Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman se starostou pokřtili novou knihu Tomáše Edela

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 06. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8172|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Zaplněný sál Podještědského muzea v Českém Dubu byl o víkendu května svědkem křtu knihy historika a ředitele muzea Tomáše Edela nazvanou Podještědí v Hitlerově třetí říši s podtitulem Kronika obyčejného života let 1938 – 1946. Kmotry publikace se stali přítomní hosté - hejtman LK Stanislav Eichler a starosta města Jiří Miller.

„I když jsem spíše „středověkařem“, zaujaly mě v poslední době i novodobější dějiny Českodubska a Podještědí. A zvláště když jsem si uvědomil, že od konce války již uběhlo skoro 70 let a existuje již takřka poslední možnost vyptat se na události 2. světové války, okolnosti záboru pohraničí i odsunu Němců posledních žijících pamětníků,“ uvedl na vysvětlenou v úvodním proslovu Tomáš Edel.

Podle něj roční práce znamenala vypůjčit si obecní, školní i rodinné kroniky, prostudovat soudobý tisk, policejní protokoly a úřední vyhlášky, a také, a hlavně, chodit po vesnicích a osadách

v Podještědí a natáčet a natáčet vzpomínky.„Studovali jsem například Kroniku osvobození Českodubska, Kroniku školy Proseče p. J., Pamětní knihu Bílé, Školní kroniku Petrašovic, Pamětní knihu Kobyly a další. Zajímavé informace jsme našli také v týdeníku Hlasy od Ještěda, který vycházel v letech 1937 a 1938. také jsme vyzpovídali asi pětadvacet pamětníků,“ uvedl autor.

Shromážděný materiál pak vydal zajímavý, souvislý a dramatický příběh, včetně překvapivého, nečekaného a odvážného odboje podještědských starostů v době záboru, kteří si troufli na čtyři memoranda protestující proti okupaci.

Součástí publikace je i příloha se soupisem  českých obětí a vězňů koncentračních táborů se vztahem k Podještědí a soupis odsunutých Němců v období 1945 a 1946.

„Chtěli jsme vytvořit „malé dějiny“ zachycující obyčejný život v Podještědí ve válečných letech,“ uzavírá Tomáš Edel, kterému na vernisáži knihy vesele zahrálo a zazpívalo duo Marcela Famfulová z Horaček a Aleš Hlavatý, jinak bubeník kapely Lazaretní vlak. Autor pak podepisoval první prodané výtisky více než hodinu.

Knihu vydalo Podještědské muzeum a Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé ve Světlé v P., jehož je nyní předsedou Milan Pavlů, nákladem 1100 kusů.









Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky