Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TISKOVÁ ZPRÁVA PO ZASEDÁNÍ RADY LK 9. 12. 2008

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 12. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7246|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada LK navrhla termíny zasedání Rady a Zastupitelstva LK v 1. pololetí 2009

 

Rada kraje po  projednání schvaluje harmonogram jednání rady kraje na 1. pololetí 2009

 

            Harmonogram jednání RK v I. pololetí 2009:

 

 

Leden: 13. 1.               a             20. 1.

 

Únor:               3. 2.                 a             17. 2.

 

Březen:            10. 3.               a             24. 3.

 

Duben:             7. 4.                 a             21. 4.

 

Květen:            5. 5.                 a             19. 5.

 

Červen:            9. 6.                 a             23. 6.

 

Navrhované termíny jednání Zastupitelstva Libereckého kraje v I. pololetí 2009, které ještě musí schválit zastupitelstvo:

 

27. 1.               24. 2.               31. 3.              28. 4.              26. 5.              30. 6.           

 

 

 

 

 

Kraj předá datové sítě orgánům krizového řízení

Rada kraje po  projednání záměrem darování movitého majetku v celkové hodnotě 788 298,- Kč Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje. se záměrem darování movitého majetku v celkové hodnotě 752 598,- Kč Policii České republiky,  a se záměrem darování movitého majetku v celkové hodnotě 4 482 730,- Kč Statutárnímu městu Liberec. Návrhy musí ještě schválit Zastupitelstvo LK.

V průběhu roku 2007 rozhodlo Zastupitelstvo Libereckého kraje uvolnit z kapitoly 92001 - Kapitálové výdaje částku ve výši 6,5 mil. Kč jako „Příspěvek na budování datového spojení orgánů krizového řízení“ (usnesení č. 62/07/ZK - 3. ZK 27. 3. 2007). Návrh na zahájení Výstavby komunikační sítě pro možnost sdílení dat Libereckého kraje a základních složek IZS kraje byl projednán Bezpečnostní radou Libereckého kraje na jejím zasedání dne 11. června 2007 a realizace projektu byla doporučena.

Základním cílem projektu bylo vybudovat komplexní integrovaný komunikační systém, zajistit přístup a participaci jednotlivých složek integrovaného záchranného systému (IZS), Libereckého kraje a jiných cílových skupin k integrovaným komunikačním službám, zajistit přístup k podstatným uživatelským aplikacím a vybudovat infrastrukturu komunikačních a informačních služeb.

Realizace výstavby komunikační (počítačové) sítě složek IZS je jedním z principů strategie integrace komunikačních technologií složek IZS a krizového štábu Libereckého kraje, a to jak na úrovni regionální, tak i krajské. Zejména ve městě Liberci, kde jsou od roku 2007 krajská operační střediska složek Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS) a Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS), jako jediná řídící střediska těchto složek v kraji (v blízké budoucnosti lze předpokládat i zřízení samostatného krajského ředitelství Policie České republiky v Liberci - PČR). Propojením složek IZS a Libereckého kraje nedojde jen k integraci jejich komunikačních systémů v jeden kvalitní celek, ale zajistí jim i kvalitní přístup k potřebným datům v rámci řízení zásahů, při společné koordinaci a při krizovém řízení (GIS data, krizové plány, data z kamerového systému města Liberec a postupně i ostatních regionů v kraji, telematika řízení dopravního provozu při krizových situacích).

K realizaci výše uvedeného projektu bylo vypsáno výběrové řízení v rozsahu realizační dokumentace stavby, slaboproudých systémů LAN (počítačové sítě), realizace stavby na propojení objektů složek IZS fyzickou datovou vrstvou (vlastní síť), propojení subjektů logickou vrstvou (HW infrastruktura a aplikační podpora), strukturovaná kabeláž v objektech složek IZS. Celý projekt byl dokončen v prosinci 2007. Jednotlivým složkám IZS (HZS, PČR OŘ Liberec a ZZS byla koncem roku instalována a předána koncová zařízení systému. Datové sítě propojující Liberecký kraj se složkami IZS byly propojeny s libereckou metropolitní sítí.

Dodatečně byla koncová pracoviště systému, včetně pracoviště Libereckého kraje, vybavena v roce 2008 speciálním softwarem na základě schváleného rozpočtu a smlouvy se specializovanou firmou (č. sml. OLP/2047/2008 - Rozšíření systému ECC® s pro složky IZS Libereckého kraje). Hodnota software (poměrná část) je součástí převáděného majetku.

Je navrhováno, aby tato koncová zařízení byla jednotlivým složkám IZS darována:

Je navrhováno darovat movitý majetek (výpočetní techniku včetně příslušenství datových sítí a speciálního software, datové sítě):

Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje                                            788 298,- Kč

Policii České republiky                                                                          752 598,- Kč

Statutárnímu městu Liberec                                                                             4 482 730,- Kč

Pozn.:

Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje bude koncové zařízení systému předáno předávacím (delimitačním) protokolem (ZZS je příspěvkovou organizací Libereckého kraje).

 

 

 

 

Kraj přispěje středním školám na provoz

Rada kraje po  projednání schválila rozpočtové opatření  pro příspěvkové organizace resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu  - provozní příspěvek ve výši 836.524,00 Kč.

Dané navýšení rozpočtu provozních výdajů  se týká níže uvedených příspěvkových organizací v resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu v celkové výši  836.524,00 Kč.

Při úpravě provozního příspěvku u jednotlivých příspěvkových organizací se vycházelo  z několika skutečností, jako je vývoj hospodaření organizací v období leden až září 2008, předložené žádosti organizacemi na úpravu provozního příspěvku od zřizovatele, a to především v důsledku plnění platné legislativy a neočekávaných havárií na svěřeném majetku, z úprav schválených samosprávou v průběhu roku 2008.

-           Střední škola gastronomie a služeb, Liberec  - zvýšení příspěvku na provoz v souvislosti s havarijním stavem topného rozvodu v celkové výši 101.550,00 Kč. Na únik vody z topného systému byla organizace informována Teplárnou Liberec a.s. počátkem měsíce listopadu, která zároveň žádala o zajištění nápravy.      

-          Gymnázium, Jablonec nad Nisou, U Balvanu - navýšení provozního příspěvku na opravu havarijního stavu vodovodní přípojky v celkové výši 106.000,00 Kč.

-          Gymnázium, Turnov - navýšení příspěvku na provoz na úhradu zvýšeného nájemného, které vyplynulo z nájemní smlouvy uzavřené s městem Turnov, v celkové výši 15.000 Kč.

-          Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec -  navýšení příspěvku na provoz na obnovu školního nábytku ve třídách  v celkové výši 95.000,00 Kč.

-          Střední průmyslová škola textilní, Liberec - navýšení rozpočtu v souvislosti s havarijním stavem potrubí rozvodu vody  v celkové výši 200.000,00 Kč.

-          Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Liberec, - navýšení rozpočtu v souvislosti se zvýšením cen energií a služeb v celkové výši 30.000,00 Kč.

-          Integrovaná střední škola, Semily, 28. října - zvýšení příspěvku na provoz na úhradu nákupu materiálu nezbytně nutného na činnost organizace v celkové výši 80.974,00 Kč.

-          Integrovaná střední škola, Vysoké nad Jizerou - navýšení provozního příspěvku v souvislosti se zahájením provozu objektu pro praktický výcvik - autolakovna v celkové výši 85.000,00 Kč.

-          Základní škola praktická a Základní škola speciální, Jablonné v Podještědí   - navýšení provozního příspěvku na revize elektrického zařízení a hromosvodů v celkové výši 12.000,00 Kč.                  

-          Základní škola, Jablonec nad Nisou, Liberecká - navýšení rozpočtu v souvislosti se zavedením rozvodů teplé vody na všechny toalety a do dalších tříd v celkové výši 25.000,00 Kč.

-          Základní škola, Jablonec nad Nisou, Jugoslávská - navýšení rozpočtu v souvislosti s vyúčtováním doplatku zemního plynu ve výši 60.000,00 Kč.

-          Dětský domov, Frýdlant, Větrov - navýšení rozpočtu na pokrytí provozních nákladů souvisejících s provozem dětského domova (energie, potraviny) ve výši  26.000,00 Kč.

 

 

 

Rada kraje jmenovala nového ředitele střední školy v Turnově

Rada kraje po  projednání odvolala v souladu s ustanovením zákona o krajích zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), z funkce:

a)      ředitele Obchodní akademie a Hotelové školy, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace,  pana  Mgr. Otakara Špetlíka,  s účinností k 31. 12. 2008,

a)b) ředitelku Integrované střední školy, Turnov, Alešova 1723, příspěvková organizace, paní Ing. Milenu Lednejovou, s  účinností  k 31. 12. 2008,

a)a jmenovala  do  funkce ředitele příspěvkové organizace Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519  Mgr. Otakara Špetlíka,  s účinností od 1. ledna 2009.

 

 

 

Kraj vyhlásil konkurz na ředitele SZŠ v Liberci

Rada kraje vyhlásila  konkurzní řízení na obsazení funkce ředitele příspěvkové organizace Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Liberec, Kostelní 9.

Vedením školy byla od 1. 9. 2008 pověřena Ing. Eva Semusiová. Termín nástupu nového ředitele do funkce je 1. 7. 2009.

 

Kraj žádá o státní dotaci na prevenci kriminality

Rada kraje po  projednání souhlasila s podáním Žádosti o státní účelovou dotaci v rámci Krajského programu prevence kriminality v roce 2009.

V souladu se Strategií prevence kriminality na léta 2008 až 2011 je systém prevence rozdělen do třech úrovních: republikové, krajské a městské. Úkolem krajské úrovně je přenesení zodpovědnosti za rozvoj preventivní politiky na kraj. Nástrojem této politiky jsou Krajské programy prevence kriminality. Liberecký kraj se zapojil do krajské úrovně usnesením č. 1072/07/RK dne 6.11.2007.

Ministerstvo vnitra ČR účelově určilo výdaje do jednotlivých úrovní: republiková 8 mil. Kč, krajská úroveň včetně hl. m. Praha 40 mil. Kč, městská úroveň 31,2 mil. Kč.

Stanovení výše dotace pro jednotlivé kraje v rámci Krajských programů prevence kriminality v roce 2009 vychází z míry zatíženosti trestnou činností a dalších kriminálně rizikových jevů v kraji. Krajská a městská úroveň si bude na základě žádosti o státní účelovou dotaci žádat o vyčleněné finanční prostředky.

Radě kraje předkládá odbor sociálních věcí Žádost o státní účelovou dotaci do Krajského programu prevence kriminality - 2009. Finanční prostředky vyčleněné v kapitole Ministerstva vnitra ČR jsou účelově určeny na výdaje spojené s realizaci projektu Krajského programu prevence kriminality. Pro Liberecký kraj je v uvedené kapitole vyčleněna částka ve výši 1.411 tis. Kč.

Dotace může být dvojího charakteru:

a) neinvestiční

b) investiční.

ad A) Neinvestiční dotace budou převáděny do rozpočtu kraje. Kraj může dotace použít na projekty vlastní, kde je sám realizátorem, nebo na projekty obcí, kde je realizátorem obec. Předmětem podpory je tak sociální prevence (vytváření aktivit zaměřených na změnu nepříznivých společenských a ekonomických podmínek prostředí, které produkuje pachatele trestné činnosti). Dále pak informování občanů o možnostech a způsobech ochrany před trestnou činností (prostřednictvím médií, přednášek, besed, letáků a poradenských služeb).

ad B) Investiční dotace krajům a obcím jsou poskytovány v rámci programu Ministerstva vnitra č. 114050 Podpora prevence kriminality s podprogramem č. 114051 Pořízení, obnova a provozování majetku v oblasti prevence kriminality. Programová dokumentace programu       č. 114050 schválená Ministerstvem financí umožňuje předkládat pouze projekty, jejichž obsahová náplň je v souladu se schválenými parametry a to na kamerové soubory, mobilní kamerové soubory, rozšíření kamerového souboru, zabezpečovací a vyhodnocovací soubory, mříže, osvětlení rizikových míst, oplocení rizikových míst, software-grafické soubory, hardware pro preventivní a bezpečnostní účely, soupravy pro sport, sportovní hřiště a plácky.

Odbor dále navrhuje získanou dotaci převést do Grantového fondu Libereckého kraje, nového programu s názvem “Program prevence kriminality”.Výzva a podmínky tohoto programu budou, v případě odsouhlasení dotace neinvestičního charakteru, předloženy k projednání a schválení Radě  a Zastupitelstvu kraje v lednu 2009.

 

 

Významné přírodní lokality kraje budou označeny  informační tabulí

Rada kraje po  projednání rozhodla o zahájení zadávacího řízení veřejné zakázky malého rozsahu "Bližší identifikace a přesné vymezení území pro vybrané evropsky významné lokality v kompetenci Krajského úřadu Libereckého kraje".

 

Jedná se o zakázku, která je součástí projektu „Implementace soustavy Natura 2000 v Libereckém kraji“. Tento projekt bude 100% hrazen z Operačního programu Životní prostředí, který spravuje Státní fond životního prostředí.

Předmětem zakázky malého rozsahu je bližší geodetická identifikace vybraných evropsky významných lokalit (dále jen EVL), které se nacházejí na území Libereckého kraje v tzv. volné krajině, tj. kompetentním orgánem ochrany přírody je pro ně Krajský úřad Libereckého kraje. Bude se jednat o maximálně 11 EVL, konečný počet EVL, pro které bude zakázka zhotovována, bude znám v průběhu příštího roku po novele zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

 V rámci tohoto zadání bude zhotovitel provádět tyto konkrétní činnosti:

1) vypracuje vlastní návrh řešení problematiky včetně harmonogramu prací a fakturace,

2) zhotoví a dodá mapové zákresy jednotlivých EVL s vyznačením přesného vedení hranice, soupisy parcel v jednotlivých EVL, názvy katastrálních území a dotčených obcí v tištěné a elektronické podobě (GIS),

3) v součinnosti se zadavatelem na místě vyznačí a v souřadnicích vynese základní lomové body, které definují polygon hranice EVL.

Předpokládaná hodnota VZ:            1 920 000,- Kč bez DPH (2 284 800,- Kč vč. DPH)

Druh zadávacího řízení: veřejná zakázka malého rozsahu

Finanční prostředky k realizaci zakázky: hrazeno z Operačního programu Životní prostředí.

 

V této souvislosti vyhlásila Rada LK rovněž zadávací řízení veřejné zakázky malého rozsahu "Zhotovení informačních tabulí pro evropsky významné lokality v kompetenci Krajského úřadu Libereckého kraje".

Předmětem zakázky malého rozsahu je zhotovení informačních tabulí pro evropsky významné lokality (dále jen EVL), které se nacházejí na území Libereckého kraje v tzv. volné krajině, tj. kompetentním orgánem ochrany přírody je pro ně Krajský úřad Libereckého kraje. Jedná se o 22 EVL. V rámci tohoto zadání bude zhotovitel provádět tyto konkrétní činnosti:

1) vypracuje vlastní návrh obsahového a grafického řešení informačních tabulí k jednotlivým EVL včetně návrhu na umístění v terénu a návrhu počtu tabulí,

2) zhotoví a dodá vlastní informační tabule v odsouhlasené podobě včetně případných doplňků (stojany, rámečky, krycí plexi atp.) dle konkrétních požadavků na umístění k jednotlivým evropsky významným lokalitám,

3) provede montáž informačních tabulí na stanovená místa.

Předpokládaná hodnota VZ:            595 000,- Kč vč. DPH

 

 

Provozní dotace – Školní statek Frýdlant s.r.o.

Rada rozhodla o poskytnutí příspěvku  ve výši 1 mil. Kč pro Školní statek Frýdlant, s. r. o - provozní dotace  do  kapitoly 914 04 - působnosti resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky