Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman navštívil liberecké Dětské centrum Sluníčko

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8771|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman LK Stanislav Eichler navštívil dnes Dětské centrum Sluníčko (do 31. 12. 2008 Kojenecký ústav a dětský domov) v ulici U sirotčince v Liberci. Setkal se zde s náměstkyní primátora Liberce Naďou Jozífkovou a ředitelkou Annou Vereščákovou.

„Ředitelka Sluníčka mi představila projekt „Vybudování nového kojeneckého ústavu a dětského domova ve společném areálu Pekárkova“, který schválilo Zastupitelstvo města Liberec 28. 5.

2009. Za sebe mohu říci, že mě projekt zaujal a budu jeho realizaci podporovat,“ uvedl hejtman s tím, že takové zdravotnické zařízení navštívil poprvé, ale získal tak velkou osobní zkušenost.

Anna Vereščáková, která v loňském roce vedla mnohá jednání se zřizovatelem ve věci vybudování nového zařízení pro děti, hejtmana informovala, že by výstavbou nového zařízení měla být transformována ústavní péče o děti na péči rodinného typu.

„Nové zařízení pro děti bude mít charakter rodinných buněk, má jich být šest cca pro 30 dětí, aby se v nich podmínky co nejvíce blížily podmínkám v rodině,“ řekla ředitelka a připomněla, že výstavba či přestavba centra má městem schválený rozpočet ve výši 45 miliónů korun, chybějí však finance na vybavení.

Příspěvková organizace umisťuje na kojenecké oddělení a dětské oddělení nejen děti z Liberce, ale má samozřejmě působnost Libereckého kraje. Jsou sem přijímány děti z České Lípy, Jablonce nad Nisou, Frýdlantu, Nového Boru, Turnova, Jilemnice. Podíl děti mimo libereckých se pohybuje v rozmezí 60 – 70% tj. pouze 30 – 40% tvoří příjem dětí z města Liberce.

„I tuto skutečnost beru v úvahu, i když nebude jednoduché příspěvek na vybavení bytů v napjatém rozpočtu nalézt, ale určitě se o to pokusíme a budeme hledat cesty k řešení,“ přislíbil Stanislav Eichler.

 Podle ředitelky je potřebné v zájmu zdravého vývoje dětí dosavadní systém ústavní výchovy nahradit v co největší míře přechodnou rodinnou péči na dobu, než se dítě může vrátit do své biologické rodiny nebo než je pro dítě nalezena trvalá náhradní rodina, a´t už ve formě osvojení či pěstounské péče.

„Věřím, že v příštím roce, někdy na konci třetího čtvrtletí 2010 budeme nové Sluníčko otevírat,“ prozradila své přání Anna Vereščáková.

 

 

Dětské centrum Sluníčko Liberec je příspěvkovou organizací Statutárního města Liberec. Poskytuje komplexní zdravotně-sociální a výchovnou péči v nepřetržitém provozu dětem od narození do tří let věku, jejichž duševní a tělesný vývoj je ohrožen nebo narušen z důvodů zdravotních nebo sociálních a jimž nelze zajistit řádnou péči v rodinném prostředí. Ze zdravotních důvodů může tuto péči poskytovat i dětem starším, zpravidla do věku 6 let.

Provoz je rozdělen do dvou samostatných budov. V budově Husova 91, Liberec 1 jsou umístěny děti od narození zpravidla do 1 roku věku. V budově U Sirotčince 407, Liberec 4 je pečováno o děti starší.

Kojenecké oddělení je situováno v klidné vilové čtvrti uprostřed rozlehlé zahrady na Husově třídě v Liberci. Jsou zde umístěny děti od narození zpravidla do 1 roku věku. Kapacita zařízení je 30 lůžek.

Dětské oddělení bylo zřízeno před 115 lety, kdy sloužilo jako městský sirotčinec vedený řádovými sestrami. Z té doby zůstalo pojmenování ulice, kde se naše zařízení nachází –  U Sirotčince. Dětské oddělení je poblíž městského centra, v dosahu městské hromadné dopravy. Díky rozsáhlé a dobře vybavené zahradě mají děti vhodné podmínky pro pobyt venku. Kapacita zařízení je 50 lůžek.

V obou zařízeních se o děti 24 hodin denně stará kvalifikovaný zdravotnický personál, který je tvořen pediatrem, dětským neurologem, klinickým psychologem, rehabilitačními a sociálními pracovnicemi, dětskými a všeobecnými sestrami, speciálním pedagogem.

Dětské centrum SLUNÍČKO Liberec umožňuje praktickou výuku studentům Střední zdravotnické školy v Liberci, Vyšší zdravotnické školy v Liberci a také studentům Technické univerzity v Liberci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky