Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Stanislav Eichler poděkoval v Olomouci za dobrou práci vojákům Společných sil

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8709|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Asociace krajů ČR hodlá zintenzivnit spolupráci s armádou při řešení mimořádných situací. Proto se na včerejším „Informačním zaměstnání pro hejtmany k objasnění řešení případných krizových situací na území ČR“ zejména jednalo o tom, jak pomoc vojáků využívat v krajích intenzivněji.

Ukázkového zaměstnání se zúčastnili místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták, náčelník generálního štábu AČR generálporučík Vlastimil Picek, generální ředitel HZS generálmajor

Miroslav Štěpán, velitel Společných sil generálmajor Jiří Halaško, jeho zástupce generálmajor Hynek Blaško a místopředseda Asociace krajů ČR a olomoucký hejtman Martin Tesařík. Kromě něj se jednání s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu zúčastnili už jen liberecký hejtman Stanislav Eichler a zlínský hejtman Stanislav Mišák. Ostatní hejtmany zastoupili náměstci.

Hejtman Olomouckého kraje mimo jiné poděkoval za pomoc vojska při letních záplavách ve všech postižených krajích a ocenil výbornou spolupráci s armádou.

Dalším tématem jednání bylo krizové řízení, které by podle hejtmanů mělo krajům hlavně nabídnout informace, jakým způsobem mohou armádní prostředky využít.

Jednou z možností je například pomoc vojenských vrtulníků z přerovské základny letecké pátrací a záchranné službě SAR.

"Ty nás hodně zajímají, protože na rozdíl od civilního provozu má armáda skutečně špičkovou techniku," řekl Martin Tesařík.

„Generál Picek nás také  informoval i o možnosti nabídnout pomoc chemického vojska, například při dekontaminaci osob či techniky,“ uvedl Stanislav Eichler.

Dobrou spolupráci se samosprávami kvitoval i ministr obrany Martin Barták, podle kterého se během povodní prokázalo, že by armáda neměla zůstávat koncentrována na velkých základnách, ale naopak se více otevřít spolupráci s kraji či obcemi.

Účastníci zaměstnání pak shlédli praktické ukázky možností techniky 15. ženijní brigády.

„Vojáci prokázali při ukázkovém cvičení skvělou připravenost a bojové nasazení,“ řekl Stanislav Eichler, který za hejtmany poděkoval všem přítomným za vzornou přípravu setkání v Olomouci.

Dvoudenní zasedání Asociace krajů ČR se dnes přesunulo do Moravskoslezského kraje. Hejtmani na něm podepíšou dvě memoranda. Jedno o spolupráci s Radou seniorů České republiky a druhé, které vymezuje vzájemné vztahy s Asociací nestátních neziskových organizací. Jednat budou i o zdravotnictví, dopravě nebo regionálním rozvoji.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky