Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Společnost ASEKOL otevřela v Doubí první E-domek na sběr elektroodpadu

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8831|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Slavnostního předání a oficiálního uvedení do provozu unifikovaného systému firmy ASEKOL pro zpětný odběr elektrozařízení - E-domek, se dnes zúčastnil  krajský radní pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek  na sběrném dvoře odpadu ASA Liberec, Ampérova ulice, Liberec 23 – Doubí. Spolu s Milanem Šírem, náměstkem libereckého primátora, pak byli první, kteří „vyzkoušeli“ E-domek a umístili do něj starý počítačový monitor.

„Spolupráce společnosti ASEKOL a Libereckého kraje je širší. Kromě E-domků ASEKOL podporuje projekt zaměřený na osvětu a propagaci třídění elektroodpadu. Pro občany připravujeme osvětové akce na náměstích měst i zajímavé sběrové soutěže,“ uvedl Jaroslav Podzimek při rozhovoru s ředitelem A.S.A. Petrem Grofem, se kterým si poté prohlédli také třídírnu odpadů.

Nezisková společnost ASEKOL, která organizuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení, letos ve spolupráci s Libereckým krajem na sběrných dvorech v regionu rozmístí sedm E-domků. Jedná se o speciální přístřešky sloužící k ochraně vysloužilých elektrozařízení shromažďovaných na sběrných dvorech před nepříznivým počasím a krádežemi. Každý přístřešek stojí 70 000 korun, náklady hradí ASEKOL.

„Je to speciální přístřešek sloužící k ukládání vysloužilých elektrozařízení shromažďovaných na sběrných dvorech. E - domek chrání hlavně před nepříznivým počasím a krádežemi, čímž napomáhá ke zlepšení efektivity sběru. E-domek od společnosti ASEKOL je forma podpory, která přinese prospěch nejen městu Liberec a jeho občanům, ale také přírodě,“ uvedla Gabriela Setunská z firmy ASEKOl.

ASEKOL letos na sběrné dvory na území kraje rozmístí sedm E-domků. Ve všech případech se jedná o velké E-domky a poputují do Liberce, Turnova, Hrádku nad Nisou, Frýdlantu, Turnova, Jilemnice a Hodkovic nad Mohelkou. E-domek pomůže na sběrných dvorech vyřešit dva zásadní problémy. Poskytne elektrozařízením ochranu před nepříznivým počasím a také krádežemi. Mnohá elektrozařízení totiž obsahují drahé kovy jako zlato, stříbro, platinu či měď, které se mohou v představách některých nenechavců stát předmětem obchodu. Obě skutečnosti mají za následek devalvaci elektrozařízení, v případě nepříznivého počasí navíc hrozí i únik nebezpečných látek do půdy či ovzduší.

„Takto znehodnocená elektrozařízení ztrácí na hodnotě a ohrožují životní prostředí. Poškozená či nekompletní elektrozařízení se v podstatě nedají recyklovat. Jestliže běžně je zpracovatel schopen zajistit využití 80 % hmotnosti, pak v takových případech se z elektrozařízení stává bezcenný odpad,“ popisuje Iva Červená, regionální zástupkyně společnosti ASEKOL výhody E-domku.

E-domek je uzamykatelný ocelový přístřešek pro ukládání vyřazených elektrozařízení, opatřený dozadu zkosenou střechou a posuvnými dvoudílnými vraty. Velký typ je pět metrů dlouhý, 3,6 metru široký a 2,5 metru vysoký. Malý je o metr kratší a užší. Celkem se do něj vejde 45 (resp. 26) m3 elektrozařízení, což je například 180 (resp. 104) televizí s úhlopříčkou 72 cm. E-domek je vyroben z ocelového rámu a je zakryt pozinkovaným profilovaným plechem. Ke vstupu slouží dvoudílná uzamykatelná vrata.

„Spolupráce společnosti ASEKOL a Libereckého kraje je širší. Kromě E-domků ASEKOL podporuje projekt zaměřený na osvětu a propagaci třídění elektroodpadu. Pro občany připravujeme osvětové akce na náměstích měst i zajímavé sběrové soutěže, uvedl Jaroslav Podzimek.

V kraji je třídění na úrovni

Občané Libereckého kraje třídí elektroodpad svědomitě. Loni každý z nich společnosti ASEKOL průměrně odevzdal 1,23 kg vysloužilých elektrozařízení, což je o 14 procent víc než v roce 2007. Letos se předpokládá nárůst o dalších sedm procent.  

Pozitivním účinkem spolupráce s kolektivním systémem ASEKOL je významná úspora městských financí. Zatímco dříve musely obce v kraji za sběr elektroodpadu platit nemalé částky, nyní na sebe tyto náklady převzali provozovatelé kolektivních systémů.

Společnost ASEKOL z Liberce od roku 2006, kdy byla uzavřená smlouva, zdarma odvezla k dnešnímu dni 11000 televizorů a monitorů. Úspora za odevzdané elektroodpady mohla být použita na další služby v odpadovém hospodářství,“ říká Milan Šír, náměstek primátora Města Liberce. ASEKOL již od začátku svého působení v Libereckém kraji vynaložil na sběr, svoz a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů téměř 10 800 000 korun.

 

ASEKOL, s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí ČR jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4 a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 3000 městy a obcemi a 2469 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných 10 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR. V roce 2008 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,25 kg elektroodpadu.

 

Kontakty

AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4, Praha 1, Ondřej Tesař, e-mail: ondrej.tesar@amic.cz, tel.: 602 698 854, www.amic.cz/press

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky