Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Neinvazivní kardiologie liberecké nemocnice má nové, špičkové zázemí

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8775|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Kardiologické oddělení Kardiocentra Krajské nemocnice Liberec,a.s.,  konkrétně jeho ambulantní část, prošla stavebními úpravami za více než 22,5 mil. Kč, z nichž 15 mil. Kč byla dotace LK,  7,5 mil. Kč hradila KNL,a.s. ze svého rozpočtu.  Rekonstrukce a vybavení interiéru představovalo sumu 17 mil. Kč,  na 5,5 mil. Kč  vyšlo pořízení Kardio PACS.  Slavnostního otevření se dnes zúčastnil hejtman LK Stanislav Eichler. 

Rekonstrukce se uskutečnila v sektoru D pátého poschodí Pavilonu interních oborů, v místech, kde kdysi fungovaly arytmologická poradna,  plicní sálek a šatny zdravotních sester.  Zahájena byla  25. 5. 2009  s tím, že veškeré práce „utichly“ včera,  21. září 2009.  Rekonstrukce  zahrnovala jak samotné stavební úpravy interiérů,  tak vybavení jednotlivých ordinací i ostatních prostor podle projektu arch. Lídy Pražákové.  Investiční akce  vyřešila, kromě jiného,  dlouhodobou nutnost  dispozičních změn (dříve byly ambulantní provozy Kardiocentra rozptýleny na několika podlažích pavilonu.) V neposlední řadě vnesla i větší komfort do léčby klientů s kardiologickým onemocněním, což jasně dokazuje statistika Kardiocentra, které pokrývá území se spádovou oblastí více než 600 000 obyvatel a ročně jím projde 30 000 – 35 000 klientů.

 

Hned u vstupu do nově vybudovaného zázemí kardiologie je sesterská recepce,  do jejíž těsné blízkosti je situována oddělená část pro čekající pacienty (vyšetření či příjem na oddělení).  Každá ze šesti ordinací – převážně specializovaných ambulancí (pro poruchy srdečního rytmu, léčbu hypertenze, srdečního selhání a ICHS = ischemická choroba srdeční) -  bude očíslována a číslo také obdrží každý klient na recepci  před vyšetřením. Součástí nového komplexu budou kromě odborných poraden i lékařské pokoje a konferenční místnost.

 

Uplynulý rok byl pro Kardiocentrum KNL, a. s. vedeným  přednostou MUDr.  Rostislavem Poláškem, ve znamení extenzivního rozvoje, a to jak samotné kardiologie, tak kardiologie invazivní,  jejíž primářem je MUDr. David Horák.  Došlo ke vzestupu všech prováděných výkonů.  Obnoven a rozšířen byl monitorovací systém na indermediální péči i na standardním oddělení.  Vznikl stacionář pro jednodenní srdeční katetrizace s kapacitou 6 ošetřených klientů za den a už v loňském roce probíhaly přípravy na výše uvedou

 

 

 

 

 

 

reorganizaci neinvazivní kardiologie.  Pro potřeby oddělení byl pořízen mobilní spirometr, využívaný především pro pacienty před kardiochirurgickými výkony, a záznamník EKG pro monitorování poruch srdečního rytu v domácím prostředí.

 

 

Co si od nového zázemí slibujete,

Jaký dopad bude mít  tato změna na pacienta,

Co je to  Kardio PACS?

Nejen na tyto otázky odpovídá  MUDr. Rostislav Polášek, přednosta Kardiocentra KNL,a.s.: 

„V uplynulých sedmi letech existence libereckého Kardiocentra naše nemocnice investovala především do přístrojového vybavení a vzdělání personálu.   To je jistě pro kvalitu péče to nejdůležitější. My jsme ale chtěli splatit dluh a zlepšit prostředí, ve kterém jsou naši pacienti léčeni. Nejde jen o komfort a kvalitu, ale vznikem nového traktu neinvazivní kardiologie bude oddělen provoz ambulantních specializovaných  vyšetření, přijímání nemocných k plánovaným výkonům od nemocných s akutním často život ohrožujícím onemocněním. Zlepší se efektivita práce jak lékařů, tak středního zdravotnického personálu. Především však prostorové uspořádání nového traktu odpovídá naší filozofii vlídného přijetí,  kdy už se pacient nikdy nesetká se zavřenými dveřmi, ale kdykoli mu bude nápomocna  sestra v recepci.

Přestěhováním sekretariátu, zasedací místnosti a lékařských pokojů se uvolní prostor v 6.patře,  kde plánujeme v příštím roce vybudovat 3. sál  invazivní kardiologie, na jehož vybavení doufáme získat prostředky z evropských rozvojových fondů.

PACS je systém pro správu obrazových dat, se kterými především na kardiologii pracujeme. Veškerá tato data budou uložena v elektronické podobě, a kromě jiného, okamžitě   dostupná a  vyhledatelná bez nutnosti procházet papírové karty, CD disky, apod.“

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky