Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nezaměstnanost v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7310|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V závěru roku nezaměstnanost v kraji podle očekávání bohužel vzrostla, počet uchazečů stoupl oproti říjnu 557 osob a o téměř tisíc osob oproti stejnému období minulého roku, v současné době hledá v kraji práci více než patnáct tisíc osob.

Meziroční index tedy činí 106,8%. Zatímco počet nezaměstnaných žen se příliš nezměnil, u mužů došlo ke značnému nárůstu. Pro ženy bylo stále ještě dost pracovních příležitostí, například ve znovuotevřeném obchodním a zábavním centru Nisa v Liberci. U mužů se však již naplno projevila situace v průmyslu a ve stavebnictví. Ve stavebnictví se jednak projevuje sezónní útlum, dále však také očekávané snižování investic, způsobené globální i začínající globální krizí.

Nejnižší míru nezaměstnanosti v kraji má okres Jablonec nad Nisou se 6 procenty, nejvyšší Česká Lípa s 6,9 procenty. Celorepublikový průměr nezaměstnanosti byl na konci roku 5,3%.

Přes ne úplně příznivá čísla nemusí být výhled do budoucna negativní. Firmy a zaměstnavatelé v kraji poptávají především pracovní síly v dělnických a řemeslnických profesích, dalším pozitivním faktorem je aktivní zaměstnanecká politika libereckého úřadu práce.

„Jsem člověk, který vzešel z odborů, zaměstnanost a spokojenost obyvatel kraj je pro mě jednou z priorit, možná, že vůbec tou největší. Udělám maximum, aby se situace v kraji zlepšovala“ uvedl nový ekonomický radní Zdeněk Bursa.

„Situace na trhu práce není příznivá, nicméně jsme připraveni nabídnout uchazečům účinnou pomoc například jejich zařazením do projektů financovaných zejména z prostředků EU. Stále probíhají rekvalifikační kurzy, podporujeme vznik nových pracovních míst formou mzdové dotace a poskytujeme finanční pomoc při tzv. samozaměstnávání se prostřednictvím samostatně výdělečné činnosti“ doplnila ředitelka libereckého úřadu práce Kateřina Sadílková.

Důležitým faktorem v rozvoji zaměstnanosti je i směřování Libereckého kraje, především v oblasti školství (vytváření a optimalizace studijních zaměstnavateli požadovaných studijních oborů) a rozvoje infrastruktury.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky