Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Státní tajemníci východošvýcarských kantonů navštívili Liberec, Hradec Králové a Prahu

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8061|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Státní tajemníci východošvýcarských kantonů (nejvyšší představitelé správy kantonů) navštívili ve dnech 13. do 16. května Českou republiku. V průběhu studijního třídenního programu se seznámily s principem fungování veřejné správy v Libereckém kraji, který díky partnerství s kantonem St. Gallen akci organizuje, dále Královéhradeckém kraji a v hlavním městě Praze.

„Liberecký kraj uzavřel s kantonem St. Gallen (Švýcarská konfederace) dohodu o spolupráci a přenosu know how v roce 2001 Došlo tak k oficiálnímu partnerství,  jež již předtím fungovalo od roku 1990 díky aktivitě organizace Kooperace St. Gallen – Liberec,“ uvedl náměstek hejtmana Vít Příkaský, který delegaci uvítal společně s ředitelem KÚLK Bohdanem Tomášem v sídle Libereckého kraje. Druhý den se účastníci studijní cesty setkali na společné večeři  na Ještědu  s hejtmanem LK Stanislavem Eichlerem, náměstkyní hejtmana Lidie Vajnerovou, náměstek hejtmana Radek Cikl,  a radními Zdeňkem Bursou, Pavlem Novákem a Jaroslavem Podzimkem.

Spolupráce probíhá hlavně formou výměnných studijních pobytů. Úkolem těchto stáží je převážně přenos zkušeností a know-how.

Návštěva státních tajemníků východošvýcarských kantonů v ČR je reciproční návštěvou, protože v roce 2007 se uskutečnil studijní pobyt ředitelů krajských úřadů České republiky ve východním Švýcarsku.

„Cílem studijní cesty tehdy byla možnost sledovat, jak fungují úřady kantonálních vlád východního Švýcarska, bylo to hodně poučné. Teď jim to vlastně při jejich návštěvě oplácíme,“ uvedl Bohdan Tomáš.

Tajemníci se také informovali o práci libereckého magistrátu, kde se setkali s primátorem Jiřím Kittnerem, a dále na Krajském úřadě královéhradeckého kraje a Magistrátu hlavního města Prahy. Delegaci také přivítali v závodě SFS intec Turnov v přítomností představitelů města starostky Hany Maierové a místostarosty Aleše Hozdeckého zde majitelé prezentovali  filozofii švýcarské společnosti v Čechách. Hosté poté navštívili také Český ráj a prohlédli si pražské památky.


                                                                                                        

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky