Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Objevujeme Liberecký kraj – Albrechtice v Jizerských horách

Objevujeme Liberecký kraj – Albrechtice v Jizerských horách

[30730|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/vnejsi_vztahy/kozy1_2aa10e82f2.jpg]

13. 03. 2009
[id:7673|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Do obce plné hraček, přírodních a kulturních krás vede dnešní objevná cesta Libereckým krajem. Vesnička Albrechtice v Jizerských horách byla založena roku 1670 a pojmenována po majiteli panství Albrechtu Desfours. Místní část obce Mariánská Hora pak vznikla asi kolem roku 1702.

Třetí největší obec na Jablonecku – rozlohou!

Obec se nachází v údolí mezi horou Špičák a Mariánskou horou, v nadmořské výšce přes 600 m.n.m. Rozlohou katastru (2458 ha) se tato malebná horská víska řadí na třetí místo v okrese Jablonec nad Nisou. Počet trvale žijících obyvatel se ve dvacátém století postupně snižoval z 2266 (1900) na dnešních 330 obyvatel.

Svět dětských hraček

V hlubokém údolí leží dominanta a pýcha obce – továrna vyrábějící dřevěné hračky značky, dříve Tofa, dnes Detoa Albrechtice, s.r.o. A nelekejte se, že adresa podniku zní - Jiřetín pod Bukovou. Tradice výroby a prodeje dřevěného zboží tu sahá do roku 1908. V první polovině 20. století byla firma uznávána jako největší a nejvýkonnější továrna na dřevěné perly a knoflíky v Evropě.

 „Naše výrobky jsou vyrobeny z kvalitního tvrdého dřeva, které se těží v horských oblastech střední Evropy. K barvení používáme pouze kvalitní, certifikované, zdravotně nezávadné barvy, které nezatěžují životní prostředí,“ zdůraznil majitel společnosti Jaroslav Zeman, zároveň starosta Albrechtic, a připomněl, že jejich hračky jsou nyní exkluzivně  k mání v OD MY  neboli Forum Liberec.

Vzhůru na první krajský „ledovec“

Obec se pyšní dvěma kulturními památkami - Kostel sv. Františka z Pauly a Protrženou přehradou (viz také povídání o Desné), ale také mauzoleem či Mariánskými schody. V poslední době prosluly Albrechtice osmnáctimetrovým „ledovcem“, který sloužil jako případná záchrana Mistrovství světa v lyžování v Liberci, pokud by nenapadl sníh. Ale napadl.

Tak tu teď leží 16 000 metrů krychlových sněhu. A i když pomalu odtává, starosta předpokládá, že na cca čtyřicet metrů dlouhém ledovém kopci připomínajícím hrad Trosky, (jiní říkají prsa Kateřiny Neumannové) obec uspořádá v květnu, možná až v červnu závody na běžkách, na saních a na bobech zimní sportovní soutěže.

“Chtěli bychom posunout lyžařskou sezonu v Albrechticích co nejdál do léta. Myslím , že je i velká šance, že tento kopec může přežít celé léto a vydržet až do další zimy. Měli bychom tak první ledovec v Libereckém kraji a celé České republice,“ říká s úsměvem Jaroslav Zeman

„Avšak kdo chce vidět kopec co nejvyšší, ať si k nám do Albrechtic pospíší,“ zve starosta s tím, že v obci je na 80 ubytovacích zařízení.

 

Schody nikoli do nebe, ale na Mariánskou horu. Záhada - kdo je stavěl?         

Návštěvníci si pak mohou prohlédnout kostel zasvěcený Františku de Paula. Na hlavním oltáři je obraz sv. Františka de Paula, po jeho stranách jsou dřevořezby sv. Václava a sv. Víta z konce 18. století. V postranních oltářích je obraz sv. Vavřince a socha Panny Marie. Rokoková kazatelna je z 18. století.

A kdo zamíří na místní hřbitov, uvidí ojedinělé mauzoleum s kopulí, které bylo postaveno synem neobyčejně podnikavého Johanna Schowanka, zakladatele firmy na výrobu dřevěných perel a hraček.

Oblíbeným cílem turistů jsou také Mariánskohorské boudy (jedná se o pasteveckou enklávu krkonošského typu na Mariánskohorském hřebeni. Založena byla v roce 1705 a až do minulého století byla nazývána Fritzovy boudy) a samozřejmě Protržená přehrada, o kterou se Albrechtice „perouse sousední Desnou.

„Leží ale na katastru naší obce,“ zdůraznil kronikář Robert Herrmann.

Přehrada na řece Bílá Desná, v nadmořské výšce 806 m.n. byla postavena v letech 1912 až 1915. Dne 18. 9. 1916 došlo k protržení přehrady, jež mělo katastrofické následky. Povodňová vlna způsobila nejen obrovské materiální škody, ale vyžádala si i 65 lidských životů V roce 1996 byla prohlášena za kulturní památku. 

„S Desnou pojí Albrechtice, respektive Mariánskou horu, ještě jedna unikátní stavba - Mariánsko horské schody. Zájemce o výstup je najde v zadní části Desné I. a ručně malovaný ukazatel u silnice turistu navede na 350 žulových schodů, které tam postupně položili skláři, kteří šlapali dolů  s hor za prací,“ říká albrechtický kronikář.

Naopak webové stránky města Desná  zase tvrdí, že  prý každý den v roce byl při stavbě položen jeden schod. Podle pověsti je ale postavili dělníci, kteří chodili každý den nahoru z Desné na Mariánskou horu za prací.

Návštěvník, nechť si vybere, která pověst platí. V každém případě, když šli skláři do práce, byli ve výhodě Mariánskohorští, když šli z práce, veselým krokem šli domů spíš ti Desenští. Vyzkoušejte si sami, kteří na tom byli lépe, když se uprostřed schodů zadýchaní potkali.

„Další zajímavosti je, že na Mariánské hoře bylo od roku 1913 až do začátku druhé světové války Lesní divadlo. Za dobu svého trvání předvedlo divadlo 80 her a 250 představení. Dnes již na jeho místě najde návštěvník  bohužel jen rozvaliny a vše  je zarostlé lesem,“ upozornil Robert Herrmann.

Do Albrechtic, třeba jen vylézt na kopec, než roztaje, zvou Jaroslav Zeman, Jan Herrmann a autor Jiří Langer.

Více informací a tipů na výlety v Albrechticích a okolí: www.albrechtice-jh.cz

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302