Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TISKOVÁ ZPRÁVA PO ZASEDÁNÍ RADY LK

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 01. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6047|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj bude letos opět pořádat třídenní Krajské dny LK

 

Čtvrtý ročník akce Krajské dny hodlá v letošním roce opět uspořádat Liberecký kraj. Rada kraje na svém zasedání schválila zadávací řízení veřejné zakázky malého rozsahu Krajské dny 2008.

„Rozhodli jsme, že po Liberci, Jablonci n. N. a Turnově se letos uskuteční v České Lípě a okolí,“ uvedl hejtman Petr Skokan.

 „Krajských dny 2008“ se budou konat ve dnech 15. – 17. 8. 2008  na  Českolipsku a v okolí (Česká Lípa, Máchovo jezero, Doksy a pod.). Vystoupí jako vždy nejen  účinkující  z Libereckého kraje, ale i  osobnosti celorepublikově známé.

 „Do programu požadujeme zahrnout také prezentaci činností resortů Libereckého kraje, prezentaci zahraničních partnerských regionů Libereckého kraje → Spolková republika Německo - Svobodný stát Sasko; Polská republika – Dolnoslezské vojvodství; Norské království – Møre og Romsdal; Švýcarská konfederace - St. Gallen, Italská republika – Valle d´ Aosta, a Slovenská republika – Prešovský samosprávný kraj. Předpokládáme i  prezentaci některých obcí v Libereckém kraji a požadujeme , zapojení škol do programu Krajských dnů zajímavým  návrhem na kulturně – sportovní a vzdělávací program, který zapojí do dění jak děti předškolního věku, tak i starší ročníky,“ vypočítal hejtman s tím, že kraj očekává od vítěze zakázky koncepční zařazení tradiční poutě v Doksech do programu Krajských dnů.

 

:

Z ruiny šatlavy vznikne Archeologické muzeum pro Českolipsko     

V roce 2011 by se mělo otevřít v bývalém městském vězení – šatlavě v České Lípě Archeologické muzeum pro Českolipsko jako pobočka Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

„realizace projektového záměru má přinést zvýšení  kvality infrastruktury v oblasti cestovního ruchu, vybudování nových archeologických expozic a záchranit historicky cenný památkově chráněný objekt,“ uvedl náměstek hejtman Antonín Schäfer, pověřený vedením resortu kultury, památkové péče a  cestovního ruchu.

 

Informace o objektu:

      Městské vězení - Šatlava je významným objektem masivní kamenné stavby z období středověku. Je mimořádně cenným dokladem prolínání různých stavebních období. Od roku 1965 je objekt zapsanou kulturní památkou.

Objekt je prozatím veřejnosti nepřístupný.  V minulosti byl po řadu let zcela opomíjen a ne-využíván. Došlo k zanedbání veškeré péče a údržby a z významné stavební dominanty se stala chátrající budova. V současné době je objekt vyklizen a připraven k rekonstrukci. Vzhledem k tomu, že je objekt umístěn v centrální části města, stává se místem odkládání veškerého odpadu i útočištěm bezdomovců. Zároveň je objekt devastován rozkrádáním stavebních prvků,  materiálu a vandalismem. Objekt je součástí městské památkové zóny České Lípy. Plně navazuje na rekonstrukci centrální zóny města a nachází se přímo v rekonstruovaných sousedících částech hlavního městského náměstí.

 

Již provedené práce na objektu:

Rok 1996 - proveden stavebně historický průzkum. Základní stavebně historický průzkum byl zpracován Památkovým ústavem v Ústí nad Labem autory-Dr.F. Gabrielem a Dr. J. Smetanou a to v dubnu 1996. Návazně pak byly provedeny další průzkumy objektu v roce 1998

Rok - 1998 - provedena nákladná rekonstrukce Vězeňské ulice Městem Česká Lípa. Při této rekonstrukci byly provedeny některé zásahy umožňující snazší zahájení vlastní rekonstrukce objektu. Byly vybudovány přípojky plynu, kanalizace, vody a elektro.

Rok 1999 - zpracována kompletní projektová dokumentace pro rekonstrukci objektu Ateliérem pro rekonstrukce historických staveb GIRSA AT s.r.o. Praha. Dokumentace je pravidelně aktualizována. Dále byly zpracovány projekty:

 a/ Inventarizace stávajících prvků objektu Šatlavy

 b/ Projekt statiky objektu

 c/ Expertní posudek dřevěných konstrukcí

 d/ Mikroskopické vyšetření omítek

Rok 2004 - zahájeno stavební řízení.

Rok 2005 - 24.2.2006 nabylo právní moci stavební povolení číslo 6/2005 objektu bývalé šatlavy č.p. 189/4  ve Vězeňské ulici v České Lípě.

Rok 2007 - zpracována studie proveditelnosti v rámci projektu Partnerství pro Liberecký kraj za finanční pomoci Evropské unie.

 

      „V současné době je zpracována kompletní projektová dokumentace pro rekonstrukci objektu včetně aktualizovaného, realizačního, finančního rozpočtu. Je platné stavební povolení k rekonstrukci objektu  a  je zpracována kompletní studie proveditelnosti,“ zdůraznil náměstek hejtmana s tím, že již .proběhlo jednání za účasti představitele Libereckého kraje, Města Česká Lípa a Vlastivědného muzea a galerie o společném financování.  Na tomto jednání starostka města Eva Moudra příslíbila finanční spoluúčast Města Česká Lípa.

Financování projektu:

       Realizace projektu celkem – 10 574 165,- Kč. 

       Předpokládané financování projektu:

      -  85 %  z Regionálního operačního programu – 8 988 040,- Kč

      -  7,5 % ze Státního rozpočtu ČR – 793 062, 50 Kč

      -  7,5 % z prostředků zřizovatele VMG tedy Libereckého kraje – 793 062,50 Kč  (podíl i Česká Lípa)

Navržený harmonogram projektu:

Aktivita projektu                                         Doba realizace

Příprava projektu (předinvestiční fáze) březen - listopad 2007

Realizace projektu (investiční fáze)      

-smluvní vztahy projektu          červenec - srpen 2008

-výběrové řízení na dodavatele září 2008 - březen 2009

-smluvní vztahy k dodavateli     duben 2009

-rekonstrukce objektu  květen 2009 - červen 2010

-realizace expozic a vybudování archeologického pracoviště s muzeem            červenec - prosinec 2010

Provozní fáze  

-otevření nového archeologického muzea a pracoviště leden 2011

-vyúčtování a vyhodnocení projektu     březen 2011

 

Nový Kamenářský dům  bude  replikou poslední roubené pojizerské chalupy v Turnově

Na zahradě Muzea Českého ráje v Turnově bude psotaven tzv. kamenářský dům,přesná  replika poslední roubené pojizerské chalupy v Turnově. Tento dům bude tvořit samostatnou expozici zaměřenou na  tradiční kamenářskou řemeslnou výrobu a výrobu šperků.

„I zde je hlavním cílem zvýšení turistického potenciálu v regionu. Součástí projektu je i vnitřní vybavení nového depozitáře, které poslouží k uložení 50 tisíc kusů sbírkových předmětů dosud nevhodně uložených mimo objekt muzea,“ uvedl náměstek hejtmana Antonín Schäfer.pověřený vedením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

 

Popis projektu:

Prostory kamenářského domu budou také sloužit pro interaktivní řemeslné a výtvarné dílny. Kromě toho  zde bude místo pro prezentaci výsledků bádání a spolupráce mezi Muzeem Českého ráje a Muzeem Idar-Oberstein. Upravené okolí roubené stavby bude určeno pro odpočinek návštěvníků muzea, výstavy plastik a pro výukovou těžbu a zpracování českých granátů.

Stavba bude vhodně začleněna do areálu objektu muzea, do stávající urbanistické struktury na pomezí centra města a parkové zeleně.

Součástí nového depozitáře bude i moderní studovna. Sbírkové předměty  (především vzácná kolekce starých tisků) budou uloženy v pohyblivých i pevných regálech a stolech.

Projekt ve svém celku je zaměřen na tradiční řemesla regionu.

„Městským úřadem v Turnově je v současné době vydáno Koordinované závazné stanovisko pro územní rozhodnutí ke stavbě roubenky, které obsahuje závazná stanoviska všech příslušných dotčených orgánů. Na základě  koordinovaného stanoviska byla podána žádost o stavební povolení.. Vzhledem k tomu, že se ve stanovisku neobjevila žádná překážka, která by stavbě bránila, stavební povolení by mělo být vydáno v zákonné lhůtě,“ zdůraznil náměstek hejtmana..

Financování projektu:

Dotace z evropského fondu (ROP) 85%                                 6 095 792 Kč

Dotace ze státního fondu                  5%                                     358 576 Kč

Spoluúčast žadatele                        10%                                    717 152 Kč

Celkem                                                                                  7 171 520 Kč

Navržený harmonogram projektu:

Aktivita projektu          Doba realizace

Příprava projektu (předinvestiční fáze) duben - prosinec 2007

Realizace projektu (investiční fáze)      

-smluvní vztahy projektu          červenec - srpen 2008

-výběrové řízení na dodavatele vybavení depozitáře     srpen 2008

-smluvní vztahy k dodavateli vybavení depozitáře         září 2008

-vybavení depozitářů    říjen – prosinec 2008

-výběrové řízení na dodavatele stavebních prací kamenář. domu          září – prosinec 2008

-smluvní vztahy k dodavateli stavby kamenář. dům       leden 2009

-stavební práce na kamenář. domě       duben – prosinec 2009

Provozní fáze  

-zprovoznění nového depozitáře           únor 2009

-otevření kamenářského domu pro veřejnost    květen 2010

 

Regionální muzea v Turnově a Jaworu spolupracují na vzniku klenotnice a expozice minerálů

Rada Libereckého kraje schválila projektový záměr nazvaný „Klenotnice“.

Realizací projektu vznikne na české straně v Muzeu Českého ráje  v Turnově nový výstavní prostor, kde bude možné vystavit zvláště cenné památky českého kulturního dědictví – nejenom šperky, ale např. i vzácné tisky, mince nebo medaile – vždy jen mimořádné předměty vysoké umělecké a historické hodnoty s nevyčíslitelnou peněžní hodnotou.

Na straně polského partnera  Regionálního muzea Jawor vznikne nová výstavní expozice „Minerály a drahé kameny“ s možností realizace dalších doprovodných aktivit,“ uvedl náměstek hejtmana Antonín Schäfer, pověřený vedením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

 

 

Popis projektu:

Prostor budoucí klenotnice je již v současnosti využíván jako archeologická expozice v rámci stálých expozic MČR. Jedná se o pískovcové klenuté místnosti s unikátními cihlovými klenbami ze začátku 19. století, které již samy o sobě mají vysokou estetickou a památkářskou hodnotu. Působivost historického sklepního prostoru vytváří ideální podmínky k prezentaci exponátů a jejich nerušené vnímání divákem.

Realizace projektu předpokládá zlepšení cirkulace vzduchu (instalace klimatizace) a pouze drobné stavební úpravy. Při nich dojde k odstranění nevhodných zásahů z minulosti (např. povrchové vedení elektroinstalace). Nejpodstatnější stavebně-technickou změnou bude přeložení původní pískovcové dlažby (pod ní bude veden rozvod přípojek k vitrínám).

Podzemní prostory nemají okna a je do nich přístup pouze jedinými dveřmi ze vstupní haly muzea.Tím jsou splněny základní bezpečnostní podmínky pro budoucí instalaci. Nová klenotnice bude napojena na stávající EZS muzea včetně průmyslových kamer a přístup do ní bude chráněn certifikovanou bezpečnostní mříží. Vlastní vitríny budou celoskleněné, prachotěsné a splňující bezpečnostní standardy normy P2A, která je požadovaná pojišťovnami.

Projekt předpokládá použití typizovaných vitrín, které uspoří značnou část finančních prostředků bez snížení bezpečnostních i estetických požadavků. Ve výběrovém řízení budou osloveny přední výrobci skleněných vitrín, kteří mají dostatek zkušeností s instalací požadovaných produktů.

 

Vybudování klenotnice v objektu muzea umožní prezentaci mimořádných sbírkových předmětů, které pro svoji finanční hodnotu nemohly být dosud vystaveny. Jde o zvlášť cenné klenoty, drahokamy, historické mince a staré tisky.

Na projektu bude spolupracovat partnerské muzeum v polském Jaworu. Město Turnov a Jawor uzavřely již v r. 1999 smlouvu o partnerské spolupráci.

Regionální muzeum v Jaworu  má rozsáhlé geologické a mineralogické sbírky, ale nemá k dispozici specialistu v oboru geologie. Tohoto odborníka zajistí v rámci projektu Muzeum Českého ráje.

„Projekt rozvíjí spolupráci mezi českými i polskými partnery nejen po celou dobu projektu, ale

i po jeho ukončení. Předpokládá se výměna některých exponátů (polské šperky do MČR, zapůjčení minerálů z MČR do Polska), ale i další přímá spolupráce na následných projektech a kulturních akcích,“ upozornil náměstek hejtmana s tím, že.v tomto projektu bude Muzeum Českého ráje v Turnově „lead partner“.

Muzeum Českého ráje v Turnově poskytne svému polskému partnerovi odborný personál pro

klasifikaci mineralogických sbírek a rovněž pomůže při instalaci nových expozic svoji znalostí

prezentačního know-how. Na turnovském muzeu pak dále bude organizační i ekonomické vedení  celého projektu.

 

Financování projektu:

Druh nákladu                                    Muzeum Turnov      Regionální muzeum Jawor      Celkové náklady

Náklady na projekt za každého

partnera jednotlivě

                                                            1 280 000,-                          703 606,-                             1 983 606,-

Dotace 90%                                        1 152 000,-                          633 245,-                             1 785 245,-

Vlastní podíl partnera 10%                    128 000,-                           70 360,-                                198 360,-

Celkové uznatelné výdaje projektu                                                                                         1 983 606,-

 

Navržený harmonogram projektu:

 

Aktivita projektu          Doba realizace

Příprava projektu (předinvestiční fáze) květen - prosinec 2007

Realizace projektu (investiční fáze)      

-smluvní vztahy projektu          červen 2008

-výběrové řízení na dodavatele vitrín    červen - září 2008

-klasifikace geologických sbírek           červen – červenec 2008

-společná setkání partnerů projektu     červen, srpen, říjen, prosinec 2008

- úprava prostorů klenotnice, technická instalace, instalace vitrín          srpen – říjen 2008

Provozní fáze  

-zpřístupnění klenotnice            leden 2009

 

Pro projektový záměr je v současné době zpracovaná studie proveditelnosti a rovněž je zpracován projekt na drobné stavební úpravy. Zpracováno je také výtvarné řešení expozice.

Realizaci záměru nic nebrání. Akce není natolik finančně náročná,“ uzavřel Antonín Schäfer.

Projekt je určen pro operační program přeshraniční spolupráce Cíl 3 (Česko – Polsko) – prioritní osa 2. Zlepšení podmínek pro podnikatelské prostředí  a cestovního ruchu,“ dodal.

 

 

Kraj dál povede kampaň na podporu vzdělávání v technických oborech

 

Liberecký kraj zahájil zadávací řízení veřejné zakázky „ Podpora vzdělávání v technických oborech“. Kampaň chce reagovat na stále se zvyšující rozdíl mezi požadavky firem a možnostmi obsadit pracovní místa kvalifikovanými odborníky.

„Rozdíl se stává brzdnou silou rozvoje, nejen Libereckého kraje. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků v technických profesích pociťují firmy v celé České republice i dalších zemích Evropské unie,“ vysvětlil záměr náměstek hejtmana Petr Doležal, pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu..

Cílem kampaně je podle něj zvýšení zájmu mladých lidí o technické obory. Je zaměřena nejen na samotné mladé lidi, ale i na ty, kteří mají bezprostřední vliv na volbu vzdělávací a profesní kariéry - tedy rodiče, pedagogy a výchovné poradce. Smyslem kampaně a její základní myšlenkou je moderními formami popularizovat toto odvětví, zvýšit jeho prestiž a vyzdvihovat úspěchy, kterých se podařilo dosáhnout.

„Důležitou součástí kampaně je také snaha o zlepšení spolupráce mezi středními školami a průmyslovými podniky. Vzájemná komunikace těchto dvou subjektů je životně důležitá, neboť školy by měly pružně a ochotně reagovat na požadavky privátních subjektů a ty by zase na druhou stranu měli najít dostatek chuti a prostoru své požadavky kvalifikovaně prezentovat. A bez této spolupráce se současnou situaci nepodaří zvrátit,“ míní náměstek hejtmana.

Kampaň byla zahájena již v roce 2007 a byla realizována společností WERBUNG BOHEMIA s.r.o. Její dosavadní průběh je ze strany zaměstnavatelů a škol hodnocen jako zdařilý. Aby se podařilo změnit dosavadní názor většinové populace na technické obory, je nutné dlouhodobé a cílené působení.

„Resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu má zájem v kampani pokračovat. Z tohoto důvodu je předkládáno vyhlášení této veřejné zakázky, na jejímž základě bude vybrán subjekt, který na dosavadní kampaň naváže. V první fázi budou náklady na realizaci kampaně hrazeny z prostředků kraje Do budoucna by měla být kampaň financována zdroji Evropských strukturálních fondů,“ informoval Petr Doležal a s tím, že  předpokládaná hodnota  veřejné zakázky je  cca 3,2 mil. Kč včetně DPH.

Financování VZ:

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 800.000,- Kč ročně, přičemž odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu má ve svém rozpočtu na rok 2008 alokovánu celkovou částku ve výši 1.500.000,- Kč. V rámci této akce budou hrazeny finanční prostředky vyplývající z předmětné veřejné zakázky. V následujících letech bude na kampaň na podporu vzdělávání v technických oborech nárokována částka odpovídající nejvýhodnější nabídce.

 

 

Kraj podpoří mládežnický sport a kulturu i v roce 2008

Rada Libereckého kraje i letos podpoří dotacemi z rozpočtu resortu školství akce, které jsou přínosné pro rozvoj LK.  Jsou to:

 KRAJSKÁ RADA AŠSK LK, LIBEREC

Finanční prostředky v celkové výši 125.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s realizací „KRAJSKÉ LIGY ŠKOL 2008“, především k pronájmu, technickému zajištění a nákupu cen.

-          GYMNÁZIUM F.X.ŠALDY, Liberec 11, Partyzánská 530, příspěvková organizace, IČ 46748016, PO BOX 21, Partyzánská 530/3, 460 01  LIBEREC 1

            Finanční prostředky v celkové výši 20.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s nákupem školních sportovních dresů, které budou sloužit k reprezentaci žáků v různých sportech.

-          Happy Time - sdružení, PRAHA

Finanční prostředky v celkové výši 50.000,-- Kč jsou účelově vázány na částečnou úhradu nákladů spojených s realizací „Sportovních her Mateřských škol 2008 Libereckého kraje“.

-         Občanské sdružení EURYTMIE, LIBEREC

Finanční prostředky v celkové výši 28.000,-- Kč jsou účelově vázány na realizaci „Slavnostního koncertu k 10. výročí souboru ARIES“, především k úhradě nákladů spojených s pronájmem divadelní plochy a jevištní techniky. Koncert se koná dne 14. února 2008.

 

Kraj předloží osm projektů na realizaci energetických úspor ve školách do 3. výzvy Operačního programu Životní prostředí

O přípravě projektu energetických úspor v budovách středních škol v majetku kraje rozhodla rada kraje na svém zasedání 10. 4. 2007. Na tomto jednání přijala usnesení o zahájení zadávacího řízení veřejné zakázky malého rozsahu na zpracování „Studie řešení energetických úspor ve vybraných objektech ve vlastnictví Libereckého kraje“. Studie měla sloužit jako podklad pro výběr škol, pro které bude zpracován projekt energetických úspor k podání do  Operačního programu Životní prostředí (dále jen „OPŽP“).

Po zpracování studie rozhodla rada kraje o výběru nejvhodnější nabídky veřejné zakázky Zpracování projektové žádosti o dotaci z Operačního programu Životní prostředí - Prioritní osa 3 s názvem „Řešení energetických úspor ve vybraných objektech ve vlastnictví Libereckého kraje“ uchazeče CEFA s.r.o.

S přípravou projektů bylo započato v polovině listopadu 2007. Pro přípravu kvalitních projektových žádostí bylo potřeba zpracovat celou řadu příloh, jako např. nové energetické audity, projektová dokumentace, podrobné rozpočty atd.

„Na základě zkušeností zpracovatele s podáváním žádostí do 1. výzvy OPŽP a po dohodě se zadavatelem bylo v průběhu zpracování žádosti rozhodnuto, že nebude podána jedna projektová žádost na energetické úspory v osmi vybraných objektech, ale pro každý objekt bude zpracována samostatná projektová žádost. Jednotlivě podané projekty mají větší šanci na úspěch při získání dotace než jeden kumulovaný projekt,“ vysvětlill Vít Příkaský, člen Rady LK pověřený vedením resortu regionálního rozvoje a evropských projektů.

Projekty budou podány do 3. výzvy OPŽP, která byla vyhlášena 21. 12. 2007 a bude ukončena 31. 1. 2008.

Žádosti jsou zpracovány tak, aby maximální možná míra nákladů byla uznatelná a tedy vhodná k proplacení z OP ŽP. Dle propočtů zpracovatele budou způsobilé výdaje dosahovat  výše cca 80%.

Podíl Libereckého kraje zahrnuje, vedle povinného spolufinancování v minimální výši 10%, i neuznatelné výdaje, které ovšem představují nutnou součást realizace projektu. Konečná výše celkových uznatelných výdajů bude známa až po zhodnocení projektu Státním fondem životního prostředí. Lze předpokládat, že se procentní podíl na způsobilé výdaje sníží a náklady kraje se tudíž zvýší.

„Mezi hlavní činnosti při realizaci projektů bude patřit zateplení budov a výměna oken, tak aby bylo dosaženo energetických úspor a splněny požadavky OPŽP,“ poznamenal radní..

 

Předpokládaná výše finančních nákladů:

 

Areál    Dotace OPŽP včetně DPH      Vlastní zdroje včetně DPH       Celkové náklady na realizaci

                                    Kč bez DPH    Kč včetně DPH

1          Gymnázium FX Šaldy, Liberec 14 223 088 Kč            6 693 218 Kč  17 576 728 Kč            20 916 306 Kč

2          Střední škola hospodářská a lesnická, domov mládeže, Frýdlant          15 794 331 Kč            7 432 626 Kč  19 518 452 Kč     23 226 958 Kč

3          Střední škola řemesel a služeb, Jablonec nad Nisou     28 280 206 Kč            13 308 332 Kč            34 948 352 Kč       41 588 539 Kč

4          Domov mládeže - Česká Lípa  11 622 032 Kč            5 469 191 Kč  14 362 372 Kč            17 091 223 Kč

5          Gymnázium Ivana Olbrachta - Semily   24 434 900 Kč            11 498 776 Kč            30 196 367 Kč            35 933 676 Kč

6          Integrovaná střední škola, Vysoké nad Jizerou 22 448 370 Kč            10 563 939 Kč            27 741 436 Kč            33 012 309 Kč

7          Střední škola, Lomnice nad Popelkou  9 105 500 Kč  4 284 941 Kč  11 252 471 Kč            13 390 441 Kč

8          Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa (odhad)  40 460 000 Kč            19 040 000 Kč            50 000 000 Kč            59 500 000 Kč

Celkem            166 368 427 Kč          78 291 025 Kč            205 596 178 Kč          244 659 452 Kč

 „Z hlediska časového rozložení je předpokládána postupná realizace jednotlivých záměrů v průběhu období červenec 2008 až duben 2010, takže potřeba vlastních zdrojů na spolufinancování z rozpočtu kraje bude rozložena do let 2008, 2009 a 2010.

Pro rok 2008 je uvažováno s částkou 20 mil. Kč, která by mohla být v souladu s předběžnými záměry poskytnuta z přebytku hospodaření kraje za rok 2007. Těžiště realizace by pak mělo být v roce 2009,“ vypočítal Vít Příkaský.

Schválení závazku kraje na spolufinancování v dalších letech bude radě kraje a zastupitelstvu předloženo ve chvíli, kdy bude zřejmé, které projektové žádosti a v jakém objemu získají dotaci z OPŽP.

 Liberecký kraj předložil tři žádosti o globální granty

Zastupitelstvo Libereckého kraje schválilo na svém zasedání dne 25. 9. 2007 usnesením

č. 249/07/ZK zapojení Libereckého kraje do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, a to prostřednictvím globálních grantů. Řídícím orgánem tohoto operačního programu je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Liberecký kraj plní roli zprostředkujícího subjektu. Tento vztah je smluvně uzavřen Dohodou o spolupráci Řídícího orgánu a Zprostředkujícího subjektu při zabezpečení realizace Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 12. prosince 2007 vyhlásilo průběžnou výzvu zprostředkujícím subjektům - krajům k předkládání žádostí o globální granty ve všech třech oblastech podpory v rámci prioritní osy 1. Počáteční vzdělávání. Ukončení příjmu žádostí je stanoveno na 31. března 2008, s ohledem na průběžnou výzvu však budou prvnímu zasedání hodnotitelské komise postoupeny žádosti doručené do 30. ledna 2008. V jiném případě se opět prodlouží termín, od něhož bude možno čerpat prostředky z operačního programu.

 „Liberecký kraj jako zprostředkující subjekt předkládá tři žádosti o globální granty:

-           v oblasti podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Libereckém kraji v celkové výši 172 473 995,00 Kč

-           v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti ve vzdělávání v Libereckém kraji v celkové výši 62 717 816,00 Kč

-           v oblasti podpory 1.3 Další vzdělávání  pracovníků škol a školských zařízení v Libereckém kraji v celkové výši 78 397 270,00 Kč,“ uvedl Vít Příkaský, člen Rady LK pověřený vedením resortu regionálního rozvoje a evropských projektů.

 „Na zdrojích financování se podílí Evropský sociální fond 85% a státní rozpočet České republiky 15%, ze strany Libereckého kraje, příp. žadatelů není vyžadováno spolufinancování,“ doplnil.

 V souladu s požadavky řídícího orgánu byl návrh globálního grantu projednán s partnery, kteří se významnou měrou podílejí na rozvoji Libereckého kraje, rozvoji lidských zdrojů v Libereckém kraji a zejména vzdělávání a mají vazbu na oblast podpory: s Radou pro rozvoj lidských zdrojů Libereckého kraje dne 19. 12. 2007, s Krajskou radou Unie školských asociací ČR - CZESHA dne 18. 12. 2007, se Sdružením obcí Libereckého kraje dne 19. 12. 2007 a s Asociací nestátních neziskových organizací Libereckého kraje dne 20. 12. 2007.

 

 

                                                                                                                        Mgr. Jiří Langer

                                                                                                                         Tiskový mluvčí

                                                                                                                      Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky