Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TISKOVÁ ZPRÁVA PO ZASEDÁNÍ RADY LK 4.11. 2008

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 11. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7123|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada kraje podpořila kamenicko-šenovskou lokálku

Rada kraje rozhodla o poskytnutí dotace ve výši 30.000,- Kč pro Klub železničních cestovatelů (KŽC,  s. r. o., se sídlem Meinlinova 336, 190 16 Praha 9 - Koloděje).

„Cílem poskytnutí účelového finančního prostředku je podpořit projekt „Revitalizace muzejní dráhy Kamenický Šenov - Česká Kamenice“. Kamenicko-šenovská lokálka nabízí možnost propojit cestování, turistiku a poznávání technických, kulturních, historických a geografických zajímavostí,“ uvedl náměstek hejtmana  LK Antonín Schäfer.

Podle něj  pro poskytnutí kvalitních služeb návštěvníkům je ale nutno trať opravit (tzn. výměna pražců a silničních přejezdů), prosekat náletové dřeviny a trávu v okolí dráhy. Dále je nutno uvést směrové a geometrické polohy kolejí do vyhovující bezpečného stavu pro provozování drážní dopravy.

„Ačkoliv je provoz dráhy pravidelně realizován pouze v letních měsících, je nutno dráhu připravit i na další sezónu. Pro další propagaci se počítá se znovuobnovením muzejní expozice na nádraží v Kamenickém Šenově a mediální kampaň,“ doplnil.

 

 

Kraj věnoval sto tisíc korun na údržbu lyžařských tratí v Jizerských horách

Finanční dar ve výši 100.000,- Kč věnovala rada LK Jizerským horám - turistický region Liberecko, Jablonecko, Frýdlantsko a Tanvaldsko, se sídlem v Janově nad Nisou .

„Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu návrhl finanční podporu cestovního ruchu v Libereckém kraji. Jedná se o poskytnutí jednorázového finančního daru pro Jizerské hory - turistický region Liberecko, Jablonecko, Frýdlantsko a Tanvaldsko území Libereckého kraje na zajištění lyžařských běžeckých tratí v regionu,“ uvedl náměstek hejtmana Antonín Schäfer, pověřený vedením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu..

 

Běžecké lyžování je v Jizerských horách nejvýznamnější zimní turistickou i sportovní aktivitou. Úprava běžeckých stop je i nedílnou aktivitou naplňující Programy zaměřené na běžecké lyžování a další běžecké aktivity, které rámcově rozvíjí cestovní ruch v Libereckém kraji. Nutno podotknout, že se jedná o finančně náročnou práci, údržba stovek kilometrů tratí je hlavní výdajovou položkou.

„Finanční dar by mohl pomoci s dalšími aktivitami spojenými s provozem Jizerské lyžařské magistrály - oprava poškození mapových stojanů s ukazateli, propojení běžeckých tras Jizerské magistrály s trasami kolem rozhledny Štěpánka v Kořenově. Díky úzké spolupráci s obcí Kořenov se plánuje propojit tratě v Jizerských horách s tratěmi v Krkonoších,“ připomněl náměstek.

 

Účel poskytnutého finančního prostředku je bezpochyby veřejným zájmem, který ocení každý návštěvník, jenž se rozhodne pro aktivní naplnění času v zimní sezóně v oblasti Jizerských hor.

 

Liberecká galerie bude mít bezpečnostní kamery

Liberecký kraj předá Oblastní galerii v Liberci bezpečnostní kamerový systém v  celkové zůstatkové ceně 28.433,68 Kč.

 

Oblastní galerie v Liberci, příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj, vznikla za účelem získávat, shromažďovat, trvale uchovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy, organizovat výstavy a vykonávat další aktivity vyplývající z předmětu činnosti. Budova, v níž Oblastní galerie v Liberci sídlí patří mezi památky chráněné státem a vystavené sbírky mají vysokou uměleckou hodnotu. Proto se organizace neobejde bez kvalitního bezpečnostního systému, který by zabránil možné krádeži či poškození. V současné době se Oblastní galerie v Liberci dle sdělení svého ředitele potýká s vážnými problémy kamerového systému, jehož porvoz je poruchový. V červnu 2008 se na Krajský úřad Libereckého kraje obrátil ředitel Oblastní galerie v Liberci s žádostí o převod bezpečnostní techniky, kterou již krajský úřad nevyužívá.

„Jedná se o multiplexní zařízení s ovládáním, které umožňuje  vytvořit audiozáznam a  vyhledávat tak zpětně nahrané události, dále digitální videorekordér Intellex, sloužící k záznamu televizního vysílání nebo k vytváření kopií jiného zpracovaného videosignálu, a standardní monitor 20“. Toto zařízení by galerii umožnilo zapojit všechny bezpečnostní kamery, pořizovat záznam v dostatečné kvalitě a uchovávat záznam po odpovídající dobu,“ uvedl náměstek hejtmana Antonín Schäfer..

Zařízení bylo pořízeno v roce 2000 v rámci rekonstrukce budovy pro sídlo Libereckého kraje. V nedávné době byla provedena pro tento objekt nezbytná obnova a zmíněné zařízení se stalo pro současný kamerový systém krajského úřadu nepotřebné a nevyužité.

„Vzhledem k jeho funkčnosti k případným jiným účelům a bylo nabídnuto k dalšímu využití. Zařízení je vhodné pro Oblastní galerii v Liberci, která o něj projevila zájem.

 

 

SPŠ Česká Lípa chce modernizovat  rozvody a zdroje otopného systému na škole

Rada kraje po  projednání souhlasila s projektovým záměrem "Modernizace rozvodů a zdroje otopného systému ve Střední průmyslové škole, Česká Lípa, Havlíčkova 426, příspěvková organizace".

„Věcné zařazení projektového záměru: předkládá Střední průmyslová škola, Česká Lípa, která  v současné době využívá jako zdroj tepla otopného systému dva plynové kotle a jako zdroj teplé užitkové vody další dva. V obou případech se teplá voda rozvádí ve více jak 30 let starých rozvodech, které není možné dostatečně regulovat, a mají díky stáří špatnou účinnost, s tím souvisí i vysoké finanční prostředky vynakládané za plyn, které každý rok vlivem zdražování stále více zatěžují rozpočet školy,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Petr Doležal.

Obsahem projektu bude rekonstrukce rozvodů otopného systému včetně otopných těles a změna zdroje tepla na obnovitelný zdroj energie, a to systém tepelných čerpadel. Tato tepelná čerpadla vzduch-voda budou instalována na pozemku vedle školy. Součástí ohřevu vody pro otopný systém bude i ohřev teplé užitkové vody. Jelikož tento systém funguje do teploty -5oC, při nižších teplotách klesá účinnost systému a je třeba použít přídavný zdroj tepla. Jako přídavný systém pro období s takto nízkými teplotami by byly použity stávající plynové kotle. Realizací projektu bude docházet k úsporám finančních prostředků vynakládaných na plyn v rozmezí   70 - 80 %.

Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu tento záměr doporučuje.

 

Předpokládaný hlavní zdroj financování:

Operační program Životní prostředí pro období 2007 - 2013, prioritní osa 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie, přesněji oblast podpory 3.1 - Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání obnovitelných zdrojů energie pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny, podoblast podpory 3.1.1 - Výstavba a rekonstrukce tepla využívajících obnovitelné zdroje energie.

 

Struktura finančních zdrojů:

- 85% strukturální fondy EU

- 5% státní rozpočet

- 10% vlastní podíl žadatele

 

Rámcová finanční velikost projektu:

Celkové odhadované náklady projektu jsou 7.000.000,- Kč.

 

Rámcová předpokládaná míra spolufinancování:

V rámci oblasti OP ŽP je míra spolufinancování žadatele 10%. Předpokládaný podíl LK tedy bude 700.000,- Kč.

 

Předpokládaný harmonogram:

Projekt bude jednoletý a bude realizován v roce 2009, popř. 2010 (dle schválení projektu).

Finanční prostředky potřebné na zpracování projektové žádosti budou nárokovány na rozpočet r. 2009.

 

Vzdělávání pedagogů  na „automobilových“ školách bude pokračovat

Rada kraje po  projednání schvaluje návrh Smlouvy o spolupráci při realizaci Evropského projektu koordinovaného vzdělávání pedagogických pracovníků II.

 

„V letošním roce bude ukončen projekt společnosti ŠKODA AUTO a.s. a Robert Bosch odbytová, s.r.o., který se týká odborného vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti automobilové techniky. Tento projekt je velmi úspěšný, a proto společnosti ŠKODA AUTO a.s., SCANIA CZECH REPUBLIC s.r.o. a Robert Bosch odbytová, s.r.o. chtějí pokračovat ve spolupráci, a to prostřednictvím „Evropského projektu koordinovaného vzdělávání pedagogických pracovníků II“,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Doležal.

 

Jedná se podle něj opět o další vzdělávání pedagogických pracovníků středních odborných škol s vazbou na automobilový průmysl. Projekt umožní prohloubení odborné kvalifikace učitelů s cílem přispět ke zvýšení úrovně žáků technických škol a dále také zabezpečit užší kontakty škol a automobilového průmyslu. Dojde ke zlepšení úrovně odborného vzdělávání žáků, což povede ve svém důsledku k lepší uplatnitelnosti absolventů těchto škol v automobilovém průmyslu.

 

V souvislosti s tímto projektem je připravena smlouva o spolupráci, která by měla být uzavřena mezi jednotlivými kraji České republiky, vybranými středními školami a obchodními společnostmi ŠKODA AUTO a.s., SCANIA CZECH REPUBLIC s.r.o. a Robert Bosch odbytová, s.r.o.

 

Střední školou Libereckého kraje, která se již podílela a opětovně se bude podílet na realizaci projektu, je Integrovaná střední škola, Vysoké nad Jizerou.

„Návrh smlouvy odpovídá smlouvě z roku 2006, která byla schválena na 17. zasedání Rady Libereckého kraje konaného dne 14. 11. 2006. Nově do projektu vstupuje společnost SCANIA CZECH REPUBLIC s.r.o,“ upozornil náměstek s tím, že .slavnostní podpis smlouvy se za účasti představitelů společností ŠKODA AUTO a.s., SCANIA CZECH REPUBLIC s.r.o., Robert Bosch odbytová, s.r.o. a reprezentantů krajů České republiky by se měl uskutečnit dne 4. prosince 2008 v Muzeu Škoda Auto v Mladé Boleslavi.

 

Plán zimní údržby silnic ve vlastnictví Libereckého kraje na zimní období 2008 - 2009.

 Tisková zpráva

Zimní údržba silnic v Libereckém kraji

Zimní údržbou se podle pořadí důležitosti zmírňují závady vznikající povětrnostními vlivy a podmínkami za zimních situací ve sjízdnosti komunikací a ve schůdnosti místních komunikací a průjezdních úseků silnic. Zimní údržba se provádí podle plánu zimní údržby. V obvyklé zimní situaci vlastník (správce) komunikace odstraní nebo alespoň zmírní závady ve sjízdnosti (schůdnosti) komunikace v časových lhůtách stanovených plánem zimní údržby.

Informace o zimní údržbě silnic I. třídy:

Plán zimní údržby silnic I. třídy je vyhotoven samostatně. Výkonem zimní údržby silnic I. třídy v Libereckém kraji je pověřena Krajská správa silnic Libereckého kraje, která pověřila výkonem zimní údržby silnic I. třídy na území okresu Liberec, okresu Semily a okresu Česká Lípa společnost SSŽ, závod Liberec a.s.. Všech 400,312 km silnic I. třídy je udržováno chemickými rozmrazovacími materiály se zvlhčením a jsou v I. pořadí důležitosti, z toho 336,055 km je udržováno dodavatelsky a 64,257 km je udržováno vlastními zaměstnanci.

Informace o zimní údržbě silnic II. a III. třídy:

Výkonem ZÚS a odpovědností za sjízdnost silnic II. a III. tříd Libereckého kraje je majetkový správce těchto silnic, Krajská správa silnic Libereckého kraje, příspěvková organizace. Oproti loňskému roku bude o cca 21 km více silnic II. a III. třídy udržováno chemickou technologií a o cca 70 km více inertním posypem. Délka neudržovaných úseků zůstala totožná jako v předchozím zimním období.

 

Třída

Celkem km

z toho

Neudržováno

Předané úseky

Chemickými rozmrazovacími materiály

Zdrsňovacími materiály

Jen pluhováním

bez zvlhčení

se zvhčením

struska, škvára

drť, písek

II.

488,482

 

300,052

 

176,160

0,166

11,838

0,266

III.

1 615,109

 

184,660

 

1 280,354

61,678

74,224

14,193

Celkem

2 103,591

 

484,712

 

1 456,514

61,844

86,062

14,459

Dodavatelsky

155,667 

 

19,103

 

103,381

33,183

 

 

Vlast. zaměst.

1847,403 

 

465,609

 

1 353,133

28,661

 

 

 

Předané úseky jsou úseky o které se dle dohody stará sousední SÚS nebo město v zájmu snížení nákladů na údržbu (SÚS Mnichovo Hradiště, SÚS  Ústí nad Labem, Město Smržovka).

Dodavatelsky – úseky, na nichž neprovádí zásahy zimní údržby KSS LK

Nové dopravní značení zimní výbava:

Na základě jednání představitelů štábu zimní údržby Libereckého kraje bylo rozhodnuto umístění dopravního značení „Zimní výbava“ na dvou úsecích silnic LK:

  1. silnice č. II/294 v úseku Rokytnice nad Jizerou – Vítkovice – křižovatka s II/294
  2. sinice II/286 Dolní Mísečky – Horní Mísečky.
  3. silnice III/28630 Jestřebí – Rezek
  4. silnice III/28624 Štěpanice – Benecko Mrklov
  5. silnice III/29019 H. .Polubný – Jizerka
  6. silnice III/29022 J.Důl – Hrabětice
  7. silnice III/2904 Mníšek – Raspenava.

 

Seznam mechanizmů KSS Libereckého kraje

 

 

Sypače celkem                                     71

Mechanismy pro pluhování bez posypu            10

Mechanismy a sypače s radlicí             81

Traktorové radlice a škrabky celkem   52

Nakladače celkem                                          23

Sněhové frézy celkem                           8

 

Způsob provádění ZÚ na územích CHKO

 

Zimní údržbu lze na území CHKO provádět za těchto podmínek:

- při běžných povětrnostních podmínkách bude prováděno mechanické odstraňování sněhové   pokrývky z povrchu vozovky, doplněné chemickým posypem zásadně jen na trasách, které jsou součástí připojeného seznamu,

 

- bude používáno materiálu s obsahem cca 98 % NaCL, v dávkách 10 - 20 g.m-2 s tím, že dávky blížící se horní hranici rozmezí, budou používány spíše výjimečně,

 

- za zcela mimořádných povětrnostních podmínek, kdy se na rozsáhlých plochách území vytváří souvislé náledí a kdy aplikace zdrsňujících materiálů selhává (odskok částic od zledovatělého povrchu vozovky), může být výjimečně proveden chemický posyp i na dalších silnicích s provozem veřejných autobusových linek, a to v maximálním dávkováním 20 g.m-2 . Provedení tohoto opatření musí být telefonicky nahlášeno Správě CHKO, a to nejpozději do jednoho pracovního dne od provedení posypu,

 

- ve všech případech aplikace chemického posypu musí být přísně dodržována technologická kázeň.

Tisková zpráva

 

 

IDOL na Opuscard až po MS 2009 v lyžování

 

 

Liberec, 4. listopadu 2008 - Spuštění dopravní části projektu krajské karty Opuscard, jehož cílem je poskytnout občanům kvalitní servis a vysoký komfort cestování na území Libereckého kraje, reaguje na blížící se MS v lyžování. Představitelé subjektů zastupujících projekt Opuscard pozměnili termín „ostrého“ spuštění provozu Integrovaného dopravního systému Libereckého kraje (IDOL).

 

IDOL na kartě Opuscard umožní občanům Libereckého kraje používat pro odbavení ve všech vlacích autobusech a tramvajích v Libereckém kraji jedinou elektronickou kartu. V budoucnu ji bude také možné využívat jako identifikační průkaz pro docházkové, stravovací a věrnostní systémy, pomocníka pro firmy, školy, stravovací zařízení či sportovní a kulturní centra a bezpečné bezhotovostní platby.

 

Právě široká nabídka výhod, kterou je nutné všem občanům kvalitně komunikovat a vysvětlit,  vedla zástupce projektu k posunu spuštění krajské dopravní aplikace na kartě Opuscard. V období, kdy budou občané Libereckého kraje vystaveni mediálně-informační kampani související s pořádáním MS v lyžování, by mohly důležité informace související s projektem Opuscard  bez účinku zaniknout.

 

Dalším důvodem k posunu je několikanásobně vyšší využití městské hromadné dopravy v průběhu MS nejen místními obyvateli, ale také turisty. ,,V souvislosti s pořádáním mistrovství světa v lyžování je pravděpodobné, že si situace vyžádá nasazení  vozidel, která nebudou plně  vybavena odbavovacím zařízením IDOL,“  vysvětluje Stanislava Jakešová z odboru dopravy Krajského úřadu v Liberci. Z tohoto důvodu bude funkce IDOL aktivována po ukončení mistrovství světa, a to k 1.dubnu 2009.

 

Tento časový posun poskytne nejen čas na získávání podkladů pro vylepšení tohoto konceptu, ale také na vytváření dalších možností využití, které by v budoucnu poskytly větší pohodlí obyvatelům Libereckého kraje,“ uvedl Ing. Petr Prokeš, ředitel společnosti KORID LK.

 

 

 

                                                                                                                       Mgr. Jiří Langer

                                                                                                                         tiskový mluvčí

                                                                                                                      Libereckého kraje

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky