Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rada LK nesouhlasí se zněním Memoranda Rady Asociace krajů ČR týkající se podmínek smlouvy Libereckého kraje s Českými drahami

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8947|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada Libereckého kraje na svém 18. zasedání dne 9. října 2009 projednala “Memorandum o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti veřejnou drážní osobní dopravou“ a nesouhlasí s jeho zněním, tak jak bylo Libereckému kraji předloženo Radou Asociace krajů ČR.

Podmínky stanovené „Memorandem“ nevyhovují uzavřené smlouvě o závazku veřejné služby mezi Libereckým krajem a společností České dráhy, a.s., platné do konce roku 2011. Asociace krajů obdržela od Libereckého kraje návrh na úpravu „Memoranda“ tak, aby byly respektovány speciální ustanovení platných smluv. V současné době probíhají intenzivní jednání se zástupci Českých drah a.s. o znění dodatku ke stávající smlouvě.

Důvody:

1.      V současnosti probíhá připomínkování návrhu Ministerstva financí ČR, Ministerstva dopravy ČR, Asociace krajů ČR (dále jen asociace) a jednotlivých krajů, kdy tito společně uvažují o uzavření memoranda o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti veřejnou železniční dopravou, přičemž záměrem je stabilizace železniční dopravy do roku 2019. Liberecký kraj má v současnosti několik výhrad k textu memoranda“, které byly předány Asociaci k dalšímu projednání

2.      Liberecký kraj uzavřel s dopravcem České dráhy a.s. Dohodu o úplném znění  smlouvy o závazku veřejné služby  v drážní dopravě na období od 1. ledna 2005 do konce platnosti jízdních řádů v roce 2011, uzavřenou podle § 269 odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb. obchodního zákoníku ve znění pozdějších předpisů. V tomto případě je vzorová smlouva, navrhovaná „Asociací“  oproti uzavřené smlouvě pro kraj nevýhodná má negativní dopad na hospodaření kraje. Její uzavření by tak mohlo být v rozporu s ust. § 17 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, které stanoví povinnost účelného a hospodárného využívání krajského majetku.

3.      Rada Libereckého kraje schválila záměr stabilizace železniční dopravy v kraji tím, že provozování  úseků železničních tratí, na které v současnosti nebyl vybrán uchazeč formou veřejné soutěže, bude svěřeno stávajícímu provozovateli, tím jsou  České dráhy a.s.. (60% rozsahu) .

4.      Vzhledem k tomu, že LK má v současnosti uzavřenu platnou víceletou smlouvu, v té má odlišné vstupní  podmínky (rozsah dopravy v km, finanční plnění, podmínky kvality), navrhuje tuto skutečnost zohlednit v Memorandu .

5.      V případě odlišných vstupních podmínek kraje má přednost smlouva, kterou kraj uzavřel s vybraným železničním dopravcem. Po skončení její účinnosti sjednotí kraj svůj postup s ostatními kraji.    

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky