programu iniciativy Společenství INTERREG IIIA.

Nyní je Jizerská magistrála pro pěší turistiku zařazena do majetku Libereckého kraje a je evidována jako stavba. Stavba byla uskutečněna na pozemcích, které nejsou ve vlastnictví Libereckého kraje, ale podle podmínek přiznání dotace z projektu INTRREG IIIA musí být tento majetek nejméně po dobu 5-ti let ve vlastnictví Libereckého kraje. Evidencí a správou majetku byl pověřen odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Tento odbor však nemá jak odborné, tak i personální možnosti spravovat výše uvedený majetek.

„Z tohoto důvodu je navrhováno svěření majetku v účetní hodnotě 17.745.461,30 Kč do správy příspěvkové organizace Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje. Organizace bude zajišťovat pravidelnou kontrolu a údržbu trasy ve spolupráci s dodavatelem projektu  - firmou TAXUS s.r.o. z Rychnova u Jablonce nad Nisou,“ vysvětlil náměstek hejtmana Radim Zika s tím, že se jedná například o mostky a lávky přes vodoteče, zpevnění cest a pěšin v kombinaci s odvodněním, haťové chodníky, schody, pozvolné stupně, retardéry k částečné eliminaci vjezdu cykloturistů, vybavovací předměty - lavičky, místa pro občerstvení a značení - rozcestníky, info tabule či mapy.

 

Kraj podpoří ekologické projekty Ekoškola a Jizerky slaví

Resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky dlouhodobě podporuje aktivity organizací i jednotlivců působících v oblasti ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty. Snaží se podporovat jejich činnost také formou tzv. přímé podpory poskytované z rozpočtu odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí.

Resort navrhuje poskytnutí účelových neinvestičních dotací pro realizaci následujících aktivit:

Ekoškola je mezinárodní projekt, do kterého je zapojeno 20 000 škol z 38 zemí. V ČR se projektu k 31.12.2007 účastnilo 195 škol. Koordinátorem pro Liberecký kraj je organizační složka Zoo Liberec - Městské středisko ekologické výchovy při Zoo Liberec Divizna.  

Cílem projektu jsou konkrétní kroky vedoucí k ekologizaci provozu školy a zlepšení jejího životního prostředí. Projekt je vhodný pro základní i střední školy a podporuje spolupráci žáků, pedagogů, vedení školy a místní komunity. 

„Náš resort navrhuje poskytnutí účelové neinvestiční dotace do výše třicet pět tisíc korun na náklady spojené se zapojením škol z Libereckého kraje do projektu,“ uvedl náměstek hjtmana Radim Zika.  

Jizerky slaví je název projektu, v rámci kterého budou po celý rok probíhat ekologicko-výchovné aktivity. Projekt koordinuje regionální pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Je realizován u příležitosti oslav 40. výročí vyhlášení Správy CHKO Jizerské hory.

„Správa CHKO Jizerské hory nás požádala o podporu čtyř ekovýchovných akcí pro veřejnost - 15.března - Žabí festival, 18.-19.4. - Soví noc, 27.4. - Vítání ptačího zpěvu a výtvarná soutěž pro děti - Život v Jizerských horách),“ vypočítal náměstek hejtmana Radim Zika.    

Resort navrhuje poskytnutí účelové neinvestiční dotace do výše 56.000,- Kč na náklady spojené s realizací těchto aktivit.  

 

Dobrovolní hasiči dostanou na činnost půl miliónu korun

Zastupitelstvo Libereckého kraje schválilo na svém 11. zasedání dne 18. prosince 2007 v rámci návrhu rozpočtu Libereckého kraje na rok 2008 částku 500 tis. Kč jako finanční příspěvek občanskému sdružení „Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska - krajskému sdružení hasičů Libereckého kraje“.

„Tato částka je určena na náklady spojené s nezbytnou administrativní podporou činnosti sdružení - krajského sdružení Libereckého kraje a okresních sdružení Česká Lípa, Jablonec nad Nisou a Semily (krajské sdružení působí zároveň jako okresní pro okres Liberec),“ uvedl hejtman Petr Skokan s tím, že tomuto sdružení kraj poskytl příspěvek na činnost i v minulých letech -2005 až 2007.

 

Rada kraje nedoporučí obnovu letiště Hradčany

Rada kraje rozhodla v souvislosti se závěry odborné studie zadané Odborem dopravy LK  a v souhlasu se stanoviskem města Ralsko  nedoporučit Zastupitelstvu LK zachování letiště  Hradčany v bývalém vojenském  prostoru Ralsko. Tento návrh předloží Rada LK na jednání Zastupitelstva LK 26. února 2008.

 

                                                                                                                   Mgr. Jiří Langer

                                                                                                                     tiskový mluvčí

                                                                                                               Libereckého kraje
            

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky