Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Díky EU může STŘEVLIK více vzdělávat mateřské školy v ekologické výchově

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8881|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

O ekologickou výchovu mají mateřské školy z Libereckého kraje velký zájem. A od podzimu 2009 do léta 2011 toho pro ně bude připraveno opravdu hodně. Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje (STŘEVLIK) totiž uspělo s žádostí o grant z fondů Evropské Unie na rozvoj ekologické výchovy nejmenších. 

Projekt Zvyšování kvality a efektivity v předškolní environmentální výchově získal ve druhé výzvě do Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost dokonce nejvyšší bodové ohodnocení mezi projekty na další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení. V nejbližších dvou letech tak bude možné na vzdělávání pedagogů v MŠ využít více než 2,5 mil. Kč.

„S podporou ekologické výchovy v mateřských školách začal přímo Liberecký kraj, a to prostřednictvím projektu Mrkvička již v roce 2004. O tom, že má tato práce smysl, svědčí fakt, že do současné doby se k Mrkvičce přihlásilo téměř 90 organizací. Ty nejsou navíc pouze na papíru, jak už to u obdobných projektů někdy bývá, ale aktivně se účastní. Možnosti jsou však omezené a zájem velký. Výrazná většina seminářů se v poslední době okamžitě naplnila a bylo nutné odmítat,“ popisuje situaci ředitel STŘEVLIKu Radek Hromádka.

Krajská příspěvková organizace STŘEVLIK je od roku 2007 hlavním realizátorem vzdělávání pedagogů z mateřských škol v ekologické výchově na území Libereckého kraje.

„Cílem nového projektu je přivést ekologickou výchovu v mateřských školách na vyšší úroveň. V praxi se totiž často stává sadou aktivit na téma příroda. Prostřednictvím projektu budeme usilovat o to, aby se jednalo o výchovu s promyšlenými cíli a efektivními metodami, které povedou k formování postojů a chování dětí,“ přiblížil hlavní účel ředitel STŘEVLIKu. 

A co projekt konkrétně nabídne? Bude připraveno více jak 150 hodin seminářů, jejichž cílem bude učit, jak co nejefektivněji začleňovat ekovýchovu do vzdělávacího programu. Například v environmentální psychologii se budou moci pedagogové seznámit s tím, jak nejlépe probouzet u dětí lásku a úctu k přírodě. Lektoři z celé republiky představí i správné  plánování a hodnocení ekologické výchovy. Vzhledem k velkému zájmu bude opět zařazeno kritické myšlení… Součástí seminářů budou modelové výukové hodiny.

A to není zdaleka vše! Každý rok bude připraveno dvoudenní setkání mateřských škol k ekologické výchově. Pracovníci ekocentra budou pedagogům poskytovat metodickou pomoc k jejich vzdělávacím programům i projektům. Nebudou chybět ani náměty a inspirace pro projekty přímo v mateřských školách.

„Zlatým hřebem bude vydání české verze čtyřdílné publikace Ekovýchovné aktivity pro děti. V Německu je toto dílo se spoustou praktických návodů uspořádaných do celoročního projektu nejoblíbenější pomůckou pro předškolní ekologickou výchovu,“ doplnil Hromádka.

A jak se dozvědět více? Aktuální informace získáte na www.strevlik.cz pod odkazem Mrkvička nebo u Dobroslavy Stránské ze Střediska ekologické výchovy Libereckého kraje, tel.: 482 360 011, e-mail: dobroslava.stranska@strevlik.cz.

Díky dotaci z Evropské Unie budou veškeré aktivity projektu zdarma.   

Letáček k projektu s přiblížením konkrétních aktivit najdete zde

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky