Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Náměstkyně hejtmana získala v Křižanech Pamětní list u příležitosti znovuvyzdvižení zlaté kostelní báně na vrchol věže

22. 10. 2009
[id:8968|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Do nově pozlacené báně kostela sv. Maxmiliána v Křižanech vrátili 19. října  starosta Křižan Václav Honsejk, administrátor in materialibus farnosti Křižany, Michal Olekšák a statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerové tři tubusy s dokumenty z 18. století a mincemi, které zde nalezli řemeslníci, když sundávali báň kvůli rekonstrukci kostela.. Do čtvrtého tubusu putovaly současné peníze a dokumenty.

„Byl to úžasný zážitek prohlížet dávné dokumenty a staré předměty. Například nejstarší z měděných krejcarů pocházel z roku 1760,  nejstarší písemné dokumenty  z roku 1744 a nejmladší byl kupodivu kus  novin z 26. srpna 1968. Prý jej tam dal kdosi  tajně při opravě v roce 1970,“ vyprávěla Lidie Vajnerová s tím, že  na rekonstrukci přispěl Liberecký kraj, obec Křižany i ministerstvo kultury.

Statutární náměstkyně obdržela „Pamětní list vložení historických dokumentů do báně kostelní věže“, v němž se budoucím generacím vzkazuje: „Římskokatolická farnost sv. Maxmiliána v Křižanech uspořádala 19. října L.P. 2009 v zasněženém farním kostele svatého biskupa a mučedníka Maxmiliána slavnostní akt uložení původních historických i současných dokumentů spolu s uložením mincí a bankovek koruny české do pozlacené báně kostelní věže, nad níž bude vztyčen Kříž Kristův.

Během opravy střechy kostelní věže, která proběhla za finanční spoluúčasti Libereckého kraje a obce Křižany, byly opraveny, nově natřeny a po sto letech opět pozlaceny kostelní báň a kříž. Ty budou po vložení tří původních tub a jedné tuby nové opět vztyčeny na vrchol věže, aby zde pro další generace čekaly na své objevení a vydaly tak svědectví o historii kostela, farnosti, obce  a nás žijících v této době. Svatý Maxmiliáne, oroduj za nás.“  


























 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302