Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj pomůže vlastníkům lesů bránit se proti kůrovci

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8086|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada kraje rozhodla o poskytnutí neinvestiční účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje ve výši 65.000,00 Kč  pro Lesy České republiky, s.p, v Hradci Králové,  na projekt "Nákup feromonových lapačů pro ochranu lesa proti kůrovcům".

Kůrovci (zejména lýkožrout smrkový) představují jednu z nejvážnějších hrozeb stavu lesů v Libereckém kraji. Jednou z možností ochrany před kůrovci je použití lapačů, ve kterých je vyměnitelný feromonový odparník, který slouží k jejich vábení.

V současné době je akutní riziko další kůrovcové kalamity. Stav kůrovců v roce 2008 byl ve střední Evropě rekordní, jeho šíření pomáhá dlouhodobě suché a teplé počasí a časté větrné polomy. Je proto třeba přijímat mimořádná opatření. Lesy ve vlastnictví státu a lesy větších vlastníků lesa jsou zpravidla zodpovědně obhospodařovány a ochraně lesa je věnována odpovídající pozornost. Opatření Libereckého kraje směřuje k drobným vlastníkům lesa, kteří jsou mnohdy pasivní. Těm poskytuje odbornou pomoc odborný lesní hospodář, většinou Lesy ČR s.p. (dále příjemce). Liberecký kraj je specifický velkým množstvím (cca 15 tis) drobných vlastníků lesa s průměrnou výměrou 1 ha lesa.

Příjemce za poskytnutou dotaci nakoupí lapače, které bude bezplatně půjčovat drobným vlastníkům. Příjemce zapůjčuje vlastní volné lapače již nyní, problémem je jejich nedostatečné množství. Často dochází k jejich krádežím, případně poškozování. Nákupem většího množství lapačů by se zvýšila účinnost ochranných opatření a došlo by k eliminaci krádeží. Cena lapače se pohybuje v rozmezí cca 400 - 700 Kč/kus. Z navrhovaných prostředků bude možno zakoupit 100 - 150 ks lapačů. Smluvně je zajištěno jejich bezplatné půjčování nejméně po dobu 5 let, předpokládá se, že jejich využitelnost by mohla být o několik let vyšší. Feromonové návnady (účinnost cca 2-3 měsíce) je možno zakoupit ve specializovaných obchodech, příjemce bude nabízet zprostředkování prodeje drobným vlastníkům současně se zapůjčením lapače.

Dotaci nelze chápat jako podporu příjemce, ale spoluúčast Libereckého kraje na pomoci vlastníkům lesů spolu s příjemcem. Příjemce zabezpečí distribuci, skladování a evidenci lapačů a distribuci návnad. Zároveň poskytne odbornou pomoc. Lapače budou k dispozici u jednotlivých revírníků, tedy co nejblíže k lidem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky