Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Objevujeme Liberecký kraj - nová rozhledna v Heřmanicích

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8103|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rozhledna nad obcí Heřmanice bude mít originální tvar 

Nová Vyhlídková věž nad obcí Heřmanice u Frýdlantu bude jistě zajímavým tahákem  pro turisty navštěvující Frýdlantský výběžek. Jednak svou výškou 25 metrů a průměrem tubusu 5 metrů,  jednak svým originálním tvarem, který už nese lidové označení „největší pindík ve střední Evropě“. Stavba unikátní rozhledny ze dřeva by měla být dokončena v průběhu letošního října.

„Přišli za mnou mladí architekti libereckého Studia Mjölk, pánové Mach, Vondra a Nalezený, a tento návrh obci předložili. Myslím, že stavba, která bude stát naproti našemu hřbitovu, bude pro obec přínosem,“ řekl starosta obce Vladimír Stříbrný a prozradil, že stavět se začne zřejmě v červenci.

„Slavnostní otevření má zatím dvě varianty, buď stihneme věž otevřít ještě v listopadu letošního roku, a pokud bychom to nestihli, tak zahájíme na jaře 2010,“ dodal s tím, že tento projekt podporující cestovní ruch je financován z česko-polského programu Cíl 3. Stavební rozpočet je 3,397 mil. Kč.

Rozhledna je podle něj součástí spolupráce mezi dalšími partnery -  sousední obcí Dětříchov a polským městem Bogatynia.

„Naším cílem je navíc propojit tyto tři lokality s  vyhlídkovou věží novou cyklostezkou,“ poznamenal s tím, že celkové náklady tohoto projektu budou cca 12,400 miliónů Kč.

Není důvod nevěřit, že nová rozhledna se stane dominantou obce ležící na česko-polské hranici a že turisté si budou při výstupu lámat hlavu nad označením tvaru stavby. Příkladem je třeba  Hubáčkův televizní  vysílač a hotel Ještěd, což je  rotační hyperboloid. Jaké technické označení ponese Vyhlídková věž nad obcí Heřmanice zatím necháme odborníkům nebo raději lidské fantazii. Jiří Langer

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky