Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

U nové rozhledny na Císařském kameni se volalo Vivat Josef Druhý

Mgr. Langer Jiří

  • 20. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8760|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Velkolepou podívanou přichystali pořadatelé z Městského obvodu Vratislavice n. N. – Liberec při slavnostním otevření rozhledny na Císařském kameni na Milířích nedaleko Rádla. Veselým voláním Vivat Josef  Druhý!  a Sláva císaři!  přivítal více než dvoutisícový dav „císaře“ Josefa II. v podání herce Petra Jeništy a jeho vojenského doprovodu.

Slavnostního uvítání se zúčastnili hejtman LK Stanislav Eichler, starosta MO Vratislavice n. N. Lukáš Pohanka a starosta Rádla Jaroslav Cvrček.

Ti pak společně s císařem přestřihli slavnostně pásku před rozhlednou a vystoupili do výše 18, 8m, jak je nová dominanta Císařského kamene vysoká.

„Překvapila mě velká účast lidí na otevření. Je dobře, že tradice výstavby  rozhleden v našem kraji pokračuje,“ řekl hejtman s tím, že na celkovém rozpočtu  1, 8 miliónu korun se kraj podílel částkou půl miliónu Kč z resortu kultury a cestovního ruchu.

Výstavba rozhledny na Císařském kameni byla zahájena na podzim 2008. Rozhledna leží v nadmořské výšce 637 m a je postavena je z borovicových a modřínových sloupů.

Vyhlídková plošina o velikosti 6x6metrů  (půdorys stavby je 4 x 4 m) se nachází ve dvacetimetrové výšce a vede na ní 96 schodů a najednou na ni může vystoupat 20 turistů. Postavila ji firma TAXUS, s.r.o. Kruhový rozhled z vrcholu spolehlivě obsáhne jižní svahy Jizerských hor, Ještědsko-kozákovský hřbet, západní část pohoří Krkonoše a okolí měst Liberec a Jablonec nad Nisou. Rozhledna je další v pomyslné síti těchto staveb v oblasti (Kopanina, Černá Studnice, Slovanka, Královka a Prosečská rozhledna).

„Stalo se tak na popud obce Rádlo, která stavbu iniciovala. Bohužel však na realizaci dřevěné stavby neměla potřebné prostředky. S těmi nám pak pomohlo Statutární město Liberec, které projekt podpořilo také částkou 500 tisíc korun,“ uvedl Lukáš Pohanka.

Rozhledna byla postavena na vrchu, který se původně jmenoval Špičák nebo též Uhlířský vrch. Návštěvu císaře Josefa II. připomíná pamětní mramorová deska na nedalekém vrcholovém kameni, která zde byla umístěna při stoletém výročí údajné císařovy návštěvy v roce 1878. od té doby se také změnil název kopce. Otevření nové rozhledny se však uskutečnilo přesně k 230. výročí návštěvy panovníka.  Jak je to možné?

Podle jedné verze, která hlásá  i tabulka na  žulovém kameni, totiž 15. září 1779  opět navštívil místo Josef II., již potřetí. Uhlířský vrch však prý navštívil ještě předtím  6. 5. a 20. 9. 1778, kdy  osobně dohlížel na opevňovací práce během války o  dědictví bavorské.

Podle druhé varianty  Josef II. sice dvakrát kontroloval ochranné valy v okolí Vratislavic (v letech 1776, 1778), ale sledoval vše ze Strážného vrchu nad pivovarem. Na Císařském kameni byl až onoho v 15. září 1779, až  po uzavřeném míru, kdy podnikal inspekční cestu z Trutnova na západ (viz publikace Vratislavice nad Nisou dříve a dnes).

„Ať je to tak nebo tak, počítáme s tím, že lidová slavnost na počest Josefa II. bude tady na Císařském kameni  každoročně v tomto zářijovém termínu,“ upozornila Vladimíra Hoření, členka vratislavické rady.






















 

 

                                                                                                                     

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky