Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Místní akční skupiny vystavují ve vestibulu krajského úřadu výsledky své práce

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8948|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Potravinářské a řemeslné výrobky vystavilo v pondělí ve vestibulu krajského úřadu v Liberci devět místních akčních skupin Libereckého kraje. V druhé části vestibulu se představuje Český statistický úřad v Liberci. Přehlídku výsledků práce obou institucí zahájili náměstek hejtmana pro hospodářský a regionální rozvoj Vít Příkaský a vedoucí oddělení regionálních analýz ČSÚ Liberec Stanislava Riegrová.

Akční skupiny podle Víta Příkaského  propojují hned několik sektorů.

„Místní akční skupiny jsou neziskové organizace, založené na principu partnerství mezi veřejným, soukromým a neziskovým sektorem, které působí na venkovském území se společnými tradicemi, potřebami a očekáváním. MAS pracují metodou LEADER, mezi jejíž další principy patří přístup zdola – nahoru, inovativnost, realizace integrovaných akcí, které vznikají na základě stanovené strategie a jsou vzájemně provázány. Vše lze chápat jako výměnu zkušeností a dobré praxe mezi MAS a dalšími subjekty zapojenými do rozvoje venkova a spolupráce na projektech s dalšími MAS,“ uvedl náměstek hejtmana.

Iniciativa LEADER je známá od roku 1991, kdy se začala používat jako nástroj k podpoře venkovských oblastí v členských zemích EU. V ČR se program LEADER objevil v souvislosti se vstupem do EU v roce 2004 a do roku 2008 z něj bylo podpořeno několik desítek MAS ať už v rámci národního programu LEADER ČR nebo LEADER +, který byl součástí Operačního programu Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství.

„V současnosti funguje metoda LEADER jen v rámci Programu rozvoje venkova. MAS z těchto programů získávaly a získávají část finančních prostředků na realizaci svého strategického plánu a samy pak rozhodnou o tom, jaké projekty na svém území podpoří. O rozvoji území tak rozhodují lidé, kteří zde skutečně žijí, znají jeho tradice a identitu a dokáží identifikovat jeho potřeby. MAS tak jsou důležitým článkem rozvoje venkova i v Libereckém kraji,“ upozornil Vít Příkaský s tím, že tato výstava vznikla za účelem propagace MAS a metody LEADER a případným zájemcům by měla ukázat, jaké si MAS, které působí v Libereckém kraji, stanovily cíle, a jak je realizují, případně hodlají realizovat.

Na včerejší vernisáži ochutnali návštěvníci regionální delikatesy, jako jsou vysocké zelí, kozí sýry, podkrkonošský hubník, speciální klobásky či pečivo. Část expozice tvořily kožedělné a keramické výrobky a bohatý informační materiál o jednotlivých místních akčních skupinách.

V Libereckém kraji v současnosti působí místní akční skupiny Brána do Českého ráje, Český ráj a Střední Pojizeří, Kozákov, Mikroregion Frýdlantsko, Podještědí, Podralsko, Přijďte pobejt (oblast západních Krkonoš), Turnovsko a Rozvojové centrum Českokamenicka.

„Domníváme se, že MASA mají budoucnost. Podporují a prezentují práci na venkově a učí  například lidi, jak zpracovávat projekty a následně získávat dotace z Evropské unie,“ řekla Jitka Doubnerová, místopředsedkyně Národní sítě MAS a manažerka MAS Mikroregion Frýdlantsko.

Výstava MAS a ČSÚ Liberec potrvá v sídle Libereckého kraje, v ulici U Jezu v Liberci, do 30. října.























Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky