Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TISKOVÁ ZPRÁVA PO ZASEDÁNÍ RADY LK 7.10. 2008

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 10. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7049|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Nemocnice potřebuje heliport

Krajská nemocnice Liberec, a.s., předložila radě kraje na vědomí záměr na vybudování heliportu/ dosedové plochy v areálu nemocnice. Investiční záměr vyplývá z ukončené kontroly Ministerstva zdravotnictví na Traumacentru nemocnice, kdy nemocnici bylo doporučeno urychlené vybudování heliportu/dosedové plochy přímo v areálu.

„Budoucí neexistence heliportu v areálu nemocnice s přímým dopravním spojením do prostor Traumacentra by mohla vést ke ztrátě statutu komplexního Traumacentra, což by se odrazilo i v úhradách od zdravotních pojišťoven i k ohrožení dotací pro přístrojovou techniku z fondů IOP,“ upozornil Jaroslav Krutský, člen Rady lK pověřený vedením resortu zdravotnictví.

„Současně by se museli pacienti z Libereckého kraje přepravovat do jiné nemocnice, čímž by se snížila kvalita a dostupnost lékařské péče,“ dodal.

Nejpřijatelnější z hlediska technického i lékařského se jeví varianta umístění na střeše objektu budovy chirurgie.

Heliport umístěný na střeše pavilonu Chirurgie musí být řešen jako samonosná konstrukce včetně svislých nosných prvků a samostatného založení. Objekt Chirurgie na základě předchozích statických výpočtů není možné zatížit dalšími svislým zatížením, zejména zděné pilíře nejsou dostatečně únosné pro zvýšené zatížení. Z toho důvodu bude konstrukce řešena jako samonosná.

Součástí stavby bude i rekonstrukce střechy objektu chirurgie a prodloužení stávající výtahové šachty umožňující přímou a nerychlejší možnou přepravu pacientů do urgentních ambulantních a operačních prostor.

„Dosedová plocha bude realizována s přípravou pro noční letový provoz,“ uvedl radní.

 Výstavba Heliportu je nezbytně nutným krokem k udržení statutu Traumacentra v Krajské nemocnici Liberec. V srpnu letošního roku byla provedena kontrola Ministerstvem zdravotnictví a ta jako nejslabší článek a nevyhovující stav určila neexistenci Heliportu v areálu KNL. Ostatní parametry podmínek provozu včetně lékařského zabezpečení je vyhodnoceno jako výborné bez závad.

V současné době záchrana pacientů přepravovaných LZS je řešena tak, že vrtulník LZS přistane na dosedové ploše na letišti v Liberci – Ostašově, pacient je přeložen do sanitky a ta ho dopraví do prostor urgentního příjmu Traumacentra KNL. Dochází tímto k časovému prodlení a ohrožení života pacientů, minimálně však k jeho zhoršení zdravotního stavu, protože se jedná o pacienty s vážným poraněním a potřebou co nejrychlejšího zdravotního zásahu.

Skutečnost neexistence Heliportu v areálu KNL s přímým dopravním spojením do prostor Traumacentra může vést ke ztrátě statutu komplexního Traumacentra, což bude mít za následek změnu v úhradách ze strany ZP a současně povede i k ohrožení zajišťovaných dotací pro emergentní přístrojovou techniku z fondů IOP. Ztrátou statutu Traumacentra dojde ke snížení renomé a kvality Krajské nemocnice Liberec a snížení jejích výkonů.

Tento faktor povede k nutnosti urgentní stavy pacientů řešit přepravou do jiné nemocnice se statutem Traumacentra mimo Liberecký kraj a tím dojde ke snížení kvality a dostupnosti lékařské péče pro pacienty Libereckého kraje.

Předpokládané termíny stavby

         Projektová příprava     prosinec 2008 – březen 2009

         Zajištění územního a stavebního  povolení včetně povolení ÚCL          

            březen 2009 – září 2009

         Zahájení a dokončení stavby    září 2009 – červen 2010

Předpokládané investiční náklady

Předpokládané náklady jsou odhadovány ve výši 50 mil. Kč.

Projekt "Společně pro zachování podstávkových domů"

Rada LK souhlasila s předložením projektové žádosti projektu „Společně pro zachování podstávkových domů - zvýšení povědomí a informovanosti“. Projektová žádost bude předložena vedoucím partnerem projektu (tzv. Lead partnerem), a to Okresem Zhořelec (Landkreis Görlitz). Liberecký kraj bude v roli jeho projektového partnera. Dalším partnerem bude Katolická církev Žitava (Katholische Kirche Zittau).

Věcné zaměření projektového záměru

Jedná se zejména o neinvestiční projekt zaměřený na zvýšení povědomí a zajištění informovanosti veřejnosti, zejména majitelů podstávkových domů, o výjimečnosti těchto objektů. Tento projekt navazuje na aktivity, které Liberecký kraj realizoval v minulých letech, a to i ve spolupráci se stávajícím partnerem (dříve Okresem Löbau-Zittau), který nás oslovil k zapojení v tomto projektu. Katolická církev Žitava (Katholische Kirche Zittau) vlastní podstávkový dům, který bude v rámci tohoto projektu modernizovat. Toto je investiční část projektu.

„Liberecký kraj se k iniciativě „Krajina podstávkových domů“ připojil již v roce 2003 a započal s osvětou těchto jedinečných objektů a následně realizoval projekty, které hradil z rozpočtu LK či z evropských fondů,“ řekl Vít Příkaský, člen Rady LK pověřený vedením resortu regionálního rozvoje a evropských projektů.

Byly to např.:

1)         vydání letáku „Krajinou podstávkových domů“ - začátek osvěty o těchto objektech, hrazeno z rozpočtu kraje,

2)         realizace dvou projektů téhož názvu z Phare CBC „Krajina podstávkových domů“, kde hlavním výstupem byla publikace o historii, zkušenostech, mapování na české straně a s kontaktními údaji na odborníky, partneři: Okres Löbau-Zittau, Obec Sulikow, Město Zawidow.

3)         realizace projektu „Zajištění digitální mapy pro německé a české území Euroregionu Nisa“, jehož výstupem bylo propojení mapových podkladů české a německé strany a vytvoření tématické vrstvy, lokality s podstávkovými domy, které jsou k dispozici na www.kraj-lbc.cz/rozvoj pod názvem „Mapový projekt“ podstávkových domů. Partnerem projektu byl Okres Löbau-Zittau.

4)         Spolupráce s Okresem Löbau-Zittau na publicitě „Ceny podstávkových domů“ v roce 2007, kde jsme oslovili některé subjekty a informovali jsme o této ceně na webových stránkách LK (viz aktualita OHRR z 12.3.2007).

5)         Zajištění kontaktů na české objekty, v kterých jsou poskytovány ubytovací aj. služby dle požadavku saského partnera ke zpracování mapy „Objevování oblasti podstávkových domů“.

Návrh aktivit Libereckého kraje ve společném projektu s Okresem Görlitz:

          zpracování populárně naučné publikace o podstávkových domech, zejména o jejich zachování a opravách, jedním z pokladů pro zpracování této publikace je soubor odborných příspěvků, které poskytla saská strana, část podkladů bude pro účely zpracování publikace přeložena do češtiny a publikována na webových stránkách projektu (www.umgebindeland.de)

          spolupráce při organizaci putovní výstavy, její prezentace na české straně,

          zajištění aktivit pro Den otevřených dveří PD a návrhy účastníků do soutěže Cena podstávkový dům,

          podílení se na příspěvcích na webové stránky a do bulletinu, distribuce tištěné verze

           Oběžníku Krajiny podstávkových domů,

Předpokládaný hlavní zdroj financování

Program na podporu přeshraniční spolupráce 2007 - 2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko

Struktura finančních zdrojů

-          85 % strukturální fondy EU

-          5 % státní rozpočet

-          10 % vlastní podíl žadatele

Rozložení v letech:

                       2009           2010                    2011           Celkem

Vlastní zdroje   90 373            122 423           103 023           315 820

Dotace EU       768 172           1 040 599        875 699           2 684 470

Státní rozpoče  45 187               61 212          51 512             157 910

Celkem            903 732           1 224 234        1 030 234        3 158 200

Finanční velikost projektu

Celkové náklady Libereckého kraje jako partnera projektu jsou 3 158 200 Kč (cca 156 410 EUR). Celkové náklady Okresu Görlitz jsou stanoveny ve výši cca 13 mil. Kč a Katolické církve Žitava ve výši 8 mil. Kč. (Použitý kurz je 20 Kč/EUR).

Předpokládaná míra spolufinancování

Spolufinancování ze strany Libereckého kraje je stanoveno ve výši 315 820 Kč vzhledem ke skutečnosti, že v rámci uvedeného operačního programu je vlastní podíl žadatele stanoven ve výši 10% celkových způsobilých výdajů.

Předpokládaný harmonogram

1/2009 - 12/2011

Srovnání změn parametrů oproti projektovému záměru

Okres Görlitz jako vedoucí partner projektu se rozhodl zapojit na saské straně dalšího partnera, a to Katolickou církev Žitava, která bude v rámci projektu modernizovat objekt podstávkového domu.

„Celkové náklady Libereckého kraje v projektu byly upřesněny na 3.158.200,-Kč oproti původní předpokládané částce ve výši 3 mil. Kč. Celkové náklady Okresu Görlitz jsou stanoveny ve výši cca 13 mil. Kč a Katolické církve Žitava ve výši 8 mil. Kč,“ vypočítal radní.

 

Kraj nesouhlasí s nadzemním elektrickým vedením přes Lužické hory

Dopisem odboru územního plánování a stavebního řádu KÚ LK byl odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK vyzván ke koordinaci stanoviska samosprávy Libereckého kraje k Návrhu Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje včetně vyhodnocení vlivů návrhu ZÚR na udržitelný rozvoj území.

Z těchto důvodů předkládá ORREP radě kraje stanoviska  resortu regionálního rozvoje a evropských porjektů LK k Návrhu zásad územního rozvoje Ústeckého kraje včetně vyhodnocení vlivů návrhu na udržitelný rozvoj území.

 „Po vyjasnění vedení nového dopravního koridoru silnice I/13 mezi krajskými městy Liberec a Ústí n. L. má Liberecký kraj zájem jednat se zástupci Ústeckého kraje o upřesnění vedení rozvojové osy mezi oběma krajskými městy,“ zdůraznil radní Vít Příkaský.

„Liberecký kraj nepodporuje záměr nadzemního vedení VVN 110 kV mezi transformovnami Varnsdorf  - Nový Bor,“ dodal.

1.         NOS2 Rozvojová osa nadmístního významu Ústí nad Labem - Děčín - Česká Kamenice.

Připomínky:

-          popis osy v textové části ZÚR ÚK neodpovídá zákresu této osy v grafické části ZÚR ÚK (v grafické části odpovídá vedení přeložky silnice I/13 směr Děčín - Žandov, nikoliv její šíři dle vymezení v textové části)

-          uvedená rozvojová osa v ZÚR Libereckého kraje (ROS3) je navržena k zařazení do PÚR ČR jako rozvojová osa republikového významu, v rámci vnějšího připomínkového řízení k PÚR ze stanoviska Ústeckého kraje vyplývá, že také usiluje o zařazení této osy do PÚR, ale v Návrhu ZÚR tento návrh není

-          rozvojová osa spojující krajská města Liberec a Ústí n. L. by měla být podpořena kapacitní komunikací. Vzhledem k tomu, že v současné době se prověřují možnosti řešení pro zkapacitnění dopravního propojení uvedených krajských měst, bylo by vhodné, aby v Návrhu ZÚR Ústeckého i Libereckého kraje bylo zejména u hranic kraje zapracováno shodné širší pojetí vymezení rozvojové osy, a to do doby, než se zástupci Libereckého i Ústeckého kraje, po vyjasnění vedení nového kapacitního dopravního spojení krajských měst dohodnou na přesnějším vedení rozvojové osy

-          z hlediska socioekonomických podmínek území Libereckého kraje se domníváme, že v současné době stávající koridor silnice I/13 nabízí větší rozvojový potenciál pro vedení rozvojové osy (lidský a ekonomický potenciál, prostorové možnosti, menší střety s prvky ochrany přírody, napojení Šluknovska na vnitrozemí, přímé spojení krajských měst) než navrhovaný koridor přeložky I/13 údolím Ploučnice v ZÚR ÚK

2.         Koridor nadmístního významu ER8 pro vedení VVN 110 kV TR Varnsdorf - TR Nový Bor

V Návrhu Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje je vymezený koridor územní rezervou pro výstavbu propojovacího dvojitého vedení VVN 110 kV mezi stávajícími transformovnami Varnsdorf a Nový Bor (šířka koridoru 600 m, délka koridoru na území Ústeckého kraje cca 9 km).

Připomínky:

-          k tomuto záměru byla v průběhu roku 2003 zpracována EIA pro dvě varianty nadzemního vedení, jejímž výsledkem bylo vydání nesouhlasného stanoviska MŽP (23.3.2004) dle zákona č. 100/2001 Sb., z hlediska hodnocení vlivů posuzované stavby na životní prostředí. Hlavním důvodem bylo, že případná realizace posuzovaných nadzemních variant vedení by významně negativně ovlivnila lesní ekosystémy a tudíž i ekologickou stabilitu tohoto území (CHKO Lužické hory)

-          v rámci procesu EIA se uvedeným záměrem zabývala také Rada Libereckého kraje na svém zasedání 26.2.2003. Výsledkem bylo vydání nesouhlasného stanoviska k záměru v obou variantách nadzemního vedení - usnesení č. 139/03/RK. Důvodem byl rušivý zásah do lesního ekosystému a jeho dopad na vodní režim, narušení krajinného rázu oblasti a znehodnocení její rekreační funkce. Stanovisko se opíralo také o protesty široké veřejnosti trasou dotčených obcí a o neprokázání veřejného zájmu této stavby

-          nesouhlasné stanovisko samosprávy LK k záměru Propojovací vedení VVN110 kV Nový Bor - Varnsdorf ve variantě nadzemního vedení bylo vyjádřeno dopisem  Bc. R. Ziky - člena rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství dopisem ze dne 3.3.2003 na MŽP ČR, odbor IPPC a projektové EIA, Praha

-          uvedeným záměrem se opět zabývali členové rady kraje na svém pracovním jednání dne 22.9.2008 a trvají na svém nesouhlasném stanovisku k záměru VVN 110 kV trasy přes Lužické hory ve variantě nadzemního vedení a požadují toto stanovisko uplatnit v připomínkách k ZÚR ÚK

 

Školy pojedou na Veletrh vzdělávání EDUCA  levněji

Liberecký kraj ve spolupráci s S group SPORT FACILITY MANAGEMENT, s.r.o. pořádá ve dnech 30. 10. - 1. 11. 2008 druhý ročník Veletrhu vzdělávání a pracovních příležitostí EDUCA 2008. V rámci Libereckého kraje se jedná o největší a nejkomplexnější akci, která v sobě spojuje oblast vzdělávání a pracovního uplatnění. Její náplň je koncipována tak, aby usnadnila volbu další vzdělávací či profesní dráhy a své návštěvníky vybavila dostatečným množstvím kvalitních informací podstatných pro jedno z nejdůležitějších životních rozhodnutí.

„Jelikož se jedná o akci výjimečného charakteru a chceme zajistit její lepší dostupnost i žákům 8. a 9. tříd mimo libereckých základních škol, byly Libereckým krajem vyčleněny finanční prostředky, které budou poskytovány celkem 34  školám formou dotací na uhrazení části nákladů spojených s dopravou dětí na tento veletrh,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Doležal, pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu LK.

„Výše dotace na jednoho žadatele nepřekročí částku uvedenou v žádosti o poskytnutí dotace z rozpočtu Libereckého kraje, nikdy však 10.000,- Kč,“ dodal náměstek.

 

Z Fondu kulturního dědictví kraje jdou další peníze na vykopávky

Na základě Statutu Fondu kulturního dědictví Libereckého kraje byla odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu předložena žádost o finanční dotaci na restaurování keramických nádob a kosterních pozůstatků ze žárového pohřebiště z pozdní doby bronzové získaných během záchranného archeologického průzkumu v Příšovicích v letech 2005 a 2006 na lokalitě „Na Cecilce“, která byla prohlášena Ministerstvem kultury kulturní památkou pod rejstříkovým číslem Ústředního seznamu kulturních památek

„Kraj přidělil dotaci ve výši 217.500 Kč ,“ uvedl náměstek hejtmana Antonín Schäfer, pověřený vedením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Kraj chce připravovat mládeže na život mimo dětský domov

Rada kraje souhlasila se záměrem odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu zahájit veřejnou zakázku „Příprava mládeže na vstup do života mimo dětský domov II. “ Dětským domovem, Jablonné v Podještědí.

„Poskytování služeb je pro účastníky psychosociálního výcviku mládeže v ústavní výchově dětských domovů Libereckého kraje a pro lektory a doprovodný personál,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Doležal s tím, že půjde asi o 78 osob, z toho 56 klientů dětských domovů, a 22 dospělých). Výcvik bude probíhat po dobu deseti víkendů jednou měsíčně.

Předpokládaná hodnota: VZMR je dle odhadu příspěvkové organizace 643 000,- Kč bez DPH - veřejná zakázka na služby.

Způsob financování: Projekt, v jehož rámci je realizována tato zakázka, byl již schválen řídícím orgánem. Zakázka bude financována z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (dále jen OP VK).

Jednání s polskou stranou o silnici z Hrádku váznou

Liberecký kraj pokračuje v projednávání propojení české rychlostní silnice R 35 Turnov - Liberec - Hrádek nad Nisou na rekonstruovanou polskou silnici 352 a 354 Sieniawka - Zgorzelec a přeložku německé silnice B 178 Zittau - Weissenberg.

Zástupci Libereckého kraje jsou členy smíšené česko-německo-polské komise pro výstavbu silničního spojení v Euroregionu Nisa mezi městy Bogatynia v Polské republice, Hrádek nad Nisou v České republice a Zittau ve Spolkové republice Německo a účastní se pravidelných zasedání této komise.

Dle smlouvy o výstavbě silničního spojení v Euroregionu Nisa, v prostoru mezi městy Hrádek nad Nisou v České republice, Bogatynia v Polské republice a Zittau ve Spolkové republice Německo, podepsané dne 5.4.2004, smluvní strany vyvinou úsilí, aby výstavba nové silnice na polském území, včetně výstavby a rekonstrukce nezbytných napojení na síť polských státních silnic, a dále pak výstavba hraničního mostu přes Lužickou Nisu na polsko-německých státních hranicích, který propojí spolkovou silnici B 178 s novou silnicí, byly dokončeny do konce roku 2007. Výstavba silničního spojení I/35 - B 178 není však dosud realizována, přičemž hlavním důvodem je nezahájení stavebních prací na polském území.

Poslední jednání k dané problematice proběhlo dne 18.9.2008 v Žitavě. Na zasedání pracovní skupiny bylo dohodnuto, že další zasedání se uskuteční dne 5.12.2008.

„Problémem stále zůstává nedořešení otázky financování výstavby na polské straně, přičemž do stanoveného termínu pro další jednání by toto mělo být vyřešeno. Z tohoto zasedání pracovní skupiny není dosud vyhotoven a podepsán protokol,“ uvedl Vladímír Richter, radní pro dopravu s tím že  na českém území je komunikace vedoucí ke státním hranicím již hotova. Zbývá dodělat vodorovné dopravní značení a propust na státní hranici.

 

 

 

Kraj řeší petici občanů

  Krajskému úřadu Libereckého kraje byla dne 9. září 2008 doručena petice občanů bydlících v ulici České Mládeže v Liberci proti výstavbě celobetonové protihlukové zdi. Petici podali za občany manželé Vočkovi.

 

 

„Na základě připomínek občanů (petice) a společnosti Stavebniny ASTRA (stížnost) bylo zadáno hlukové posouzení původně navržené protihlukové stěny v provedení s prosklenými horními dílci. Proto nebyly horní dílce prozatím osazeny a o jejich případném osazení rozhodne investor stavby, kterým je Liberecký kraj. Jakmile bude mít odbor dopravy relevantní podklady pro rozhodnutí, bude petenty o dalších krocích, které se týkají protihlukové stěny, informovat na společném jednání. Termín k vyřízení petice je 17. října 2008,“ uvedl Vladimír Richter, člen Rady LK.pověřený vedením rezortu dopravy.

Rada Libereckého kraje se na svém jednání dne 7. 10. 2008 zabývala peticí občanů bydlících v ulici České Mládeže v Liberci. Petice se týkala nesouhlasu s celobetonovou protihlukovou zdí u nového kruhového objezdu. Občané v petici požadovali, aby protihluková zeď byla ve vrchních dílech prosklená.

Petice byla přijata a posouzena v souladu s příslušnými ustanoveními zákona.

Výstavba protihlukové stěny podél ulice České mládeže mezi křižovatkami s ulicemi Doubská a bezejmennou, která spojuje ulici Chabarovskou s ulicí České mládeže, je součástí stavby Liberec – přestavba křižovatky I/35 a III/2784“, která je spolufinancována ze strukturálních fondů Evropské unie v rámci Regionálního operačního programu.

Na tuto stavbu byl odsouhlasen rozpočet, který je v případě staveb spolufinancovaných z fondů Evropské unie nepřekročitelný, a veškeré změny jsou přísně kontrolovány. Projekt okružní křižovatky byl zpracován na základě platných stavebních norem a předpisů a dále tak, aby splňoval přísné hlukové limity, které byly příčinou neutěšeného stavu v této lokalitě. Projekt stavby okružní křižovatky byl projednáván s dotčenými občany v rámci stavebního řízení. V jeho průběhu nebyly ze strany dotčených občanů vzneseny žádné námitky k umístění a vzhledu protihlukové stěny. Tato stavba byla řádně povolena speciálním stavebním úřadem, kterým je Stavební úřad Magistrátu města Liberce. Po vzhledové stránce byla v projektu tato protihluková stěna v místě, kde je vedena paralelně s ulicí České mládeže a dále v její dolní části, navržena tak, aby nepůsobila negativně na své okolí – bude obrostlá popínavými rostlinami. Dále dle projektu bude před protihlukovou stěnou vysazeno 7 listnatých alejových stromů (obvod kmene 14 – 16 cm, koruna bude od země ve výšce cca 2,3 m a výška koruny samotné bude cca 3,5 – 4,0 m), které budou od sebe vzdáleny cca 0,8 – 1,0 m. Dále zde bude vysazeno ozdobných 880 kusů keřů, které zacloní dolní betonovou část protihlukové zdi.

Dále Krajský úřad Libereckého kraje, odbor dopravy připomíná, že po zkušenostech z obdobných staveb, kde jsou montovány prosklené dílce, budou tyto dílce časem neprůhledné z důvodu, že nebudou přístupné k mytí, a dále průhledu skrz tyto panely budou clonit již vysazené stromy, které jsou náhradou za pokácené stromy.

 

Černousy se Zgorzelcem propojí modernizovaná silnice

Rada kraje po  projednání souhlasila s předložením projektové žádosti "Vytvoření přeshraničního propojení mezi obcemi Černousy a Zgorzelec", do Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR-Polsko 2007-2013 do 30.10.2008,

Zároveń potvrdila finanční krytí vlastního podílu projektu ve výši 1 500 tis. Kč (odpovídající částce 61 856 EUR), které je zajištěno v návrhu rozpočtu Libereckého kraje pro rok 2009.

Jedním ze základních záměrů resortu dopravy je využití všech dostupných finančních zdrojů využitelných k obnově silniční infrastruktury ve vlastnictví Libereckého kraje.

Operační program přeshraniční spolupráce ČR-Polsko 2007-2013.

První výzva programu byla vyhlášena a termín odevzdání projektů je 30. října 2008. Vzhledem k nezbytnosti partnera projektu ze sousedního státu byly vytipovány projekty, které jednak splňují podmínky programů, a jejichž realizace je zároveň žádoucí z pohledu sousedních regionů v Polsku.

Finanční rozsah projektů v tis. Kč:

Celkové náklady          Vytvoření přeshraničního propojení mezi obcemi Černousy a Zgorzelec - Modernizace silnic III/0352, III/0353 Černousy - Ves      15 000 .Spolufinancování    1 500

Struktura finančních zdrojů: (85% strukturální fondy, 5% státní rozpočet, 10% vlastní podíl žadatele (Cíl 3). 

Harmonogram akcí: termín realizace předpokládáme 05/2009 - 11/2009.

                                                                                                                        Mgr. Jiří Langer

                                                                                                                         tiskový mluvčí

                                                                                                                     Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky