Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TISKOVÁ ZPRÁVA PO ZASEDÁNÍ RADY LK 9. 9. 2008

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6950|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Opět se poběží na střechu budovy KÚLK jako na Manhattanu

Sbor dobrovolných hasičů Růžodol I pořádá každoročně sportovní akci „Memoriál záchranářů z Manhattanu“ - závod hasičů, záchranářů a policistů v běhu po schodech do 21. podlaží výškové budovy sídla Libereckého kraje (78 metrů). Akce je pořádána na počest obětem teroristického útoku na světové obchodní centrum v New Yorku dne 11. září 2001. Záštitu nad touto akcí pro letošní rok přijali MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu Parlamentu České republiky, Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje, a Ing. Jiří Kittner, primátor statutárního města Liberec. Akce se tento rok uskuteční dne 13. září 2008 v čase od 8.00 hod. do 16.00 hod.

Sídlištní hřiště v České Lípě má naději na revitalizaci

Rada kraje souhlasila s projektovým záměrem "Revitalizace sídlištního školního sportovního areálu a jeho zpřístupnění veřejnosti" v České Lípě a jeho předložením do 9. kola výzvy pro předkládání žádostí o poskytnutí dotace v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod 2007 - 2013, oblasti podpory 2.2

„Odsouhlasili jsme také závazek spolufinancování daného projektu“ uvedl Petr Skokan.

A) Projektový záměr

Projektový záměr „Revitalizace sídlištního školního sportovního areálu a jeho zpřístupnění veřejnosti“ předkládá Libereckému kraji ke schválení Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28. října 2707, (dále jen SOŠ a SOU Česká Lípa). Sportovní areál, který je předmětem projektu, je majetkem Libereckého kraje a ve správě SOŠ a SOU Česká Lípa.

Věcné zaměření projektového záměru

Hlavním cílem projektu je revitalizace infrastruktury pro sportovní a volnočasové aktivity při SOŠ a SOU Česká Lípa. Konkrétně se jedná o změnu škvárového a antukového povrchu hřišť za umělohmotný a travnatý, dále nové oplocení a ozelenění celého areálu a v neposlední řadě dovybavení potřebným sportovním zařízením. Vše bude doplněno také kvalitním odvodňovacím systémem jednotlivých hřišť, neboť současný stav je vzhledem k zastaralosti nevyhovující.

            „Areál bude sloužit potřebám školy a bude v stanovené denní době přístupný za poplatek i veřejnosti. Výnosy vybrané na vstupném budou používány na pokrytí nezbytných provozních nákladů SOŠ a SOU Česká Lípa souvisejících s údržbou areálu. Vzhledem k tomu, že nedaleko areálu je největší sídliště v České Lípě „Špičák“, je zde předpoklad značného využití ze strany veřejnosti,“ upozornil hejtman.

Předpokládaný hlavní zdroj financování

Regionální operační program regionu soudržnosti Severovýchod pro období 2007 - 2013, oblast podpory 2.2 - Rozvoj měst.

Struktura finančních zdrojů

-          85 % strukturální fondy EU

-          7,5 % státní rozpočet

-          7,5 % vlastní podíl žadatele

Celkové náklady projektu jsou 16 113 731,- Kč.

V rámci oblasti podpory ROP 2.2 je míra spolufinancování žadatele (v případě, že se jedná o veřejnoprávní instituci) 7,5%. Podíl spolufinancování LK tedy bude 1 208 530,- Kč.

 

Letiště Ralsko určitě nebude složit leteckému provozu

Liberecký kraj vyhlašuje soutěž na záměr využití bývalého vojenského Letiště Ralsko. Cílem soutěže je vyhledat reálný a vhodný záměr či záměry, které by se v daném území daly zrealizovat, byly by pro území co nejvíce přínosné, a měly podporu Libereckého kraje a města Ralsko.

O vyhlášení soutěže na záměr využití bývalého vojenského letiště Ralsko, kterým  završil odbor regionálního rozvoje a evropských projektů několikaleté úsilí o revitalizaci této oblasti, informoval RNDr. Vít Příkaský

„Celému procesu předcházelo zpracování studie, která řešila možné využití území bývalého letiště, jejímž cílem bylo stanovení nejvhodnějšího funkčního využití území v návaznosti na technicko-ekonomické možnosti, dopravní napojení a ekologické limity území. ORREP byl rovněž pověřen zpracováním podkladů pro převod letiště a dalších objektů ve vlastnictví státu (reprezentovaný organizační složkou státu PRIVUM) na Liberecký kraj. Po dovršení tohoto procesu bylo třeba rozhodnou, zda objekt může sloužit v budoucnu jako letiště k osobní či nákladní dopravě. Ze zpracované dopravní studie vyplynulo, že LK k těmto účelů letiště nepotřebuje. K tomuto názoru se přiklonila Rada Libereckého kraje i Zastupitelstvo Libereckého kraje. Jednoznačně stanovené podmínky soutěže mají dopomoci ke smysluplnému využití objektu“, upřesnil RNDr. Vít Příkaský.

 

1.         Předmět soutěže

Předmětem vyhlašované soutěže je záměr na využití bývalého vojenského Letiště Ralsko (dále jen Letiště Ralsko).

 

-          Letiště Ralsko se nachází na území města Ralsko v okrese Česká Lípa.

-          Nejsou přípustné následující typy záměrů a aktivit:

o          Aktivity s vysokou ekologickou zátěží a negativním vlivem na životní prostředí (nadměrný hluk, prašnost, emise a imise, nebezpečné či jedovaté látky apod.).

o          Činnosti výrazně snižující atraktivitu pro cestovní ruch v zázemí Letiště Ralsko.

o          Plný letecký provoz těžkých dopravních letadel.

o          Aktivity cestovního ruchu masového charakteru typu „Disneyland“

 

-           Specifikace základních omezení a limitů v území:

o          Probíhající sanace staré ekologické zátěže (ropných derivátů a uhlovodíků).

o          Pyrotechnická očista území provedena pouze do hloubky 30 cm.

o          Existence chráněných území systému Natura 2000 v bezprostředním zázemí Letiště Ralsko.

o          Bytová výstavba v blízkosti Letiště Ralsko (Ploužnice, Hradčany).

o          Platný územní plán VÚC Ralsko, který vymezuje tuto lokalitu pro letecký provoz (v současné době se zpracovávají Zásady územního rozvoje Libereckého kraje, které mohou stávající využití změnit).

o          Existence CHOPAV Severočeská křída.

o          Existence CHLÚ Ploužnice pod Ralskem – chrání se radioaktivní suroviny.

o          Většina budov nesplňuje podmínky pro využití, nesplňuje stavební normy dle české legislativy a je určena k demolici.

o          Většina území je v majetku Libereckého kraje či města Ralsko, přesto některé objekty jsou v soukromých rukách  – jedná se především o objekty bývalých leteckých hangárů, tzv. „úlů“.

4.         Lhůta k předložení návrhů

Lhůta pro doručení nabídek je 31.12.2008 do 14:00 hod.

 

            Způsob výběru nejvhodnějšího návrhu

Všechny záměry budou posuzovány hodnotící komisí, která bude složena ze tří zástupců Libereckého kraje, tří zástupců Města Ralsko, tří zástupců Krajského úřadu Libereckého kraje (odbor investic a správy nemovitého majetku, odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí, odbor regionálního rozvoje a evropských projektů). Jednání komise se může zúčastnit zástupce Vojenských lesů a statků, s.p. jako host.

 

Hodnotící komise bude posuzovat především následující informace:

-          Přínos projektu z hlediska využití co největšího území Letiště Ralsko nebo nejlépe celého území Letiště Ralsko.

-          Přínos projektu z hlediska diverzifikace pracovních míst v regionu, především snížení závislosti na automobilovém průmyslu.

-          Předpokládaný odhad počtu nově vytvořených pracovních míst.

-          Předpokládaný odhad výše investice.

-          Vliv projektu na životní prostředí.

-          Vliv projektu na atraktivity území pro případné další investory.

-          Vliv projektu na sociální stabilitu místní populace.

-          Předpokládaná délka využití území pro plánované aktivity projektu.

-          Vliv projektu na cestovní ruch.

-          Přínos nositele projektu k řešení ekologických problémů a dalšího rozvoje území.

-          Případné doplňkové aktivity projektu a/nebo nositele projektu při řešení dalšího rozvoje území.

-          Využití současných „betonových ploch a leteckých úlů“.

-          Celkový přínos (ekonomický, sociální, environmentální) pro dané území.

-          Nabídková cena za pronájem nebo prodej území.

 

Na restaurování archeologických nálezů z Příšovic jde dvě stě tisíc korun

Rada kraje schválila přidělení finančního příspěvku na restaurování archeologických nálezů ze záchranného archeologického výzkumu žárového pohřebiště z pozdní doby bronzové v Příšovicích z Fondu  kulturního dědictví Libereckého kraje ve výši 200.000,00 Kč Severočeskému muzeu v Liberci.

Na základě Statutu Fondu kulturního dědictví Libereckého kraje a Zásad Fondu kulturního dědictví, které byly schváleny Zastupitelstvem Libereckého kraje na 10. zasedání dne 27. listopadu  byla odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu předložena žádost o finanční dotaci ve výši 200.000,00 Kč na restaurování keramických nádob a kosterních pozůstatků ze žárového pohřebiště z pozdní doby bronzové získaných během záchranného archeologického průzkumu v Příšovicích v letech 2005 a 2006 na lokalitě „Na Cecilce“, která byla prohlášena Ministerstvem kultury kulturní památkou,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Antonín Schäfer s tím, že žádosti o finanční podporu na záchranné archeologické výzkumy lze podle Zásad Fondu předkládat v průběhu celého roku.

Severočeské muzeum vydá katalog k výstavě Tradice, krása, elegance

Rada kraje rozhodla o poskytnutí dotace: Severočeské muzeum v Liberci, ve výši 58.000,00 Kč na vydání katalogu k výstavě "Tradice, krása, elegance"

„Tradice, krása, elegance“

Datum konání   Září až říjen 2008

Popis akce       Výstava „Tradice, krása, elegance“ představuje oděvy špičkových českých módních tvůrců, nápojové sklo Moser a dekorační tkaniny Kolovrat.

„Tato výstava by měla být zahrnuta do programu pro cca 150 novinářů akce Forum Nordicum (nejdůležitější akce před konáním FIS mistrovství světa v klasickém lyžování LIBEREC 2009). Z tohoto důvodu připravuje muzeum katalog v česko - anglické verzi a náročné grafické úpravě,“ vysvětlil náměstek hejtmana Antonín Schäfer s tím, že celkový rozpočet činí   188.000,00 Kč.

 

Chystá se obnova sedmadvaceti školních hřišť u MŠ  

Rada kraje schválila zahájení zadávacího řízení nadlimitní veřejné zakázky „Revitalizace školních hřišť a jejich vybavení na území Libereckého kraje - 2. etapa“

Dne 26. 10. 2006 byla v rámci Finančního mechanismu EHP/Norsko podána LK žádost  o grant na projekt „Revitalizace školních hřišť a jejich vybavení na území Libereckého kraje - 2. etapa“. Tento projekt byl vybrán Kanceláří finančních mechanismů k financování v poměru 85% FM EHP/Norsko a 15% LK; spolufinancování a finanční krytí projektu bylo schváleno na 8. zasedání zastupitelstva kraje dne 03. 10. 2006 .Doba trvání projektu je od 6/2008 do 12/2009 s tím, že oficiální zahájení projektu se připravuje.

„Rekonstrukce hřišť může začít prakticky okamžitě, neboť součástí žádosti o grant byla i souhlasná stanoviska místně příslušných stavebních úřadů k plánovaným rekonstrukcím,“ uvedl Petr Doležal, náměstek hejtmana pro školství, mládež a sport. LK

Projekt je tedy v počáteční fázi, avšak z důvodu časového harmonogramu o veřejných zakázkách je třeba zahájit zadávací řízení nadlimitní veřejné zakázky „Revitalizace školních hřišť a jejich vybavení na území Libereckého kraje - 2. etapa“ již nyní. Zakázka obsahuje odstranění nevyhovujících starých prvků ze školních hřišť, stavební přípravu na umístění nových prvků včetně bezpečnostních povrchů, dodávku herních prvků   ze dřeva. Zakázka se týká 27 mateřských školek v rámci Libereckého kraje.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla převzata z předloženého projektu, neboť celkový finanční podíl FM EHP/Norska na daném projektu (max. 357 882 €) je nepřekročitelný, tj. veškeré finanční prostředky nad tento rámec jdou na vrub LK.

Realizace veřejné zakázky bude financována odborem školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, - Spolufinancování EU.

Předpokládaná hodnota VZ: do 10 000 000,- Kč bez DPH - veřejná zakázka nadlimitní

 

Informační systém RISA si vypůjčí Centrum vzdělanosti     LK

Rada kraje po  projednání schvalila návrh smlouvy o výpůjčce dlouhodobého nehmotného majetku (software) - komplexní integrovaný Regionální Informační Systém o uplatnění Absolventů škol na trhu práce (RISA), Centru vzdělanosti Libereckého kraje - zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.

Liberecký kraj je vlastníkem dlouhodobého nehmotného majetku (software) - komplexního integrovaného Regionálního Informačního Systému o uplatnění Absolventů škol na trhu práce (RISA). Tento projekt byl financován z grantu ze Společného regionálního operačního programu v rámci priority 5.3 - Rozvoj lidských zdrojů.Výsledkem projektu je průběžně aktualizovaný informační systém o uplatnění absolventů škol na trhu práce.

Základním předpokladem systému je jeho veřejná dostupnost a přehlednost. Informační systém využívá kromě odborné veřejnosti i veřejnost laická. Mezi dlouhodobé výsledky patří snížení nezaměstnanosti, zvýšení vzdělanosti obyvatel, zvýšení nových investic firem a růst malého a středního podnikání. Jde o unikátní informační systém postihující vazby mezi potřebami trhu práce a vzdělávací nabídkou v kraji. Informační systém sdružuje navzájem nekompatibilní data resortu školství a resortu práce a sociálních věcí.

„Liberecký kraj na základě Smlouvy o výpůjčce pověří zajištěním udržitelnosti systému na dobu určitou (tj. od 15. 09. 2008 do 31. 07. 2010) Centrum vzdělanosti Libereckého kraje - zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, příspěvková organizace,“ uvedl Petr Doležal.

 Zastupitelstvo kraje na svém 5. zasedání dne 18. května 2004 stanovilo maximální rozsah základní dopravní obslužnosti Libereckého kraje dle důvodové zprávy (usnesení č. 121/04/ZK).

           

 

 

Obce a města připlatí na dopravu stejně jako letos 24 miliónů korun

Rada kraje schvalila Vzorovou smlouvu mezi Libereckým krajem a obcemi Libereckého kraje o spolupráci při zajištění dopravní obslužnosti Libereckého kraje pro rok 2009.

Liberecký kraj, z důvodu získání dostatečné výše finančních prostředků na úhradu prokazatelné ztráty vznikající provozem veřejné linkové autobusové dopravy v závazku veřejné služby, již sedmým rokem uzavírá s obcemi Libereckého kraje smlouvy o spolupráci při zajištění dopravní obslužnosti Libereckého kraje.

„Na základě této smlouvy se obce zavazují v obvykle čtvrtletních splátkách v roce 2009 uhradit cca. 24 mil. Kč (90,- Kč/obyvatele/rok, tj. shodně jako v roce letošním), a tím přispět na zajištění dopravní obslužnosti Libereckého kraje,“ uvedl Vladimír Richter, člen Rady LK pro dopravu s tím, že smlouva není uzavřena pouze se Statutárním městem Liberec a s Obcí Kravaře, neboť  Kravaře disponují vlastním autobusem, kterým zajišťují dopravu svých občanů ve vlastní režii.

Částka cca. 24 mil. Kč bude použita k částečnému pokrytí prokazatelné ztráty dopravcům, se kterými uzavřel Liberecký kraj „Smlouvu o závazku veřejné služby ve veřejné linkové osobní dopravě k zabezpečení stanoveného rozsahu základní dopravní obslužnosti Libereckého kraje pro období od roku 2004 do roku 2011“.

„Zbytek potřebných prostředků na úhradu prokazatelné ztráty bude uvolněn, stejně jako doposud, z rozpočtu Libereckého kraje,“ doplnil radní.

 

V oldřichovském ekocentru vznikne přírodovědná expozice

Liberecký kraj je společně s o.p.s. Suchopýr a Obcí Oldřichov v Hájích zakladatelem obecně prospěšné společnosti Č.p. 5 Oldřichov v Hájích o.p.s., která v současné době provozuje areal ekocentra v Oldřichově v Hájích.

Služby ekocentra jsou zajišťovány prostřednictvím příspěvkové organizace Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje.

Projekt „Mezinárodní ekologická výchova pro školy a veřejnost“, jehož předkladatelem je Č.p. 5 Oldřichov v Hájích o.p.s., řeší vznik stálé interaktivní přírodovědné expozice v areálu ekocentra v Oldřichově v Hájích. Základním cílem projektu je přiblížit návštěvníkům ekocentra východiska, metody a cíle ochrany přírody a krajiny v rámci Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Expozice je situována do objektů, ale i do venkovní části areálu a  jeho nejbližšího okolí.

Chráněná krajinná oblast by v rámci informačního centra měla být prezentována jako místo harmonického soužití člověka a přírody, vycházející z respektování přírodních podmínek jako východiska pro lidské konání, nikoliv opačně.

„V rámci expozic budou prezentovány lidské aktivity v CHKO a jejich dopad na přírodní prostředí (hospodaření v lesích a na trvalých travních porostech), změny ve využití krajiny, struktura krajinných ploch, změny struktury zástavby a její vztah k vodnímu režimu krajiny a další,“ namátkou vypočítal náměstek hejtmana Radim Zika..

Součástí koncepce projektu je podle něj také provedení restaurátorských prací 300 let starých nástěnných maleb v prostorách, kde by měla vzniknout audiovizuální učebna pro účastníky výukových programů.

Po ukončení projektu budou expozice a učebna předány do užívání Středisku ekologické výchovy Libereckého kraje, příspěvková organizace, které bude garantem dlouhodobé udržitelnosti projektu.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt přeshraničního charakteru, bude jeho německým partnerem Naturschutzstation Neschwitz e.V. - organizace má podobnou náplň činnosti a v minulých letech opakovaně spolupracovala s o.p.s. Suchopýr na projektech zaměřených na praktickou ekologickou výchovu znevýhodněných dětí nebo na pořádání společných česko-německých táborů pro děti z česko-saského pohraničí,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika..

Cílová skupina

-          Náhodní návštěvníci Jizerských hor (ekocentrum se nachází v těsné blízkosti frekventovaných turistických stezek a cyklostezky).

-          Cílení návštěvníci - návštěvnické expozice jsou vyhledávanými místy a je pravděpodobné, že její zřízení zvýší návštěvnost ekocentra.

-          Školní skupiny navštěvující ekocentrum za účelem realizace výukových programů. Pro ty bude expozice jak zpestřením pobytu v ekocentru, tak dalším rozšířením ekovýchovných aktivit.

Termín realizace projektu: 2/2009 - 1/2011

Finanční náklady projektu: 15.000.000,00 Kč (vč. DPH) -

Předpokládaný hlavní zdroj financování:

Program na podporu přeshraniční spolupráce mezi Svobodným státem Sasko a Českou republikou v letech 2007 - 2013 ( dále CIL3/ZIEL3 ) v rámci cíle „Evropská územní spolupráce“.

Struktura finančních zdrojů - 85% strukturální fondy EU

            - 5% státní rozpočet

            -10% vlastní podíl žadatele

Spolufincování z rozpočtu Libereckého kraje:

-          bezúročná návratná půjčka do výše 7.500.000,00 Kč (1.000.000,00 Kč na pokrytí neinvestičních  nákladů, 6.500.000,00 Kč na pokrytí investičních nákladů)

-          účelová dotace do výše 1.500.000,00 Kč na úhradu vlastního podílu překladatele projektu

-          (200.000,00 Kč na pokrytí neinvestičních nákladů, 1.300.000,00 Kč na pokrytí investičních nákladů)

 

Do Libereckého kraje přibudou další nádoby na třídění odpadu

Rada kraje schválila návrh dohody o vzájemné spolupráci mezi Českou republikou - Ministerstvem životního prostředí a Libereckým krajem v oblasti regionálního rozvoje environmentálních aktivit a propagace Operačního programu Infrastruktura se zaměřením na nakládání s odpady, jejich sběr, třídění a další využití, na základě které se Liberecký kraj zapojuje do projektu Ministerstva životního prostředí Sběrné nádoby do veřejných institucí, a zejména do školských zařízení

Ministerstvo životního prostředí České republiky (dále MŽP) v rámci priority 4 - Technická pomoc Operačního programu Infrastruktura vyhlásilo otevřené nadlimitní řízení k veřejné zakázce s názvem Sběrné nádoby do veřejných institucí, a zejména do školských zařízení v celkovém rozsahu 53 550 000,00 Kč. Jejím cílem je propagace výsledků Operačního programu Infrastruktura prostřednictvím propagačních předmětů, jimiž jsou sběrné nádoby na tříděný odpad.

„Tímto způsobem má být vedle propagace uvedeného operačního programu podpořeno třídění odpadu, snižování množství směsného komunálního odpadu a vzhledem k záměru sběrné nádoby poskytovat zejména školám a školským zařízením současně podpořit praktickou realizaci environmentálního vzdělávání dětí a žáků. V této souvislosti se MŽP obrátilo na kraje se žádostí o spolupráci při realizaci tohoto projektu, konkrétně při distribuci sběrných nádob do veřejných institucí,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika..

V rámci tohoto propagačního projektu hodlá MŽP prostřednictvím krajů distribuovat propagační předměty ve formě základní sady sběrných nádob (sběrná nádoba na papír, na sklo, na plasty, sada polepek na tyto nádoby, informační poster a 3 kusy informačních brožur o Operačním programu Infrastruktura a třídění odpadu), přičemž bude ze strany veřejných institucí možno volit ze 4 typů nádob (kovové nádoby, pevné plastové nádoby, kovové stojany na pytle s plastovými víky s možností upevnění na zeď, včetně 50 ks pytlů pro každou komoditu, a stohovatelné plastové nádoby). Variabilně bude možno tuto základní sadu doplnit o sběrnou nádobu na nápojové kartóny, exteriérovou pojízdnou nádobu pro sběr plastů, exteriérovou pojízdnou nádobu pro sběr nápojových kartonů a kompostér pro venkovní použití.

Dle výchozího odhadu, odvozeného od počtu obyvatel kraje, by Liberecký kraj mohl obdržet následující množství propagačních předmětů:

základní sada sběrných nádob              1000 ks (tj. cca 333 sad)

sběrná nádoba na nápojové kartóny                170 ks

exteriérová nádoba na nápojové kartóny          21 ks

exteriérová nádoba na plast                             85 ks

kompostéry                                                     43 ks

Konkrétní počet předaných sad bude vycházet ze zjištění zájmu ze strany veřejných institucí.

Ze strany MŽP se předpokládá dodání propagačních materiálů v průběhu října či listopadu, nejpozději však do 22. listopadu 2008. Distribuce propagačních předmětů do veřejných institucí může probíhat do jednoho roku od převzetí propagačních materiálů krajem.

Zajištění distribuce sběrných nádob, včetně evidence koncových příjemců a předávacích protokolů, zjišťování zájmu škol a propagace, dále pak předpokládané náklady na alespoň dočasné uskladnění, je ve finančním objemu odhadována na 299 000,00 Kč bez DPH, tj. 358 100 Kč vč. DPH.

 

Místní akční skupiny dostanou na činnost 300 tisíc korun

Rad kraje schválila předfinancování projektů z Programu rozvoje venkova ČR pro místní akční skupiny v Libereckém kraji.

Na základě opatření IV.1.1 Místní akční skupina Programu rozvoje venkova ČR na období 2007-2013 (PRV) se počítá s finanční podporou pro místní akční skupiny (MAS). V rámci tohoto opatření budou podporovány MAS, které zajišťují realizaci svého Strategického plánu Leader (SPL). Tento strategický plán vymezuje možné oblasti podpory na základě podmínek PRV pro jednotlivé osy.

V letošním roce byly schváleny k financování z PRV následující místní akční skupiny se sídlem v Libereckém kraji:

-          Místní akční skupina Podještědí o.s.

-          Místní akční skupina Mikroregionu Frýdlantsko o.s.

-          LAG Podralsko o.s.

-          MAS „Přiďte pobejt!“ o.s.

 MAS uplatňují při místním rozvoji partnerský přístup  - partnerství mezi soukromým a veřejným sektorem, navrhují ucelenou strategii místního rozvoje a podílí se na vytváření sítí místních partnerství.

Přímá dotace bude ze státního rozpočtu poskytnuta místní akční skupině na úhradu nákladů na provoz, administrativu a poradenství spojené s realizací SPL na základě monitorovací zprávy a žádosti o platbu. Navrhované návratné bezúročné půjčky rozpočtu Libereckého kraje jsou určeny právě na předfinancování výše uvedených nákladů (do celkové výše 300.000,00 Kč pro každou schválenou MAS). Do rozpočtu Libereckého kraje budou půjčky vrácena do 14 dnů po obdržení platby ze státního rozpočtu.

„Půjčky budou poskytnuty v první fázi na předfinancování počátečních nákladů, další případné poskytnutí v letech 2009 - 2013 bude v závislosti na podmínkách financování projektů MAS, které budou zahrnuty do připravovaného Fondu obnova venkova LK, jehož zřízení se předpokládá v příštím roce,“ doplnil náměstek hejtmana.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky