Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj a město Liberec hodlají založit sdružení Ještěd

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8954|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj se Statutárním městem Liberec založí tzv. zájmové sdružení právnických osob, které ponese zřejmě název Ještěd.

„Zřejmě“ proto, že založení tohoto sdružení musí nezávisle na sobě odhlasovat jednak obě rady - kraje a města, jednak schválit obě zastupitelstva - a tam se samozřejmě může např. i název změnit.

Krajský materiál bude ještě projednáván v mimořádné Radě LK, a po té v Zastupitelstvu LK.

Proč se vlastně toto sdružení zakládá?

Kraj i město mají zájem na obnově národní kulturní památky Horský hotel a vysílač Ještěd. Celá záležitost je finančně mimořádně náročná, a prakticky v současné situaci nerealizovatelná bez evropských peněz.

Ne vždy je ale samotný kraj oprávněným žadatelem do operačních programů, např. v Integrovaném operačním programu Ministerstva kultury nebyl oprávněným žadatelem, „ zájmové sdružení kraje a města“ však ano.

Bohužel se nepodařilo vyřešit včas majetkové otázky kolem Ještědu a Ministerstvo kultury překvapilo všechny kraje tím, že bez jakéhokoli předchozího upozornění rozhodlo zhruba před 2 měsíci, že ukončí příjem projektů do IOP, a to koncem října  2009.

Liberecký kraj s Ještědem nemá v tomto kole IOPu tedy žádnou šanci.

Pokud by se však vyhlásilo 2. kolo výzvy v Integrovaném operačním programu, nebo by bylo možné uplatnit projekt obnovy v připravovaném dalším kole „tzv. norských fondů“ - bude mít kraj připravenou organizaci, která bude moci projekt podat. A tou bude právě zájmové sdružení právnických osob.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky