Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman s görlitzkým landrátem jednali o společných projektech mezi Lužicí a Čechy

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8096|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

S landrátem landikresu Görlitz (Svobodný stát Sasko) a zároveň prezidentem Euroregionu Neisse Berndem Langem se 19. 5. v Oderwitz  setkal nový hejtman Libereckého kraje a 1. místopředseda Euroregionu Nisa Stanislav Eichler. Bylo to vrcholové setkání představitelů sousedních regionů v tom pravém slova smyslu, neboť jednali na 510 m vysokém Spitzbergu v Oderwitz., na který také oba nejvyšší představitelé krajů vystoupili.

První společné pracovní setkání se týkalo mnoha témat, která obě strany zajímají, těší nebo tíží.

Rychlostní komunikace v Trojzemí B 178

Na prvním místě seznamu priorit Libereckého kraje stojí rychlostní komunikace v Trojzemí. Také česká strana chce nyní s důrazem na Polsko jednat o začátku stavby mostu přes Nisu a o chybějící polské části.

Železniční doprava

Stanislav Eichler informoval Bernda Langeho, že Liberecký kraj vyhlásil výběrové řízení na železniční dopravu z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu. Německá firma nyní obdržela zakázku na traťový provoz.

„Je to první krok ke spolupráci v této oblasti. Velmi dobře funguje spolupráce v oblasti veřejné dopravy, zejména s dopravním svazem ZVON. Je za námi společná veřejná zakázka na provozovatele železniční trati Liberec – Žitava – Varnsdorf – Rybniště/Scheifennersdorf, kterou vyhrála německá společnost Arriva. Kraj si slibuje od toho zkvalitnění služeb na železnici,“ řekl hejtman.

Stavba silnice

Ještě tento rok dojde k sanaci na české straně, co se týká silnice k hraničnímu přechodu Jonsdorf/Krompach.

„Spolupráce pokračuje těsněji po vstupu České republiky do Schengenského prostoru také v oblasti dopravy. V tomto smyslu Liberecký kraj usiluje o rekonstrukci všech původních propojení mezi oběma zeměmi, konkrétně se nyní jedná o zprovoznění bývalého přechodu Krompach – Jonsdorf. Společný projekt na úpravu silnic k hraničnímu přechodu Krompach – Jonsdorf  byl již podán, lead partnerem je Krajská správa silnic, příspěvková organizace našeho kraje,“ uvedl hejtman.

Turismus

Liberecký kraj bude mít od 1. 6. koordinátora na cyklostezky, který se stará speciálně o výstavbu a označení přeshraničních cyklistických stezek. Dále má být také uspíšeno obnovení staré Hřebenovky, která by měla zase vést od Šluknovského výběžku až do Krkonoš.

„Koordinátor cyklodopravy bude usilovat o spolupráci mezi oběma kraji v této oblasti. Možná z 50 procent bude jeho pracovní náplň právě zaměřena na spolupráci se Saskem.“ upozornil hejtman.

„Cykloturistika je velkou možností spolupráce a poznávání lidí. Cyklostezka od pramene Nisy k Baltskému moři je již vyznačena, doplnil landrát

 

Kultura

Bernd Lange a Stanislav Eichler ocenili spolupráci s orchestrem mládeže Europera. Landrát dále připomněl akci Hudba a světlo, která se pořádá v rámci Festivalu Transnaturale u Bärwaldského jezera a pozval hejtmana na zahájení.

Stanislav Eichler odpověděl, že tuto iniciativu vítá a navrhne Radě LK zapojení do této kulturní akce.

Sport

Mistrovství Evropy v lehké atletice seniorů má být v roce 2012 velikou událostí v Trojzemí, která by také byla podporována Euroregionem. Mimoto by měla být do budoucna také bližší spolupráce mezi sportovními svazy. V roce 2010 by se měla uskutečnit

1. euroregionální sportovní konference, nad kterou převezmou záštitu hejtman a landrát.

Stanislav Eichler a Bernd Langpoté také vystoupili po laně na  Spitzberg,  ze kterého je výhled od elektrárny Boxberg až k Ještědu, vidět jsou  Jizerské hory i Krkonoše.

Stanislav Eichler pozval svůj protějšek na návštěvu Libereckého kraje, která by se měla uskutečnit na přelomu srpna a září letošního roku.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky