Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtmani na Vysočině jednali s ministry o regulačních poplatcích a informatizaci veřejné správy

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7680|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada Asociace krajů České republiky ve svém třetím volebním období zasedala v pátek potřetí, tentokrát na Vysočině. Na programu zasedání Rady Asociace krajů na Vysočině bylo projednání aktuálních témat z oblasti informatizace veřejné správy a rozvoje integrovaného záchranného systému vč. vystoupení ministra vnitra Ivana Langera k problematice prověřování zákonnosti postupu krajů ve věci kompenzací regulačních poplatků. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová představila hejtmanům svůj návrh dalšího fungování rezortu zdravotnictví a věnovala se aktuálním tématům regionálního zdravotnictví.

Pokud jde o prověření zákonného postupu krajů ve věci kompenzací regulačních poplatků, ministr vnitra Ivan Langer kraje ujistil, že jeho rezort bude postupovat striktně v mezích zákona o krajích a na základě usnesení vlády, což jsou kraje podle předsedy AKČR a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška  připraveny respektovat. „Budeme však všechny kroky ministerstva a dalších dotčených ústředních orgánů sledovat tak, aby postupy nebyly nestandardní,“ uvedl Michal Hašek. Výsledek ministerských šetření by měl být znám zhruba do tří měsíců.

„Mohu jen vyslovit přesvědčení, které sdílím s předsedou AKČR Michalem Haškem, že v testu zákonnosti naše podklady zaslané ministerstvu vnitra obstojí. Nicméně nebudeme předjímat výsledek. Pokud příslušná ministerstva vznesou ke stávajícímu systému kompenzace poplatků připomínky, jsme připraveni jednat o stavu odpovídajícímu právnímu řádu ČR,“ doplnil po jednání asociace hejtman kraje Vysočina a místopředseda AKČR Jiří Běhounek.

Hejtmani krajů vyjádřili svou nespokojenost se skutečností, aby se záležitost regulačních poplatků stala předmětem „studené války“ mezi centrální vládou a regionálními samosprávami v obecném slova smyslu. „Jsme přesvědčeni, že na základě odlišných politických názorů nelze činit z občanů našich krajů rukojmí. V případě regulačních poplatků jde o dvě rozdílné věci, politické koncepce a prosazování platné politiky tohoto státu,“ nechal se slyšet hejtman Michal Hašek.

Další informace ministra vnitra Ivana Langera se týkaly budování integrovaného záchranného systému, upřesnění harmonogramu zřizování nových krajských policejních ředitelství, realizace integrovaných operačních středisek a způsobu jejich organizace. Obsáhlou diskusi vedli hejtmani s ministrem i o zavádění jednotlivých částí e-Governmentu, např. o systému elektronických datových schránek, který znamená zásadní přeměnu papírových dokumentů do elektronické podoby.

I ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová s hejtmany diskutovala jak jinak než na téma zákonnosti kompenzací regulačních poplatků a dále také o auditech specializovaných center – onkocenter a traumacentrech. „Členové Rady AKČR se domluvili na budoucím jednání krajů a ministerstva zdravotnictví, např. i kvůli komplementární spolupráci krajských a státních nemocnic. Byly diskutovány možnost projednávání určitých koncepčních návrhů týkající se rozvoje zdravotnických zařízení, dotkli jsme se dotační politiky a integrovaných operačních programů,“ komentoval průběh jednání hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák a generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík představili technický plán přechodu na zemské digitální vysílání a činnost veřejnoprávních médií v rámci tohoto procesu a jeho dopad do regionů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky