Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Autoři knihy o Jedličkově ústavu vystavují v Drážďanech

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8150|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V Českém centru v Drážďanech byla v tomto týdnu zahájena výstava „Hledání – 100 let Jedličkova ústavu v Liberci“.  Výstavu připravilo občanské sdružení Unikátní projekty ze Smržovky, Jež provozuje také Evropské výtvarné centrum por postižené děti Sněženka a  tvoří ji výběr z fotografií ze stejnojmenné knihy Lubomíra Vejražky a Jiřího Hladíka, která vyšla v roce 2004. 

„Fotografie na výstavě představují jednotlivé fáze ústavu od jeho založení  v roce 1903 až do současnosti. Výstava je doplněna keramickými stromy, které vytvořily děti ve výtvarných dílnách Jedličkova ústavu v Liberci,“ uvedl jeden z autorů Jiří Hladík.

Výstavu zahájil generální konzul České republiky v Drážďanech Tomáš Podivínský v přítomnosti autorů Jiřího Hladíka a Lubomíra Vejražky, ředitelky Jedličkova ústavu Hany Peldové a dalších významných hostů. Zdravice výstavě od předsedy Senátu ČR Přemysla Sobotky a člena Rady Libereckého kraje Pavla Petráčka přečetla pracovnice Českého centra Tereza Kobrlová.

„Je mi velice líto, že se nemohu osobně zúčastnit slavnostního zahájení výstavy nazvané Hledání  - 100 let ústavní péče o handicapované děti v Liberci.v Českém Centru v Drážďanech.

Je to totiž jeden z dalších zajímavých počinů Evropského výtvarného centra pro postižené děti Sněženka.ve Smržovce, které znovu a znovu hledá vlastní iniciativy pro zdravotně postižené děti.

Samozřejmě patří dík i Českému centru v Drážďanech, které výstavu uspořádanou podle knihy Lubomíra Vejražky a Jiřího Hladíka věnovanou Jedličkovu ústavu v Liberci umožnilo uskutečnit.

Oceňuji dlouhodobost projektu, který v letošním roce pokračuje již dvanáctým rokem. Je u něho důležitá i šíře projektu, který kromě Evropského výtvarného centra do sebe zahrnul i zpracování této knihy a její prezentaci prostřednictvím výstav. Význam tohoto z části historického díla je pro region severních Čech nedocenitelný, neboť komplexně zachytil velmi bohatou česko-německou či spíše německo-českou historii Jedličkova ústavu.

Věřím, že i dnešní výstava přispěje k dobrým česko-.německým a  liberecko-saským vztahům a prospěje k rozvinutí uceleného a dlouhodobého pozitivního působení na handicapované děti v obou zemích,“ napsal účastníkům vernisáže Pavel Petráček.

Výstava, která je v Českém centru v Drážďanech otevřena do 18.června 2009  jistě přispěje k dalšímu rozvoji česko-německých vztahů především mezi Libereckým krajem a Saskem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky