Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj navštívila delegace z úřadu kantonu St. Gallen

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 03. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7704|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj navštívili ve dnech 15. – 18. března na pozvání Víta Příkaského, náměstka hejtmana pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoj venkova, čtyři zástupci z partnerského kantonálního úřadu v St. Gallen (Švýcarsko). Delegace přijela ve složení: pan Johannes Rutz, vedoucí úřadu pro práci, departement národního hospodářství; pan Walter Abderhalden, vedoucí prevence a kvality, zástupce vedoucího úřadu, úřad pro práci, departement národního hospodářství; pan Roland Schleith, vedoucí regionálního Centra pro zprostředkování práce, (RAV) Heerbrugg, úřad pro práci, departement národního hospodářství a pan Remo Daguati, vedoucí úřadu pro hospodářství, departement národního hospodářství.

V úvodu návštěvy, které uvítal radní Pavel Petráček, byl členům delegace v rámci pracovního jednání na Krajském úřadu Libereckého kraje představen hospodářský profil kraje, nastíněny podmínky pro podnikání v regionu a zmíněna byla i problematika zaměstnanosti v kraji. Se svými prezentacemi zde vystoupili zástupci odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Krajského úřadu Libereckého kraje, Okresní hospodářské komory Liberec, agentury CzechInvest, Technické univerzity v Liberci, Agentury regionálního rozvoje a Úřadu práce v Liberci.

Dalším bodem pondělního programu byla návštěva Technologického centra, které vybudovala česká firma MSV SYSTEMS CZ s.r.o. Toto vývojové a výzkumné centrum je zejména zaměřeno na průmyslovou automatizaci a technologie pro tváření trubek rozvodů plynných a kapalných médií v automobilovém průmyslu, spolupracuje však i s firmami působícími v potravinářském průmyslu či leteckém průmyslu.

Na návštěvu tohoto centra navázala prohlídka katedry netkaných textilií textilní fakulty Technické univerzity v Liberci. Zde si po krátké úvodní prezentaci zaměřené na představení problematiky nanotechnologií a seznámení s unikátním vynálezem možnosti průmyslové výroby nanovláken a jejich širokými možnostmi využití hosté sami mohli v laboratoři vyzkoušet, jak se tvoří nanovlákenná vrstva.

V úterý dopoledne se členové delegace zúčastnili návštěvy společnosti Rekuper Sychrov, s.r.o., jejímž hlavním podnikatelským záměrem je výrobní a obchodní činnost podporující a zavádějící ekologické a energeticky šetrné výrobky a zařízení. Základní a nosnou činností této společnosti je výroba, včetně projekce a montáží, větracích jednotek s rekuperací tepla určených především pro halové objekty. Dalším výrobním oborem je zpracování kovů, především formou subdodávek pro další firmy. Nově se rozvíjejícím oborem činnosti je výroba, návrhy technických řešení a montáž zařízení na regulaci průtoku odpadních vod, které jsou vyráběny z nerezových ocelí. Hosty zajímal široký okruh témat od legislativy řešící podnikání, přes současný odraz krize v malých a středních podnicích, po pracovní podmínky zaměstnanců a problematiku přípravy lidských zdrojů a spolupráci podniků s institucemi vzdělávání.

 

Odpolední program byl zaměřen na poznávání historických  a přírodních krás Libereckého kraje. Členové delegace se zúčastnili prohlídky zámku Sychrov a poté mohli obdivovat krásy Českého ráje na pěší túře Skalním městem, kde zhlédli hrady Valdštejn a  Hrubou Skálu.          

Návštěva delegace ze St. Gallenu se stala dalším střípkem v mozaice vzájemně obohacujících vztahů mezi našimi partnerskými regiony a potvrdila smysluplnost těchto aktivit.




 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky