Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ruský velvyslanec jednal s hejtmanem o konkrétní spolupráci oblastí obou zemí

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 06. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8168|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na první oficiální návštěvu Libereckého kraje přijel v závěru minulého týdne velvyslanec Ruské federace v ČR Alexej Leonidovič Fedotov. Doprovázeli jej  generální konzul Ruské federace v Karlových Varech Valerij Nikolajeviš Ščetinin, tajemník velvyslanectví Viktor Pavlovič Ledněv  a zástupce Ruské obchodní komory Tajmuraz Dzasochov.

V sídle Libereckého kraje návštěvu přijal hejtman LK Stanislav Eichler, statutární náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová, náměstek hejtmana Vít Příkaský, a radní Pavel Novák a Jaroslav Podzimek. Jednání se zúčastnil i primátor Liberce Jiří Kittner.

V multimediálním sále KÚLK  společně s hosty, zástupci Úřadu práce v Liberci, Krajské hospodářské komory LK a dvaceti podnikateli z Libereckého kraje účastníci jednali  na téma „otevírání dveří podnikatelské sféře“.

„Oslovili jsme podnikatele, kteří mají s Ruskem obchodní vztahy anebo třeba spolupráci plánují, aby se setkání s velvyslancem zúčastnili a možnou spolupráci prodiskutovali,“ uvedl hejtman.

„Šlo nám o to otevřít dveře a udělat první kroky pro podnikatele v obou zemích, a pokusit se  potupně odstraňovat překážky,“ doplnil.

Obdobně návštěvu pojal i Alexej Fedotov, který ujistil podnikatele, že ruská strana má velký zájem na spolupráci.

„Například se už jedná o ročním vízu pro podnikatelské subjekty,“ řekl velvyslanec.

Delegace poté v doprovodu hejtmana navštívila firmu Elmarco, kde účastníci hovořili s generálním ředitelem společnosti Ivo Konečným a dalšími zástupci firmy o možné spolupráci.

„Ruský trh je pro nás klíčový,“ zdůraznil generální ředitel po představení firmy zabývající nanotechnologií, která má své pobočky kromě v Liberci ještě v Tokiu a v Severní Karolině.

„Chceme se v Rusku uplatnit například v petrochemii, energetice  nebo  chemickém průmyslu. V první fázi nám jde o to najít partnery, dovyvinout výrobu a poté různými formami, například společným podnikem, zahájit výrobu a prodej,“ doplnil s tím, že nabízejí například u fotovoltaických článků na bázi nanovláken padesátiprocentní ceny.

Velvyslanec upozornil například na oblast Toms na Uralu, kde by mohla spolupráce konkrétně začít.

„Chystají tam 30 projektů, na kterých by se vaše firma mohla podílet,“ řekl s tím, že na červen chystají velké fórum na řešení světové ekonomické a finanční krize.

„Další příležitost, jak navázat kontakty s našimi podnikateli a průmyslovými podniky, bude v září na veletrhu v Brně,“ doplnil.

Hejtman Stanislav Eichler připomněl, že spolupráce v zahraničním obchodě, kooperace domácích a zahraničních firem, může řešit krizi a nezaměstnanost spíše, než například rekvalifikace pořádané Úřadem práce.

„Liberecký kraj nyní připravuje návštěvu partnerské Orenburské oblasti, kde chceme hovořit o spolupráci zejména v průmyslu. Uvítáme, když zástupce Elmarca bude součástí delegace,“ pozval  Elmarco k účasti hejtman s tím, že 4. června navíc proběhne na kraji prezentace možností spolupráce s Vietnamem, Ruskem i Kanadou.

Dále delegace navštívila Technickou  univerzitu, kde je prorektor prof. Oldřich Jirsák a děkan strojní fakulty Petr Louda seznámili s fakultami a studijními obory a možnostmi studia zahraničních studentů.

Prorektor prof. Oldřich Jirsák prozradil, že na škole studuje v současnosti  10 000 studentů, z toho 555 cizinců, mezi nimi na 80 ruských studentů z Jekatěrinburgu, Krasnojarska a Čeljabinska.

Umožňujeme zahraničním studentům jednoroční kurs českého jazyka a poté mohou u nás studovat zdarma,“ řekl například Oldřich Jirsák s tím, že Technická univerzita je otevřena spolupráci se s ruskými univerzitami  a nabízí i doktorandské studium pro cizince. Nedostatkem jsou zatím nutná víza. I vedení TUL přijalo pozvání hejtmana k účasti na pracovní cestě do Orenburské oblasti.

Na závěr návštěvy položil Alexej Leonidovič Fedotov a Stanislav Eichler věnce u pamětní desky vojáků padlých ve 2. světové válce  na Vojenském hřbitově v Liberci  - Ruprechticích.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky