Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekty pro děti předškolního a školního věku na dětském oddělení

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 05. 2009 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:8073|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Od října 2006 probíhá v českolipské nemocnici projekt Proč se bát, který vznikl na základě dlouholetých zkušeností zdravotníků. Dítě, které ví, co ho v nemocnici čeká, se méně bojí. Není stresované banálními vyšetřeními. Co si samo zkusí, lépe snáší. Tato myšlenka vznikla již koncem minulého století ve Velké Británii. Po roce 1989 se pozvolna dostávala i k nám. Na dětském oddělení NsP mají  velkou podporu v panu primáři a vrchní sestře, kteří se snaží maximálně vycházet vstříc.

V roce 2007 nemocnice ve spolupráci s MŠ Šikulka na tento projekt navázala projektem Kocour Damián, který provází děti po odděleních dětské nemocnice, připravuje je na vyšetření, zpříjemňuje pobyt jim i jejich doprovodu. Podle aktuálního zdravotního stavu vyplňuje volný čas malých pacientů. Projevuje se zde zpětná vazba s ostatními projekty, děti velmi kladně reagují na známé věci, na to co zde prožily, jako pacienti, nebo účastníci některého projektu.
 V roce 2008 připravily paní učitelky z MŠ Šikulka, zdravotní sestřičky a lékaři dětského oddělení projekt pro děti mladšího školního věku zaměřený na prevenci úrazů, neboť dvě třetiny hospitalizovaných dětí utrpělo nějaký úraz. Projekt nazvaly Už vím co mám dělat. Na základních školách má velký ohlas. Na popud učitelů ZŠ připravují na rok 2010 další projekt pro předškolní i školní děti zaměřený na stomatologickou prevenci a správné stravovací návyky, protože tak jako úrazy jsou velkým problémem, také zkažené zuby, obezita, odmítání stravy…, trápí naši mladou populaci.

I v dalších letech by chtěla nemocnice spolu s mateřskou školou ve všech projektech pokračovat a dle aktuálních potřeb připravovat nové.

V roce 2006 – 2007 se projektu  Proč se bát zúčastnilo 588 dětí. V roce 2007 – 2008 se zúčastnilo 412 dětí, neboť nemocnici navštěvovali hlavně jednotřídní mateřské školy, ve kterých je méně předškolních dětí než v mateřských školách městských.  V roce 2008 – 2009 se do dnešního dne projektu Proč se bát zúčastnilo 198 dětí.

Projektu Kocour Damián se v roce 2007 – 2008 zúčastnilo 2700 dětí a od začátku letošního roku dosud 2500 dětí.

Projektu Už vím co mám dělat  letos  378 dětí.

 Doplňující informace:

 Projekt – UŽ VÍM, CO MÁM DĚLAT

 Projekt vznikl na popud základních škol, které projevily zájem pokračovat v projektu PROČ SE BÁT s dětmi na prvním stupni ZŠ. Tato skupina dětí je velmi ohrožena co se týká úrazů, kterých neustále přibývá, hlavně o prázdninách. V roce 2007 bylo v českolipské nemocnici hospitalizováno asi 3.000 dětí, z toho skoro dvě třetiny dětských pacientů utrpělo nějaký úraz (fraktury, otřesy mozku, poranění sleziny, ale i alkohol, otravy a drogy). Děti ve školním roce tráví mnoho času u počítače a televize, sportovní aktivity jsou často opomíjeny. V letních měsících se děti dostanou do přírody, na tábory,… a nejsou na tělesnou zátěž zvyklé, ani nevědí, jak se chránit. Právě této skupině dětí je náš projekt věnován. Chceme je upozorňovat na nebezpečí úrazů při jejich aktivitách a hrách v přírodě, ale i doma, jak jim předcházet, nebo jak minimalizovat následky.

Pedagogický záměr

-         hravou formou prohlubovat znalosti dětí, jak se správně chovat na ulici, doma, v přírodě a jakým případným nebezpečím předcházet

-         upozorňovat děti na možné následky jejich neopatrného jednání

-         připomenout nebezpečí drog a kouření, jejich následky

-         seznámit děti s lékařským prostředím jako zdravotnickou institucí

-         ukázat dědem dětské oddělení

Program

-         krátká úvodní hříčka

-         praktická část

-         prohlídky dětského oddělení

Místo konání

-         nemocnice v České Lípě, jídelna pro zaměstnance, každé úterý od 10.00 hod. – možnost se dohodnout na jiném čase i dni

 Projekt - PROČ SE BÁT

Projekt vznikl na základě potřeb zdravotníků, neboť dítě, které ví, co ho čeká se méně bojí. Není stresované banálními vyšetřeními. Co si samo zkusí, lépe snáší.

Tato myšlenka vznikla již koncem minulého století ve Velké Británii. Po roce 1989 se pozvolna dostávala i do našich dětských nemocnic. Velmi dobré zkušenosti mají v Pardubické dětské nemocnici, kde již takto pracují několik let a o své bohaté zkušenosti se ochotně dělí a poskytují je i jiným pracovištím v České republice. Tak se tato myšlenka dostala i do České Lípy. Nyní se ji tady snažíme aplikovat a dále rozvíjet v našich podmínkách.

Na základě zájmu jednotlivých mateřských škol v České Lípě a okolí, budou realizovány jednotlivé přednáškové bloky asi pro 20 dětí.

 Pedagogický záměr

-         hravou formou seznámit děti předškolního věku s lékařským prostředím a nemocnicí, jako zdravotnickou institucí

-         připravit děti na případnou hospitalizaci a nezbytná základní vyšetření

-         připomenout si základní hygienická pravidla

-         ukázat dětem panenky s vnitřními orgány

-         prevence kouření a drog

 Program

     -    úvodní pohádky

-         praktická část – děti ošetřují

-         závěr – shrnutí znalostí

 Místo konání

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě – přednáškový sál od 10.00 hod. Doba trvání asi 45 minut. Zahájení projektu v říjnu 2006. V případě zájmu volné termíny od 20.1.2009 po telefonické dohodě

Projekt – KOCOUREK DAMIÁN V NEMOCNICI

Náš kamarád kocourek Damián je průvodce dětí i jejich doprovodu na dětských odděleních. Pomáhají mu dvě děti (figurky) Janička a Honzík. Všichni tři jsou součástí projektu Herní specialista a odvíjí  se od nich většina dění na oddělení. Děti a jejich doprovod jsou jimi na dětském oddělení připravováni hravou formou na výkony, zákroky, operace, … Touto formou jsou informovány i děti školního věku. Učitelky mateřské školy pracují i s dětmi staršími, protože na našem oddělení byla základní škola zrušena a i tyto děti potřebují překonávat stresové situace, které hospitalizace bezesporu přináší. Škola si k těmto aktivitám vyrobila pomůcky – figurky s vnitřními orgány, zdravotnický materiál, fotoalba a hračky s touto tématikou. Pomůcky se neustále doplňují a zdokonalují

Pedagogický záměr

-         hravou formou seznámit děti s lékařským prostředím

-         připravit děti i jejich doprovod na lékařské zákroky, které je čekají

-         prohlubovat znalosti dětí v oblasti prevence nemocí, zdravého životního stylu, správného stravování,…působit i na jejich doprovod

Program

-         každodenní krátké dramatické hříčky s kocourem

-         praktické ošetřování kocoura

-         využívání všech pomůcek pro navodění potřebné situace

Místo konání

-         oddělení dětské nemocnice

Primář dětského odd. MUDr. Josef Gut

Vrchní sestra dětského odd. Jitka Jelínková

Speciální pedagog MŠ Šikulka Bc. Alena Houdová

Bc, Pavlína Bílková

Odbor komunikace a PR, tisková mluvčí

Nemocnice s Poliklinikou Česká Lípa, a.s.

Purkyňova 1849, Česká Lípa 470 77

Tel.: +420 487 954 950

GSM:+420 739 500 448

e-mail: pavlina.bilkova@nemcl.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky