Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Proseči se otevírá Dětské centrum Javorníček

21. 09. 2009
[id:8769|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V Proseči pod Ještědem, respektive v jeho části Javorník, bude v pátek 25. září v 16.30 hodin v budově bývalé školy otevřeno Dětské centrum nazvané Javorníček. Startovní pásku slavnostně přestřihnou hejtman LK Stanislav Eichler a starostka obce Jana Švehlová.

„V budově bývalé školy, kde funguje prodejna a obecní by,t se nacházejí ještě dvě místnosti, které budou využívány jako Dětské centrum s názvem Javorníček,“ uvedla starostka.

„Maskota Javorníčka  navrhla Michaela Rokosová, výtvarnice SŠUO v Liberci, a na vybavení herny a pracovny přispěl Liberecký kraj třiceti tisíci korunami,“ doplnila.

Zařízení bude podle ní sloužit jednak k tomu, aby se dospělí i děti mezi sebou poznali, protože zde žijí i rodiny, které se nedávno přistěhovaly. Navíc by Javorníček měl pomoci připravit děti  na pobyt v mateřské škole.

„Budou si zde nejen hrát, ale i se zabývat výtvarnou činností, kterou odborně povede Věra Trejbalová. Schůzky by se měly konat jednou nebo dvakrát týdně, záleží na  zájmu dětí a rodičů,“ zve na slavnostní zahájení Jana Švehlová.

 

             

 

Historie budovy školy v Javorníku

 

Ještě v době první světové války chodily javornické děti do školy ve Světlé pod Ještědem. Po roce 1918 se začalo vyučovat v Horce v domě č. p. 3 v jedné místnosti, ta však brzy přestala vyhovovat velkému počtu dětí. Proto se obec rozhodla postavit školní budovu. 28. 10. 1927 byl na místě uvolněném po Javornickém dvoře, který vyhořel v roce 1926, slavnostně položen základní kámen nové školy. Vyučování začalo již 2. 9. 1928 velkou oslavou. Kromě žáků a občanů z obce a okolí se jí zúčastnil i tehdejší školní inspektor. Pan učitel Bedřich Eisenbarth na škole působil do roku 1938, za okupace Podještědí musel odejít na Turnovsko. Ve válečných letech ho vystřídala paní učitelka Heda Kratkai, učitelé Hartig, Skřivánek a Svoboda. V této době ještě k místním dětem přibyli i žáci z Modlibohova, Strašek a Starého Dubu, takže jich bylo celkem kolem padesáti. V roce 1945 se sice vrátil pan učitel Eisenbarth, ale přešel do školy v Modlibohově, javornická škola byla totiž pro nedostatek dětí uzavřena. Mnoho rodin se odstěhovalo do pohraničí a zbývající děti chodily do Modlibohova nebo Světlé. Přestože budova školy v Javorníku sloužila svému účelu pouze 17 let, název škola se používá stále.

Budova se stala centrem společenského dění  obce. Ve třídě byla zřízena kancelář  místního národního výboru. V létě roku 1959 byla budova opravena a vzniklo v ní  ještě sídlo jednotného zemědělského družstva, místní národní výbor byl přestěhován do prvního patra.  Od roku 1957 žil ve školním bytě pan Josef Kamenský, v té době mu bylo již 60 let, přesto aktivně podporoval kulturu v obci. Byl předsedou dohlížecího výboru Jednoty a při každé členské schůzi  ještě zorganizoval zajímavou přednášku. Kromě toho také ještě dohlížel na děti, které si chodily do společenské místnosti hrát. V té době ve „škole“ fungovala knihovna a také občas kino.

V 60. letech došlo k připojení Javorníka k Proseči  pod Ještědem, proto zde přestal působit místní národní výbor  i jednotné zemědělské družstvo. V 70. letech sem byla přestěhována z domu č. p. 44 prodejna potravin a ta je tu dodnes.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302