Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj má přislíbeno dalších 71 miliónů na financování sociálních služeb v tomto roce

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 07. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8470|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Zástupci jednotlivých krajů pověřených vedením sociálních resortů se dne 21. 7. 2009 sešli v Jihlavě na jednání Komise pro sociální záležitosti Rady Asociace krajů ČR s ministrem Petrem Šimerkou z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Předmětem jednání  bylo opětovně financování sociálních služeb, kde pro tento chybí 1,5 miliardy Kč.

„Ministr Šimerka  přítomným tlumočil závěry jednání s premiérem vlády a s  ministrem financí.. Dotace poskytovatelům sociálních služeb pro rok 2009 bude navýšena o částku 800 mil. Kč. To představuje přibližně polovinu požadovaní částky, ovšem  oceňujeme snahu ministerstva kritickou situaci řešit. uvedl radní pro sociální věci a menšiny Libereckého kraje Pavel Petráček, který je místopředsedou komise.

MPSV podle Petráčka předložilo čtyři varianty přerozdělení finančních prostředků v rámci krajů, z nichž žádná nebyla členy komise akceptována. Po živé rozpravě komise přijala řešení vycházející ze skutečnosti v loňském roce. 

„Z celkové částky 800 miliónů korun má Liberecký kraj přislíbeno 71 miliónů korun, což v porovnání s ostatními kraji  považuji za úspěch  Podle výše zmíněného  klíče na částku respektující skutečnost z roku 2008 dosáhnou jen tři kraje. Připomenu, že v předkládaných verzích MPSV měl získat Liberecký kraj pouhých 53 miliónu K.“ upozornil radní Petráček.

Komise Asociace krajů se návazně zabývala financováním sociálních služeb v roce 2010. MPSV  zpracovává návrh, který v nejbližších dnech předloží krajům k připomínkování.
Ze strany MPSV byli dále krajští radní informováni o školení poskytovatelů sociálních služeb (jedná se zhruba o 2 tisíce poskytovatelů), o novém systému dotačního řízení na rok 2010 a o připravované novelizaci zákona o sociálních službách.

„V závěru jednání jsme se zabývali  i aktuální problematikou transformace pobytových zařízení pro osoby se zdravotním postižením. Jedná se o projekt realizovaný MPSV,  do kterého se Liberecký kraj také zapojil.“ uzavřel radní.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky