Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Centrum vzdělanosti LK koordinuje pomoc nezaměstnaným na Jablonecku

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8894|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V rámci Euroregionu AMOS Výstavy a veletrhu celoživotního vzdělávání a volnočasových aktivit v Jablonci nad Nisou se 8. října 2009 sešla na svém ustavujícím jednání Operativní skupina pro řešení aktuální situace na trhu práce na Jablonecku složená z představitelů Libereckého kraje, Jablonce nad Nisou, Železného Brodu, Úřadu práce v Jablonci nad Nisou a zástupců škol a školských zařízení Jablonecka a Liberecka.

Hlavní náplní činnosti této skupiny bude v následujících týdnech řešení negativního dopadu hospodářské recese na zaměstnanost v tomto a hledání možných východisek z pohledu resortu školství. Koordinací činnosti pracovní skupiny bylo pověřeno Centrum vzdělanosti Libereckého kraje.

„Úkolem pracovní skupiny je v tuto chvíli provést shrnutí stávající nabídky vzdělávání pro dospělé, kterými disponují vybrané střední školy v kraji eventuálně vytvoření návrhu nových vzdělávacích programů a z druhé strany zmapování rámcových potřeb subjektů působících na straně trhu práce,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl, který se také zmínil o velmi dobrém fungování novoborské operativní skupiny.

„Operativní skupina na Novoborsku jednoznačně prokázala, že produkty její práce byly pozitivně vnímány, a proto kraj uložil CVLK, které má v gesci své hlavní činnosti další vzdělávání, připravit zrcadlové řešení i na Jablonecku,“ doplnil náměstek.

Petr Tulpa, starosta Jablonce nad Nisou, popsal složitost situace, do které se město a jeho nejbližší okolí začíná dostávat. Kromě extrémně rostoucí nezaměstnanosti zmínil i hrozící likvidaci historického dědictví, ukrytého v archivech bankrotujících sklářských firem.

„Řešení resortu vzdělávání vnímá naše město pozitivně. Budeme je, pokud budou v souladu s rozvojem města a regionu, jednoznačně podporovat,“ řekl starosta.

Václav Horáček, starosta města Železného Brodu, hovořil o vysoké nezaměstnanosti, která se zvedla až na 15%.

„Uzavření závodu Železnobrodské sklo v srpnu 2009 mělo negativní dopad i na sklářskou školu ve městě, kde bohužel dochází k úbytku studentů,“ upozornil starosta, který rovněž potvrdil obavy svého jabloneckého kolegy, že mizí sklářské stroje a vzorky, které by měly být zachovány z historického hlediska jako kulturní dědictví.

„Východisko z krize a tím i uplatnění nezaměstnaných sklářů vidíme v zavádění malých sérií českého skla,“  navrhl Václav Horáček..

Michal Holý z Úřadu práce v Jablonci nad Nisou potvrdil zvyšující  nezaměstnanost v regionu.

„Na Železnobrodsku dosahuje 15% a na Jablonecku místy 13%, v městě samotném 8,7%. Nezaměstnanost se na Jablonecku zvyšovala od srpna 2008 vlivem pádu Jablonexu a poklesem zakázek v průběhu ekonomické krize,“ vypočítal Holý.

Účastníci jednání se shodli, že právě střední školy by se měli stát centrem rekvalifikací, neboť . mohou reagovat operativně a nemusí žádat o akreditace rekvalifikačních kurzů v rámci své odbornosti. Zástupci škol připraví do 19. 10. nabídku vzdělání s touto strukturou název kurzu, kdo jej realizuje, hodinovou dotaci, minimální a maximální účast, dobu zahájení, kalkulaci a dobu realizace.

„Provedeme shrnutí nabídky na straně škol, budeme tvorbu vzdělávacích programů koordinovat s požadavky na straně trhu práce a výstupy z aktivity pracovní skupiny budeme prezentovat na svých internetových stránkách a portálu Regionálního informačního systému o uplatnění absolventů na trhu práce RISA,“ uvedl ředitel CVLK Robert Gamba s tím, že Pracovní skupina se znovu sejde 2. listopadu 2009 v Železném Brodě.

 

Složení pracovní skupiny:

Liberecký kraj

Město Jablonec nad Nisou

Město Železný Brod

Úřad práce Liberec

Úřad práce Jablonec nad Nisou

Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu KÚ LK

Gymnázium, Jablonec nad Nisou, U Balvanu 16

Gymnázium, Jablonec nad Nisou, Dr. Randy 4096/13

Gymnázium, Tanvald, Školní 305

Vyšší odborná škola mezinárodního obchodu a Obchodní akad., Jablonec n.N., Horní n. 15

Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor, Wolkerova 316

Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola, Jablonec nad N., Horní nám. 1

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470

Integrovaná střední škola, Vysoké nad Jizerou, Dr. Farského 300

Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, Belgická 4852

Střední škola řemesel a služeb, Jablonec nad Nisou, Smetanova 66,

Střední škola gastronomie a služeb, Liberec, Dvorská 447/29

Střední odborná škola a Gymnázium, Liberec, Na Bojišti 15

Soukromá obchodní akademie SOAPA, s.r.o.

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Liberec, Kostelní 9,

Pedagogicko-psychologická poradna Jablonec nad Nisou

Okresní hospodářská komora v Jablonci nad Nisou

Centrum vzdělanosti Libereckého kraje

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky