Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden bezpečnosti v Libereckém kraji začne 20. dubna

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7858|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj pořádá v rámci prevence a zvyšování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích další akci pod názvem „Týden bezpečnosti na silnicích v Libereckém kraji I/2009“. V průběhu týdne od pondělí 20. dubna 2009 bude pořádána celá řada aktivit, jejichž cílem bude ukázat zejména mladým lidem, kteří začínají v autě nebo na motorce na všudypřítomné nebezpečí.

V loňském roce zemřelo na silnicích Libereckého kraje 37 lidí. Došlo sice k meziročnímu poklesu smrtelných nehod, ale i přesto počet mrtvých na silnicích zůstává vysoký. Cíl Libereckého kraje, který potvrdil signatářstvím Evropské charty bezpečnosti silničního provozu je snížit následky smrtelných dopravních nehod na polovinu oproti roku 2001.

 

Předcházející roky ukázaly, že pozornost musí být věnována zejména mladým řidičům, tématu alkohol za volantem a podpoře dopravní výchovy. Tyto priority formuloval Martin Sepp, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy, ve svém programovém prohlášení pro roky 2009 – 2013 a připojil zároveň i konkrétní projekty a aktivity, které budou realizovány v tomto roce. Týdny bezpečnosti patří mezi tyto projekty.

„Téma mladý a začínající řidič a motocyklista je v tomto roce jedna z priorit agendy zvyšování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích Libereckého kraje. Pohled na statistiky smrtelných nehod za předchozí roky ukazuje, že tyto skupiny účastníků provozu jsou velmi ohrožené. Jenom za loňský rok zemřelo v Libereckém kraji 6 motocyklistů a další utrpěli vážná zranění. Rádi bychom všem, kteří zvažují nákup motocyklu, případně ho již řídí, ukázali na co si dát pozor a jak předcházet zraněním, které většinou dopadají velmi špatně. Stejně tak budeme postupovat i v případě začínajících řidičů v autech“, uvedl Martin Sepp.

Aktivity Libereckého kraje v rámci „Týdne bezpečnosti I/2009“

1.Nejlepší projekt týdne bezpečnosti v Libereckém kraji

V únoru 2009 byla vyhlášena výzva k činnosti měst a obcí v Libereckém kraji k pořádání akcí v rámci "Týdne bezpečnosti I/09" ve svých správních obvodech . Projekty měst a obcí se registrují na stránkách www.bezpecne-na-silnicich.cz . Došlé projekty získají záštitu Libereckého kraje a budou zařazeny do soutěže "Nejlepší projekt týdne bezpečnosti v Libereckém kraji". Komisí složenou z představitelů Libereckého kraje budou vybrány tři nejlepší projekty, které budou ohodnoceny finanční podporou (1. místo 15 000 Kč, 2. místo 10 000 Kč, 3. místo 5 000 Kč). Libereckým krajem jsou ve výzvě vypsány doporučené aktivity v rámci týdne bezpečnosti s ohledem na cíle které jsou stanoveny v koncepci BESIP Libereckého kraje a ročním plánu BESIP pro rok 2009.

2. Výstava „Stop ! smrtelným nehodám“ a vernisáž k této výstavě

 

Ve dnech 20.-24.4.2009 bude k vidění ve vestibulu budovy Libereckého kraje výstava „STOP SMRTELNÝM NEHODÁM“. Výstava je věnovaná dopravní nehodovosti v Libereckém kraji, konkrétně smrtelných nehodám, které se staly v Libereckém kraji za rok 2008. Návštěvníci se seznámí s následky dopravních nehod, ukázkami preventivních opatření a dalšími zajímavými informaci. Výstava bude přístupná veřejnosti v otvírací době krajského úřadu.

Vernisáž výstavy proběhne v úterý 21.4.2009, od 14 hod za účasti členů Rady Libereckého kraje.

 

3. Seminář k "Týdnu bezpečnosti v Libereckém kraji"

Dne 21.4.2009 od 9:30 hod. proběhne v sídle Libereckého kraje, multimediálním sále, seminář, který je určený pro představitele měst, obcí, pracovníky Policie ČR a dalších institucí i dalším jednotlivcům působícím v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. V rámci programu budou účastníci seznámeni s aktivitami Libereckého kraje, chystanými projekty, stavem dopravní nehodovosti v souvislosti s nehodami způsobenými řidiči s krátkou praxí a dalšími informacemi z oblasti bezpečnosti provozu na pozemních . Detailní program semináře je uveřejněn na stránkách www.bezpecne-na-silnicich.cz.

 

  1. “Bezpečně na silnicích” – soutěže a prezentace

Ve dnech 20.-21.4.2009 v obchodním centru NISA Liberec a dále ve dnech 24.-25.4.2009 v obchodním domě Géčko v Liberci od 9 hod do 18 hod bude probíhat prezentace bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích prostřednictvím prezentačního týmu Libereckého kraje a partnerů akce. Pro návštěvníky jsou připraveny praktické informace z oblasti bezpečnosti na silnicích. Vyzkouší si například správnou instalaci dětské autosedačky, získají informace o bezpečném nastavení opěrek hlavy, volantu atd... Speciální prezentace je připravena pro řidiče motocyklů, kteří budou soutěžit o páteřní chránič. Na jednom místě získají souhrnné informace na téma bezpečnosti jízdy na motocyklu.

 

  1. Dny pro mladé a začínající řidiče na dětském dopravním hřišti v Jablonci nad Nisou

Ve dnech 21.-23.4.2009 na dětském dopravním hřišti v Jablonci nad Nisou připravila Městská policie Jablonec nad Nisou ve spolupráci s autoškolou Hlavatý program pro středoškoláky. Program je určen pro školní skupiny. Pro studenty je připraven seminář, kde se dozví, jak jezdit a chovat se v silničním provozu bezpečně a čeho se vyvarovat, pro praktické vyzkoušení získaných informací je pak například čeká trenažér motocyklu, ukázka měření rychlosti a kontroly alkoholu pomocí alkoholtestu Dräger.

 

6. Ukázky následků nehody na nám. Dr. E. Beneše v Liberci a na nám. T.G.M. v České Lípě

Dne 22.4.2009 proběhne na náměstí T.G.M. v České Lípě ukázka následků nehody a vyproštění obětí nehody z vozidla společně s doprovodným programem. Obdobný program pak proběhne o den později 23.4.2009 na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. Na obou akcích se podílí Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Záchranný tým českého červeného kříže, AZOS – specialisté na dopravní bezpečnost a další partneři. Doprovodný program obou akcí začíná v 10:00 hod., samotné ukázky vyproštění osob z havarovaného vozidla proběhnou od 14:30 hod.

 

7. Soutěž řízení křižovatek pokyny policisty

Dne 23.4.2009 proběhne na křižovatce ulic Žitavská – Švermova v Liberci, soutěž policistů v řízení křižovatek pokyny. Tradiční soutěž policistů opět upozorní řidiče, že pravidla provozu na pozemních komunikacích je nutné neustále „oprašovat“.

 

8. Bezpečně do cíle – orientační soutěž pro smíšené posádky

V pátek 24.4.2009 bude v okolí Liberce probíhat soutěž pro smíšené posádky. Na předem neznámé trase budou účastníci plnit celou řadu úkolů, která prověří jejich znalosti a zkušenosti nejen pravidel provozu na pozemních komunikacích, ale i z dalších znalostí a dovedností souvisejících s řízením vozidla.

 

9. Dny pro rodiče s dětmi na dětském dopravním hřišti v Jablonci nad Nisou a Liberci

V sobotu 25.4.2009 budou na dětských dopravních hřištích v Jablonci nad Nisou a v Liberci připraveny dny pro rodiče a děti, kde mohou návštěvníci načerpat celou řadu zajímavých informací z oblasti bezpečného chování v silničním provozu a seznámit se s dopravním hřištěm, centrem dopravní výchovy. 

 

10. Liberecký autosalon 2009

Ve dnech 22.-25.4.2009 proběhne v Libereckém domě kultury již 19. ročník tradičního autosalonu. I zde mohou návštěvníci získat informace o bezpečnosti v silničním provozu a zejména prvcích pasivní bezpečnosti ve vozidlech.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky