Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj zasáhla vichřice, škody se odstraňují

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 07. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8469|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Přívalový déšť spojený s vichřicí ze včerejšího podvečera a noci způsobil v Libereckém kraji přerušení železniční i silniční dopravy, výpadek elektřiny a škody na majetku způsobených většinou pádem stromů. Bohužel, došlo v té souvislosti i k jednomu úmrtí a další postižená osoba leží v kritickém stavu v liberecké nemocnici.

Největší hmotné škody po včerejší bouřce a lijáku zaznamenala společnost ČEZ. Včera kolem 18 hodiny bylo bez proudu na 50 tisíc domácností. ČEZ vyhlásila kalamitní stav na Liberecku, Jablonecku, Tanvaldsku, Semilsku, Jičínsku a Trutnovsku, když zde zaznamenala na 50 poruch na vysokém napětí.

„V průběhu dnešního dopoledne se daří poruchy postupně odstraňovat. V  10 hodin aktuálně evidujeme 21 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na vedení nízkého napětí. Bez proudu však už bylo jen 18 tisíc domácností. Očekáváme, že v průběhu dne i ve spolupráci s externími firmami, které jsme najaly, obnovíme dodávku všem zákazníkům,“ uvedla Soňa Holingerová Hendrychová, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Podle ní se v současné době energetici pracují na obnovení dodávek v lokalitách:

Ústecko – Úštěk, Děčín a Česká Lípa – Hvězdov, Źandov (spadlé vodiče), Jiříkov, Holany,

Jablonecko a Liberecko – Jablonec, Zl. Olešnice, Spálov, Jeřmanice, Osečná, Nové Město, Albrechtice, Višňová, Hrádek, Chrastava, Ostašov – Andělská Hora.

Na základě informací zástupců Krajské správy silnic a Českých drah, a.s., sděluje odbor dopravy Krajského úřadu LK následující zprávu: Všechny železniční tratě v provozu a vlaky jezdí dle jízdního řádu. Pouze v Jeřmanicích na trati 030 Liberec – Turnov je od 5:50 hodin porucha zabezpečovacího zařízení včetně železničních přejezdů. Musí se křižovat v jiných stanicích než v žst. Jeřmanice. Na místě závadu odstraňují pracovníci firmy AŽD Praha.

Jsou uzavřeny úseky silnic Navarov III/2885, Košovy III/28715, Rakousy III/2832 a Vyskeř od 1/35. KSS LK ve spolupráci s HZS odstraňuje i s 8 zaměstnanci, kteří byli odvoláni z dovolené, spadlé stromy a elektrické vedení. Předpokládá se, že do 12 hodin bude celá silniční síť v LK průjezdná.

Škody jsou zejména na silnicích v okresech Semily a Jablonec nad Nisou. Byly většinou způsobeny velkým množstvím naplavenin, spadanými stromy a ulámanými větvemi. V současnosti se provádí kontrola celé silniční sítě.

„Vzniklé škody, zejména na krajských silnicích, se vyčíslují. Členové rady LK jsou průběžně informování o následcích živelné pohromy ze strany Hasičského záchranného sboru a záchranné služby a úředníky krajského úřadu. V případě potřeby jsme připraveni okamžitě se sejít a přijmout opatření dle aktuální situace,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová.

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z celého Libereckého kraje vyjížděly za období 23. 7. 2009 od 17:00 do 24. 7. 8 hodin k odstraňování následků živelní pohromy k 475 událostem. (Semily 73, Česká Lípa 55, Jablonec n. N.  107, Liberec 238).

„Hasiči převážně odstraňovali zlámané a vyvrácené stromy z komunikací, profilů železničních tratí, střech domů a vozidel. Upevňovali a odstraňovali uvolněné střešní krytiny, přetrhané telefonní vedení a vedení elektrické energie. Popadané stromy uvěznily několik osob v osobních vozech přímo na komunikacích. Operační střediska zaznamenala také požáry, které vznikly pádem stromů nebo jejich částí na vedení elektrické energie, a požáry trafostanic,“ uvedl plk. Roman Hlinovský, náměstek ředitele HZS LK pro IZS a operační řízení.

 

Zákazníci Skupiny ČEZ mohou v případě přerušení dodávek elektrické energie využít následující telefonickou linku:

Poruchová linka Skupiny ČEZ   840 850 860

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky