Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstci hejtmana a studenti besedovali s astronauty

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8876|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V rámci ASE XXII. Planetary Congress, který se koná 4. – 10. října  v Praze, navštívili včera američtí astronauti Owen Garriott a jeho syn Richard Garriott spolu s rakouským  astronautem Franzem Viehbockem  Liberec. Mimo jiné se setkali s Martinem Seppem, náměstkem hejtmana pro resort dopravy, a Radkem Ciklem, náměstkem hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu. Všichni tři kosmonauti přijeli do Česka na pozvání československého kosmonauta a nyní europoslance Vladimíra Remka.

Radek Cikl a ředitel CVLK Robert Gamba besedovali v Centru Babylon v Liberci spolu s astronauty se stovkou středoškolských studentů.

„Vnímám návštěvu astronautů jako velkou motivaci pro vás studenty, neboť všichni tři návštěvníci vesmíru museli dobře ovládat fyziku, matematiku a další odborné předměty, ale také musejí mít dobrou řemeslnou zručnost. Takové znalosti a dovednosti právě u studentů nyní potřebujeme,“ řekl náměstek mimo jiné v úvodním slově.  

Astronauti například vyprávěli, jak prožívali stavy beztíže ve vesmírné lodi, jak v kosmu spatřili bílé ledovce i modré plochy moří, ale neviděli Čínskou zeď.

V průběhu své návštěvy si také prohlédli libereckou radnici, Technickou univerzitu, besedovali se školáky v Chrastavě  a navštívili Ještěd.

Martin Sepp a Radek Cikl se na závěr návštěvy zúčastnili slavnostní večeře, na níž byly přítomny i manželky Owena Garriotta a Franze Viehbocka.

Účastníci setkání se studenty:

Garriott Owen, USA

Narozen:  22.11.1930, Enid, OK, Spojené státy americké

Účastník letů Skylab II (pilot) od 28.7. do 25.9.1973,  a STS-9 Raketoplán Columbia (letový specialista) od 30.11. do 12.8.1983.

Ve vesmíru strávil 69,79 dní, absolvoval 3 výstupy do vesmíru v celkovém čase 13,42 hod.

Garriott Richard, USA

Narozen:  4.7.1961, Cambridge, Anglie, Velká Británie

Účastník letu Sojuz-TMA 13/EP-15/Sojuz-TMA 12 (pasažér, účastník kosmického letu, kosmický turista) od 12.10. do 24.10.2008.

Ve vesmíru strávil 11,86 dní.

Viehbock Franz, Rakousko

Narozen 24.8.1960, Wien, Rakousko 

Účastník letu Sojuz-TM 13/Mir/Sojuz-TM 12 (kosm.-výzkumník) od 2.10. do 10.10.1991.

Ve vesmíru strávil 7,93 dní.









Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky