Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada kraje jednala s görlitzkým landrátem na Ještědu

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8681|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

S landrátem landkresu Görlitz (Svobodný stát Sasko) a zároveň prezidentem Euroregionu Neisse Berndem Langem a jeho doprovodem se dnes sešel na Ještědu hejtman LK Stanislav Eichler, zároveň 1. místopředseda Euroregionu Nisa, a další členové Rady LK. Bernd Lange tak oplatil hejtmanovi návštěvu z 19. května, kdy se oba představitelé sousedních regionů sešli v Oderwitz. 

„Vítám vás  na dominantě Libereckého kraje - hoře Ještěd vysoké 1012 m. n. m. S panem landrátem landkresu Görlitz  Berndem Langem se dnes setkáváme již podruhé, a shodou

okolností, či záměrně, opět na vrcholu hory. Tenkrát v Oderwitz jsem musel vylézt na 510 m vysoký Spitzberg pomocí lan,  dnes pan landrát vystoupal na dvojnásobně vysoký Ještěd trochu pohodlněji,“ uvedl s nadsázkou hejtman s odkazem na jízdu delegace lanovkou na Ještěd. Dnešní pracovní setkání navazovalo na předchozí opět v mnoha tématech, které obě strany zajímají - například  oblasti spolupráce v  Trojzemí, železniční dopravy, cyklodopravy silničních přechodů, turismu a cestovního ruchu, kultury a sportu.

„Jednali jsme, mimo jiné o možnostech spolupráce záchranných služeb v Trojzemí Hranice zmizely, ale bariéry tady ještě jsou, hlavně v oblasti pojištění a uznání doktorských či záchranářských osvědčení. Zatím nejsou vzájemně uznávány, tady však je nutná spolupráce vlád obou zemí,“ uvedl radní por zdravotnictví Pavel Novák a připomněl, že jedno ze stanovišť je přímo na hranicích v Hrádku nad Nisou.

Landrát tuto iniciativu přivítal, je však podle něj  třeba vyjednat jednoznačné podmínky například s pojišťovnami.

Jednalo se také o výstavbě cyklotrasy Nová hřebenovka, o spolupráci českých a německých muzeí a galerií, kde se budou hledat partneři podle zaměření,  o kontaktech sportovců, spolupráci v zemědělství, i o přípravě konference o cestovním ruchu na jaře příštího roku.

 Hejtman spolu se svým náměstkem pro školství a sport Radkem Ciklem v závěru jednání pozval Bernda Langeho a další hosty na závody Světového poháru ve skocích na lyžích a kombinaci, které se uskuteční v prosinci v Harrachově.

 Hosté si poté prohlédli interiéru horského hotelu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky