Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Delegace kraje přijela z pracovní návštěvy kantonu St. Gallen obohacena o zajímavé podněty

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7739|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Pětidenní pracovní návštěvu kantonu St. Gallen ve Švýcarsku absolvovala ve dnech 15. – 19. března  delegace Libereckého kraje včele s hejtmanem Stanislavem Eichlerem a náměstkem hejtmana Vítem Příkaským.

První den návštěvy se hosté Kooperace St. Gallen – Liberec setkali s jejím prezidentem Bruno Dudlem a seznámili se s prostředím města.

Druhý den již byl zcela pracovní. V dopoledních hodinách si vyslechla delegace přednášku od Sarah Hauser o Švýcarsku a kantonu St. Gallen. Následovaly informace  o turistickém ruchu v okolí Bodamského jezera, které přednesl za Sdružením IBK Boris Tschirkym. Odpoledne se uskutečnilo setkání s představiteli kantonální vlády St. Gallen v čele s Dr. Josefem Kellerem V jednacím sále Parlamentu kantonu St. Gallen hostitelé představili  systém hlasování a vytváření kantonálních vlád. Následovaly ještě další dvě přednášky na téma územní plán a rozvoj regionu (přednášel Strauss Ueli) a ochrana životního prostředí (přednášel Brülisauer Alfred).

 

Třetí den se delegace dozvěděla, jak se rozdělují daně a jak funguje spolupráce kantonu s Evropskou unií (přednášel Bucheli Markus).  Dále navštívila zdejší klášter a chloubu St. Gallenu: klášterní knihovnu. Slavnostní oběd uspořádal ministr pro zahraniční vztahy Markus Buchelim spolu se zakladatelem kooperace Hansem Hillerem.

Diskutovalo se o spolupráce obcí a kantonu při rozvoji  (přednášela Baumgartner Danielle) a poté následovala přednáška o projektu Culinarium, kterou přiblížil Andreas Allenspach.

„Tyto informace názorně ukazovaly propagaci a prosazování místních výrobků na trhu. Kupříkladu jsou tyto výroky označeny logem Culinarium a na obalech je psáno, kde a kým byly vyrobeny.

V tomto případě se jedná se masné výrobky, potravinářské výrobky z místní zemědělské produkce a další místní speciality. Ukazuje se, že za takto označené zboží je místní zákazník schopen zaplatit i několikanásobně více, než za dovážené výrobky nejasného původu,“ uvedl hejtman.

Čtvrtý den návštěvy se delegace vydala na jih kantonu do okolí obce Pfäfers, kde navštívila zdejší radnici a od starosty a dalších radních vyslechla jejich záměry a diskutovala o běžných problémech obcí toho typu. Zvláštností této obce je například plánovaná výstavba nového mostu dlouhého 200

metrů, která bude spojovat jednotlivé části obce.

„Z této obce bylo několik účastníků na Mistrovství světa v lyžování Liberci a mimo jiné také navštívili Osečnou,“ upozornil starosta Osečné Jaroslav Hauzer.

Delegace také navštívila nedalekou vodní elektrárnu, kde náš hejtman diskutoval s ředitelem této elektrárny o rozdílnosti jaderných a vodních elektráren. Ředitel vysvětloval, že jejich společnost vlastní dvě jaderné elektrárny a tyto přírodní zdroje mají za úkol pouze vyrovnávat špičkové odběry. Na závěr se delegace přesunula do další části obce Pfäfers, kde se nachází sanatorium pro tělesně postižené. Léčí se zde inovativními léčebnými metodami a využívají se místní geotermální prameny.

 

Pátý den návštěvy se delegace vydala do obce Abtwill, která je předměstím města St. Gallen. Zde delegaci na radnici přivítal starosta Adreas Haltiner, který seznámil hosty s rozpočtem města a vysvětlil fůzi několika škol a školek. Ředitelku školního komplexu Maya Keelová pak provedla návštěvu jednou ze školek.

„Domnívám se, že pobyt ve švýcarském St. Gallenu obohatil všechny účastníky o nové podněty, které v nás vyvolal tamní konzervativní systém řízení a praktický příklad demokracie v praxi. Mnohačetná referenda na všech úrovních sice zpomalují určitým způsobem chod společnosti, ale na druhou stranu vedou k pomalému ale jistému pokroku bez náhlých změn. Ukázněnost občanů, pořádek nejen na ulicích a hlavně dochvilnost v každém vyvolala určitý respekt. Všudypřítomné švýcarské symboly zdůrazňují hrdost na svůj stát a vlastenectví, na které u nás ještě nejsme zvyklí,“ shrnul přínos návštěvy hejtman a připomněl, že šlo o první  oficiální přijetí členů nové Rady LK představiteli partnerského kantonu  St. Gallen.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky