Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden bezpečnosti pokračoval dnem bez aut – na kolech

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8791|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Již podruhé v letošním roce pořádá Liberecký kraj společně s partnery akci s názvem „Týden bezpečnosti“. V týdnu od 21.9.-26.9.2009 Liberecký kraj věnuje zvýšenou pozornost zejména řidičům „jednostopých“ vozidel (cyklisté, motocyklisté) a dětem jako nejohroženějším účastníkům silničního provozu.

 

Liberecký kraj podporuje cyklodopravu a její rozvoj v Libereckém kraji. Rada LK schválila Program rozvoje cyklistické dopravy v LK naplňuje pilíře tohoto programu. Bylo zřízeno pracovní místo cyklokoordinátora LK, dále byl vytvořen nový grantový program na podporu cyklodopravy  a LK hodlá také podporovat pilotní projekt cyklostezky Odra - Nisa na českém území v úseku z Nové Vsi nad Nisou až do Hrádku nad Nisou.“ uvedl mimo jiné Martin Sepp, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu dopravy Libereckého kraje.

 

 

Na úterý 22.9.2009, které bylo „Dnem bez aut“, byly připraveny dvě akce. První byla určena žákům prvního stupně základních škol. V Centru Babylon pro ně byl připraven soutěžní program, na kterém se podílel Tým silniční bezpečnosti Libereckého kraje, Policie ČR, Český červený kříž a Centrum Babylon.  Děti prokazovaly své znalosti a dovednosti například při poskytování první pomoci, dále musely předvést, že umí používat bezpečnostní sedačky a pásy, vědí, jak mají mít vybavené své kolo,….

Programu se zúčastnilo přibližně 700 dětí prvního stupně ZŠ, které po absolvování programu obdržely reflexní předměty.

 

 

Občanské sdružení Cyklisté Liberecka, občanské sdružení BEZ NEHOD ve spolupráci s LK uspořádalo jízdu Libercem. Účastníci – cyklisté, se sešli v počtu 180 na Benešově náměstí v Liberci a pokračovali okruhem přes cyklostezku U Nisy, ulicí Na Bídě, kolem Liberecké přehrady, přes Husovu ulici, kde byla slavnostně náměstkem hejtmana Martinem Seppem a náměstkem libereckého primátora Milanem Šírem náměstka primátora pro životní prostředí, technickou infrastrukturu a bezpečnost Města Liberec. otevřena zatím krátká městská cyklostezka po Husově třídě. Poté cyklisté, mezi nimiž byly i nejmenší děti v závěsných vozících za koly svých otců, dojeli až do Centra Babylon.

 

Zde byla pro účastníky připravena konference „Bezpečná cyklistika v LK“, kterou zahájil Martin Sepp, Účastníci konference měli možnost získat informace také od Milana Šíra.  

Zástupcům Města Liberec a Libereckého kraje byla předána Výzva občanů, kterou v rámci jízdy Libercem podepsalo více než 380 osob a ve které občané vyzývají k řešení problému cyklistické dopravy v Liberci a jeho okolí. Ze strany kraje i města byla přislíbena podpora cyklodopravy a řešení této problematiky.

 

 

 







 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky